Haberler

Mithat Sancar: Kürt Kamuoyunda Hükümete İlişkin Bir Güvensizlik Havası Yayılıyor

Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan sanatçı Lale Mansur ile akademisyen Mithat Sancar, sürecin tıkanmaması için hükümetin adım atması çağrısında bulundu.

Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan sanatçı Lale Mansur ile akademisyen Mithat Sancar, sürecin tıkanmaması için hükümetin adım atması çağrısında bulundu.

Mansur "Hasta tutukluları bırakarak işe başlayabilirler" derken, Prof. Dr. Mithat Sancar, "Hükümet, bu süreci yürütme konusunda kararlıysa ve bugüne kadar açıkladığı siyasi iradenin gereklerini yerine getirecekse, bu adımları da atması lazım" dedi.

ANF'ye göre, Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Başkan Vekili sanatçı Lale Mansur, heyet raporlarında çok sayıda talebin yanı sıra "ileri demokrasi" ve "şeffaflık" isteğinin yer aldığını söylerken, "Bu istekler doğrultusunda artık bir adım atmaları gerekiyor" dedi.

Hükümetin raporlar üzerinde çalıştığı yönünde duyum aldığını anlatan Mansur, "Örneğin hasta tutukluları serbest bırakarak başlayabilirler. Bu bence o kadar da zor değil" diye konuştu.

Mansur şöyle konuştu:

"Daha ileri demokrasi hepimizin için, herkes için geçerli. Bunun gerektirdiği adımları atmaları gerekiyor. Bu işin başında hükümeti son derece kararlı gördüm. Halen de kararlı olduklarını ummak istiyorum."

-"SOMUT BİR AÇIKLAMA VE ADIM GELMEDİ"-

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölge Başkan Vekili Mithat Sancar ise raporları sunduktan sonra Akil İnsanlar Heyeti olarak kendi görevlerinin tamamlandığını hatırlatarak, "Sürecin takip edilmesi ve demokratikleştirilmesi için siyasi aktörlere ve topluma görev düşüyor. Ben de bu çerçevede süreci takip ediyorum. Kendi akademik ve kişisel çabalarımı sürdürüyorum. Akil İnsanlar Heyeti olarak meseleye bakmıyorum" dedi.

Raporların Başbakan Erdoğan'a sunulmasının ardından iki aya yakın bir zaman geçtiğini hatırlatan Sancar, şunları kaydetti:

"Başbakan, Akil İnsanlar Heyeti raporlarını da dikkate alarak bir demokratikleşme paketi hazırlayacaklarını söylemişti. İki ay geçti. Bu konuda şimdiye kadar herhangi somut bir açıklama ve adım gelmedi. Hükümetin neyi ne zaman yapacağına dair de bir açıklama şimdiye kadar ortada yok."

Meclis'in tatile girmesinin gerçekçi bir engel olmayacağını söyleyen Sancar, "İstenirse toplantıya çağrılabilir ya da toplantıya çağrılmasına gerek olmadan hükümet belli konularda neler yapacağını kamuoyuna ilan edebilir. Meclis olağan zamanda toplandığında da gerekli adımlar atılabilir. Ama bugüne kadar yapılmadı" diye konuştu.

Bu konudaki gecikmelerin süreç ile ilgili tartışmaları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Sancar, "Kamuoyunda, özellikle Kürt kamuoyunda hükümete ilişkin bir güvensizlik havası yayılıyor. Kürt tarafında, PKK'da "Acaba hükümet oyalama taktiğine mi başvuruyor?' şeklinde görüşler öne çıkmaya başlıyor. Nitekim benim de yaptığım röportajda Cemil Bayık bunu söylemişti. Bu nedenle hükümet, sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için somut adımlar atmalı veya neler yapmayı planladığını kamuoyuna duyurmalı" dedi.

-"ÖNEMLİ OLAN ADIMLARI ATMAKTIR"-

Prof. Dr. Sancar, sürece güven/güvensizlik zemininde bakmadığını söylerken, "Tarafların böyle bir süreçte birbirlerine kesin bir şekilde güven duymalarının şart olmadığını söylüyorum. Önemli olan gerekli adımları atmaktır" dedi.

"Gerekli adımların atılmaması süreçte sıkıntı yaratıyor" diyen Sancar, "Buradan hareketle hükümet kesinlikle adım atmayacak, diye bir sonuç çıkarmıyorum. Atması gerekir. Bu süreci yürütme konusunda kararlıysa ve bugüne kadar açıkladığı siyasi iradenin gereklerini yerine getirecekse, bu adımları da atması lazım. Atılmazsa ne olur? Bir güvensizlik gelişir. Güvensizlik barış süreçleri için iyi bir duygu değildir. Tarafların sürecin ilerleyeceğine dair güveninin olması gerekiyor" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Mithat Sancar Lale Mansur Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title