Haberler

MİT'in 'Rehine' Operasyonunun Perde Arkası

Güncelleme:

IŞİD'in elindeki 49 Türk Konsolosluğu çalışanının kurtarıldığı operasyonun detayları ortaya çıktı.

IŞİD'in Musul'da rehin aldığı 49 konsolosluk çalışanı 101 gün sonra kurtarıldı.Türkiye’yi sevince boğan operasyonun detaylarına ulaşıldı.

FİDAN, DAKİKA DAKİKA İZLEDİ

IŞİD’in elindeki 49 personelin 101 günlük esaretini bitiren ‘operasyon’, MİT’in Dış Operasyon ve Özel Operasyon dairelerinin imzasını taşıyor. Operasyonu yöneten MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yaklaşık 450 kilometrelik bir yolculuk ile tamamlanan operasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve Türksat uydusunun sağladığı hava görüntüleri ile dakika dakika izledi.

Ankara’daki güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, operasyonun aşamaları şöyle:

ANALİZ

IŞİD militanlarının Musul Başkonsolosluğu’nu basıp 49 çalışanı rehin almasından bugüne dek geçen sürede yapılan en önemli çalışmalardan biri analiz oldu. Türk personeli tutan IŞİD birimlerinin yapısı, daha önceki rehine olaylarındaki davranışları, söz konusu gruplara söz geçirebilen aşiret ve kişilerle ilgili çok detaylı bir değerlendirme yapıldı. İlk 2 gün içinde kurtarma gerçekleştirilemediği için sürenin uzama ihtimali öngörüldü. Ancak son 2-3 haftada yaşanan çatışmalar, ABD’nin öncülük ettiği IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon girişimleri, IŞİD açısından 49 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının serbest bırakılmasını, rehin tutulmasından daha avantajlı hale getirdi.


(Başkonsolos Öztürk Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan dönüş uçağında böyle poz verdi.)

TEDBİR

49 personel IŞİD’in eline geçtiği andan itibaren takibe alındı. İlk günlerde Başkonsolos ile telefon görüşmeleri yapıldı. Personeldeki bütün telefonların hareketliliği, GPS takibi sağlandı. Uydular ve insansız hava araçlarından gelen görüntüler de düzenli olarak takip edildi. ‘Humint’ denilen insan istihbaratı devreye sokuldu ve Türklerin tutulduğu yerler, istihbarat elemanlarınca devamlı gözlendi. Bu sayede Türk personel 8 kere yer değiştirdiği halde irtibat hiç kaybedilmedi.

TEMAS

Rehine durumunda olan Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın cep telefonunu kullanabilmesi önemli bir avantaj sağladı. Sünni aşiretler üzerinden Musul’daki Türkleri tutan IŞİD militanlarıyla temas kuruldu. İlk günlerde serbest bırakma eğiliminde olan IŞİD militanları, merkez karargâhından gelen olumsuz tavır nedeniyle geri adım attı.


(Yakınları, kurtarılan rehineleri gözyaşlarıyla karşıladı.)

İKNA

IŞİD, değişik aracılar kullanılarak rehineleri bırakma konusunda ikna edildi. MİT Dış Operasyonlar Dairesi, bu konuda dünyanın önde gelen istihbarat kuruluşlarının başvurduğu, ‘yönlendirme’, ‘yanıltma’ gibi yöntemlere de başvurdu.

KURTARMA GİRİŞİMLERİ

MİT Dış Operasyonlar Dairesi, IŞİD’den 5 kez olumlu yanıt aldı. Ancak gerek PKK/ Peşmerge-IŞİD çatışmaları, gerek Irak ordusu ile ABD’nin operasyonları IŞİD’in geri adım atmasına neden oldu ve planlanan operasyonlar hayata geçirilemedi.


(Başbakan, Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ı alnından öptü.)

FİNAL OPERASYONU

IŞİD ile 13 Eylül’de rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak IŞİD’in özellikle Kürt gruplarla çatışmaları, serbest bırakma koşullarının ortaya çıkmasını geciktirdi. Zira IŞİD komutanları, Türkleri Kürt bölgesinde bırakmak istemiyordu. Kürtlerin kontrolündeki bölgede teslimatın kendi güvenliklerini sıkıntıya sokacağı görüşünü ortaya koydular. Bu da ‘güvenli bölgede teslimat’ seçeneğini öne çıkardı. Teslimat için, Suriye’de IŞİD’in kalesi olarak bilinen Rakka’nın kuzeyindeki Telabyad kenti seçildi. 18 Eylül Cuma günü, cuma namazının hemen ardından otobüslerle yola çıkıldı. 3 yerel personel, Musul’da kaldı. Musul’dan ayrıldıktan sonra Telafer’den geçen ve Suriye topraklarındaki IŞİD bölgelerinden ilerleyen 2 otobüse, silahlı IŞİD militanlarını taşıyan üstü açık kamyonetler eşlik etti. Akşam 20.00 sularında Rakka’ya varan konvoy, gece yarısına dek Rakka’da kaldı ve gece yarısı da Akçakale sınırındaki Telabyad şehrine doğru yola çıktı. MİT özel operasyon birimleri de 46 yolcuyu sınırda teslim aldı.

FİDAN EKRAN BAŞINDA

Operasyonu başından itibaren yöneten MİT Müsteşarı Fidan, IŞİD militanlarının kamyonetlerle eşlik ettiği riskli yolculuğu uydu ve insansız hava araçlarının sağladığı görüntülerden dakika dakika izledi. Musul’dan itibaren yaklaşık 450 kilometre süren yol tamamlanıp rehineler MİT görevlilerince teslim alındığında Fidan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı arayarak bilgi verdi. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hakan Fidan Musul Rakka Tsk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (85)

ACI AMA GERÇEK:

TÜRKİYE ARTIK ABD VE İSRAİLLE İŞBİRLİĞİ YAPMADAN KENDİ İŞİNİ KENDİSİ YAPIYORYA HEMDE ÇOK GİZLİ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYOR KİMSENİN RUHU DUYMADAN İŞTE BU DURUM BURADA BOŞ BOŞ YORUM YAPANLARA ÇOK KOYMUŞ OLMALI

34
5
yanıtYanıtla
bağımsızlığın ilanı:

eline diline sağlık be kardeşim işin özeti aynen budur Türkiye 80 yıl sonra tam bağımsızlığını ilan etmiştir işgalden kurtulmuştur meselede budur zaten

yanıt0
yanıt0
demokrat:

Operasyonun hangi detayında rehineler süslenmişler?

24
7
yanıtYanıtla
MARAŞLI:

NE OPERASYONU BE>>>MASAYA OTURMAK ZORUNDA KALDIK DEMİYORLARDA :-)) onu yapacak adam gider girer ve alır masaya oturmazzzz

9
20
yanıtYanıtla
KURUSIKI:

NEYİ ALIYORSUN NASIL ALIYORSUN KARŞINDAKİ ARMUTMU TOPLUYOR SEN ALIRKEN

yanıt0
yanıt0
yucel:

tabiiki sevmezsiniz hakan fidani adam cemaati, israili, abd yi dize getirdi icimizdeki irlandalilar

22
4
yanıtYanıtla
znb:

Bir zamanlar Apoyu getirirkende böyle operasyon lafları geçti, hatta ecevit ve yardımcıları kahraman ilan edilip her kes kendine pay çıkarmaya çalıştı. . . . . Sonradan öğrendik ki operasyon lafları hava civaymış. . . . . Demek ki işn cılkı çıkmış daha şimdiden haberin başlığı operasyon ama içeriği işidle masaya oturup anlaşma imiş. . . . . Yazık bu ülkeye insanları kaz yerine koymaya çalışıp ne kazanıyorsunuz. . . . Devir olmuş internet devri. . . . . . Ama bu ülkenin insanı da bu tip haberleri yutuyor. . . . . Rahmetli aziz nesin haklıymış. . . .

9
16
yanıtYanıtla
Hızır TEspit:

ne oldu? üzüldünmü rehineler ölmedi diye. . . Kancıklar sizi

yanıt0
yanıt0
çoban:

Sizin gibi vatan evlatlarına ihanet edenleri lanetliyorum bu vatanın kıymetini bilemeyen bazı hainleri inşallah bundan ders alır ama almazlar nedenmi onların hizmet ettiği başka ülkeleri var.

15
8
yanıtYanıtla
fatih:

ALLAHIMA BIN $ÜKÜR SAG SALIM GETIRDILER:GERISI BO$

18
5
yanıtYanıtla
Tüm 85 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title