Haberler

Mısır Üreticisinin Gözü TMO'da

Türkiye’nin yıllık 5.5-6 milyon tonluk tane mısır üretiminin yaklaşık 1.5-2 milyonunun karşılandığı Çukurova’da üretici, yaklaşan hasat nedeniyle taban fiyatın bir an önce açıklanması beklentisi içinde.

Türkiye'nin yıllık 5.5-6 milyon tonluk tane mısır üretiminin yaklaşık 1.5-2 milyonunun karşılandığı Çukurova'da üretici, yaklaşan hasat nedeniyle taban fiyatın bir an önce açıklanması beklentisi içinde.

Türkiye'nin en büyük üretici kuruluşlarından olan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır üreticisinin bu yıl en az 70 kuruş ve üzeri taban fiyat beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de pamuk, buğday, mısır, soya gibi tarla ürünlerinde taban fiyatların Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından erken açıklanmasının üretici açısından büyük önem taşıdığını belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şu sıralar mısır üreticisinin beklentisine kulak verilmesini istediklerini kaydetti.

Çukurova Bölgesi'nde mısır hasadının ağustos ayının ortalarında başlayacağını hatırlatan Doğan, "Hasada bir aydan daha az bir zaman olmasına rağmen halen fiyatlar açıklamadı. Taban fiyatların geç açıklanması bölgede bir üretim planlaması yapılmasını önlediği gibi hem piyasayı düşürüyor hem de çiftçiyi belirsizlik içine itiyor " dedi.

EN GEÇ AĞUSTOS BAŞINDA AÇIKLANMALI

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır taban fiyatının en geç ağustos ayı başında, yani hasat başlamadan açıklanmasını ümit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Eğer taban fiyatlar ürün ekilmeden açıklanırsa, bir üretim planlaması kendiliğinden yapılmış olur. Üretici ne kadar masraf edeceğini, buna karşılık ne kadar kazanç sağlayacağını önceden belirleyip, ekim alanını bu doğrultuda belirler. Böylece bir yıl bir ürünün aşırı miktarda ekilmesi, diğer yıl üretiminin çok azalması gibi sakıncalı durumlar ortadan kalkar. Hem ulusal ekonomimiz açısından, hem zirai ürünlere yönelik ithalat ve ihracatımız açısından, hem de üretici açısından faydalı bir yöntem olur. Bu yapılamıyor, öyleyse en azından hasat öncesinde TMO'nun açıklama yapmasını bekliyoruz."

Mısırın piyasa fiyatının, büyük alıcı konumundaki nişasta fabrikaları tarafından belirlendiğini belirten Doğan, "Girdi maliyetlerinde sürekli yaşanan artışa karşılık mısır fiyatı aynı seviyede artmıyor. Üreticinin bu yıl mısırda büyük hayal kırıklığı yaşamaması için taban fiyatların 70 kuruş ve üzeri olması gerekiyor. Beklentimiz bu yönde" dedi.

YABANCI DEĞİL BİZİM ÇİFTÇİMİZ KAZANSIN

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Yapılacak sağlıklı bir üretim planlaması ve çiftçiye verilecek taban fiyatın yükseltilmesiyle, mısır üretimini arttırıp Türkiye'nin her yıl milyonlarca dolarının yurt dışına akıtmasının da önüne geçebiliriz. Yurt dışından mısır ithal ederek, yabancı ülkelere döviz akıtacağımıza kendi üreticimizi kalkındırmış oluruz. Üreticimizin kalkınması da sadece tarım sektörüne değil, inşaattan alışveriş sektörüne kadar yüzlerce sektöre canlılık getirir" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Yüreğir Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title