Haberler

Mısır'daki idam kararlarına hukukçulardan tepki -

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, İzmir ve Manisa'da protesto edildi.

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, İzmir ve Manisa'da protesto edildi.

İzmir'de, sivil toplum kuruluşları öncülüğünde, cuma namazı sonrası Konak Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararını kınadı.

Ellerinde karara tepki gösteren dövizler taşıyan İzmirliler, Mısır'daki darbeciler aleyhine slogan attı.

Meydanda kurulan dar ağacının yanında başörtülü kadınlar beyaz kefen giyerek "Rabia işareti" yaptı.

İzmir sivil toplum kuruluşları adına konuşan Rasim Çalar, Mısır'daki askeri darbenin ardından, sözde hukuki bir kararla, darbe karşıtı yüzlerce kişiye idam cezası verildiğini hatırlattı.

Karara, Türkiye'de bir ağacın kesilmesine ya da Twitter'in kapatılmasına gösterilen karşı duruş kadar bir tepkinin gösterilmemesini eleştiren Çalar, "Suriye'de 150 bin insan katledildi, katlediliyor hala duymadınız. Mısır'da 3 bin insan kurşuna dizildi görmediniz. Arakan'da 100 bin Müslüman diri diri yakıldı görmediniz. Filistin'de mazlum halkın üzerine fosfor bombaları yağdırıldı seyrettiniz. Şimdi 529 insanın idamına bari sessiz kalmayın da insanlık ölmemiş diyelim" dedi.

Protesto gösterisinin sonunda, şiirler ve Fetih Suresi'ni okundu, idam kararına tepki amacıyla toplanan imzalar Mısır Adalet Bakanlığı'na postalandı.

- Hukukçular da protesto etti

Ege Demokrat Hukukçular Derneği ile Anadolu Eğitim Kültür Bilim Vakfı İzmir Hukuk grubu üyeleri de İzmir Adliyesi önünde bir bir basın açıklaması yaptı.

Ege Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Mustafa Dora, Mısır'daki hukuksuzluğu ve idam kararlarını kaygı ve endişe ile izlediklerini belirterek ''Her fırsatta uluslararası normlardan, hukuktan, adaletten bahsedenler acaba şu an neredeler?" diye sordu.

İdamın bir ceza olmadığını, geri dönüşü olmayan bir felaket anlamına geldiğini söyleyen Dora, hiçbir yargılama sisteminin, savunması elinden alınmış insanlara karşı bu kadar insafsızca bir karar veremeyeceğini, 20 dakika süren duruşmada, bir dakikada 26 idam kararı alındığını belirtti.

- İdam kararı Manisa'da da kınandı

Cuma namazını Hatuniye Camisi'nde, Manisa Sivil Dayanışma Platformu (MASİDAD) öncülüğünde kılan vatandaşlar da slogan ve dövizlerle Mısır'daki darbe yönetimini protesto etti.

"Ey İslam ümmeti, suskunluğun bizleri öldürüyor" yazan dövizler taşıyan cemaat "Mısır halkı yalnız değildir", "Mısır'da demokrasi istiyoruz" sloganları attı.

Platform adına açıklama yapan dönem sözcüsü Mesut Öner, Mısır'daki askeri darbenin ardından, sözde hukuki bir kararla darbe karşıtı yüzlerce kişinin idam cezasına çarptırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Vicdan sahiplerini hareket geçmeye davet ediyoruz. Mısır'da 529 kişinin hayatına son verecek olan bir kararın birkaç ay içinde nasıl böyle hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığı soru işaretleriyle dolu. Birkaç oturum ardından fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır. Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Neredeyse her 26 dakikaya bir idam sığdırarak, kendi rekorunu kıran sözde Mısır adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir."

- Mısırlı vatandaş kefen giydi

Yaklaşık 3 ay önce ülkesinden kaçarak Manisa'ya gelen Abdülmünayim Sıddık adlı Mısır vatandaşı da protesto gösterisine kefeni temsilen beyaz örtü giyerek katıldı.

Mısır'daki "kardeşleri" adına Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk halkına teşekkür eden Sıddık, "Sisi'ye buradan diyorum ki, muvaffak olamayacaksın, başaramayacaksın. 'Onlardır ki, dünya hayatını ahiretle satın almışlardır' ve bunlar feraha ulaşamayacaklardır" diye seslendi.

Protestoya, platform üyeleri sivil toplum kuruluşları ile AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları ile İHH ve Memur-Sen'a bağlı sendikaların temsilcileri de destek verdi.

-protesto

Kaynak: AA / Güncel

Konak İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title