Haberler

Mısır'daki İdam Kararları

İSİPAB Türk Grubu Başkanı Atalay: "Aynı coğrafyada üç bin yıl önce firavunlar çağındaki zulmün tekrarlanmasıdır" "İdam edilecek olan demokrasidir, insan haklarıdır, ifade hürriyetidir, kısacası insanlıktır"

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını, "aynı coğrafyada üç bin yıl önce firavunlar çağındaki zulmün tekrarlanması olarak okuduklarını" söyledi.

Atalay, İSİPAB Türk Grubu'nun bazı üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Mısır'daki idam kararlarına değindi. Mısır'da askeri darbeyi kınamak amacıyla ülkenin bütün kentlerinde gösteriler yapıldığını hatırlatan Atalay, 14 Ağustos 2013 tarihinde gösterilere en ağır karşılığın verildiğini, 500'e yakın insanın öldürüldüğünü, binlerce göstericinin de yaralandığını anlattı.

Olayların akabinde Minye şehrinde binlerce insanın tutuklandığını, bunlar arasında bin 200 Mursi taraftarının yer aldığını ifade eden Atalay, idam kararlarına konu tutukluların da bin 200 kişilik Mursi taraftarları arasında yer aldığını kaydetti.

Devlet medyasına göre, idamlıkların tek suçunun bir polisi öldürmek, iki polisin ölümüne teşebbüs etmek ve kamu malına zarar vermek olduğunu belirten Atalay, "Bu suçlardan yargılanan mahkumlar, 24 Mart'ta dünya insanlık, hukuk tarihine, insanlığın ortak vicdanını kanatacak bir karar alarak 528 insan hakkında idam kararı verdiler. Mısır kanunlarına göre bu kararlar müftüye gönderilir, reddetse bile infaz edilebilir. Nitekim üç gün önce müftü kararı reddetti ama öyle tahmin ediliyor ki dünyadan yükselen  itiraza rağmen temyiz edilecek. Korkumuz temyiz aşamasından sonra infaza geçilmesidir. Tüm darbelerden sonra kurulan mahkemelerin ne kadar hukuki  olduğunu, dünya insanlık tarihi bize defalarca ve binlerce örneğiyle öğretmiştir. Mısır'da askeri darbenin arkasında kurulan  bu mahkemeler de gerçekten hukukla, adaletle, vicdanla, akılla, izanla hiçbir şekilde yollarının kesişmediğini göstermiştir" diye konuştu.

Atalay, söz konusu mahkemede 20 dakikada karar verildiğini, ortalama 1 dakikada 26 kişinin idamına hükmedildiğini söyledi. Bu kararın  28 Nisan'da okunacağını, mahkumların 123'ünün tutuklu, diğerlerinin ise  arandığını anlatan Atalay, dünyanın olan biteni izlediğini kaydetti.

İSİPAB Türk Grubu olarak dünyayı, ortak vicdanı haykırmaya davet etiklerini vurgulayan Atalay, "İdam edilecek olan 528 insan değil,  insanlığın ortak değer yargıları, ortak umutları, binlerce yıllık beşeri tecrübenin ulaştığı sonuçlardır. İdam edilecek olan demokrasidir,  insan haklarıdır, ifade hürriyetidir, kısacası insanlıktır. Ne yazık ki İslam dünyasındaki demokrasi deneyimleri, 1990'lı yılların başındaki Cezayir deneyiminden Mısır, Suriye olaylarına hatta Türkiye'de yaşananlara kadar Batı dünyasının en ağır imtihanını oluşturuyor" dedi.

Atalay, İSİPAB Türk Grubu olarak Mısır'daki darbeyi meşru görmedikleri gibi, darbecilerin verdiği kararı da meşru görmediklerini ifade etti. Atalay, bu durumu, aynı coğrafyada "üç bin yıl önce firavunlar çağındaki zulmün tekrarlanması" olarak okuduklarını söyledi. Atalay, "Ümit ederim üç bin yıl önceki bu mezalim, 21. yüzyılda bir daha tekerrür etmez" dileğinde bulundu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Orhan Atalay Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title