Haberler

Mısır'daki Askeri Darbe

İhvan, Gerçekleri Araştırma Komisyonu'nu tarafsız olmamakla suçladı İnsan Hakları İzleme Örgütü, raporla ilgili "gerçekleri yansıtmadığı" yorumunda bulundu.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 3 Temmuz 2013'ten sonra yaşanan olayları incelemek üzere kurulan Gerçekleri Araştırma Komisyonu'nu tarafgirlikle suçladı.

AA muhabirine açıklamada bulunan, feshedilen İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Muhammed Sudan, "Tüm dünya Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden alınmasından bu yana düzenlediğimiz gösterilerin barışçıl olduğuna şahittir" dedi.

"Rapor, askeri darbeden bu yana hapishanelerde ölen 92 kişiden, çocuklara işkence edilmesinden, zırhlı araç ve hapishanelerde kadınlara tecavüz edilmesinden bahsetmiyor" ifadesini kullanan Sudan, raporun, komisyonun tarafgirliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Sudan, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen Ağustos ayında Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda gösterilere müdahale edilmesiyle ilgili yayınladığı ve "Mısır ordusunu dünya üzerinde göstericilere uygulanabilecek en büyük katliamı işlemekle" suçladığı raporuna atıfta bulunarak, güvenlik güçlerinin barbarlığını ortaya koyması bakımından örgütün raporunun kendilerini tatmin ettiğini söyledi.

İhvan'ın Şura Meclisi üyesi Cemal Haşmet ise "tarafgir ve temsili" olarak tanımladığı raporla, Mısır'da işlenen katliamların soruşturulduğu görüntüsünün verilmek istendiğini ve katliam kurbanlarının uluslararası soruşturma komiteleri kurulmasını isteme hakkının elinden alındığını kaydetti.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden raporla ilgili "gerçekleri yansıtmadığı" yorumu yapıldı.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika sözcüsü Fadi el-Kadi yaptığı açıklamada, "Rapor, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşananların iç yüzünü yansıtmayan bir portre çizmekte, güvenlik güçleri ve devletin üzerine düşen sorumluluklarla ilgili net bir tavır ortaya koymamaktadır" dedi.

Kadi, "Bizce üzücü olan, gerçekleri ortaya çıkarmakla görevli bir makamın, sorumluluğu tek bir tarafa yüklemesi ve şiddet olaylarının sorumlularının yargılanmasıyla ilgili tavsiye hükümlerine yer vermemesi olmuştur" ifadesini kullandı.

Gerçekleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, askeri darbenin ardından yaşanan şiddet olaylarında darbe karşıtları sorumlu tutulmuştu.

Mısır'da Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 22 Aralık 2013'te hakim Abdulmunim Riyad başkanlığında bağımsız bir komisyon kurulması ve 30 Haziran sonrasında meydana gelen olayların incelenmesi talimatı vermişti.

"Gerçekleri Araştırma Komisyonu"nun görevinin, söz konusu olaylarla ilgili bilgi ve belge toplamak, gerekli gördüğü kişilerle buluşmak, şahitlerin ifadelerini dinlemek, olayların meydana geliş şeklini ve nedenlerini incelemek ve olaylarla ilgili yapılan soruşturmaları gözden geçirmek" olduğu belirtilmişti. - Mısır

Kaynak: AA / Güncel

Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title