Haberler

Mısır'da İhvan'ın Mal Varlığına El Konulması

Mısır'da 2014'ün başından bu yana Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) ait 695 milyon dolar değerinde mal varlığına geçici olarak el konulduğu bildirildi.

Mısır'da 2014'ün başından bu yana Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) ait 695 milyon dolar değerinde mal varlığına geçici olarak el konulduğu bildirildi.

İhvan'ın Mal Varlığını Denetleme Komitesi Başkanı İzzet Hamis, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, Ocak 2014'ten bu yana teşkilat üyesi kişiler, okul, hastane ve yardım derneği gibi kurumlara ait 695 milyon dolarlık mal varlığına geçici olarak el konulduğunu ifade etti.

İhvan'ın mal varlığı davası kapsamında yargılanan bin 375 kişiye ait 18 milyon dolarlık mal varlığının dondurulduğunu söyleyen Hamis, yargılananlardan şimdiye kadar 5'inin isminin sanık listesinden silindiğini aktardı.

Hamis ayrıca komitenin, "İhvan'ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde, devlet makamlarını kontrol altına almaya çalıştığı"na ilişkin bazı belgeleri savcılığa sunduğunu dile getirerek, "Bunların arasında teşkilatın emniyet birimlerinde yapılanma planı, istihbarat ve yargı birimlerini nasıl ele geçirileceği, ordu mensupları ve bakanları görevlerinden azletme gibi belgeler yer alıyor" diye konuştu.

HAP'tan iddialara yalanlama

İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Abdulmevcud ed-Derdiri ise söz konusu komitenin konu hakkında yetkisinin olmadığını vurgulayarak komiteyi tanımadıklarını belirtti.

Komitenin İhvan'ın irşad ofisi binasının yanmasından iki yıl sonra ortaya çıkan bu belgelerin doğruluğundan şüphe ettiklerini aktaran Derdiri, "Belgeleri incelemedik, bu belgeler, kamuoyuna da sunulmayacak. Komite, halk ayaklanmasının yıldönümüne az bir vakit kala, yarın düzenlenecek gösteri için halka çağrı yapan İhvan'ın itibarını sarsmaya çalışıyor" dedi.

Derdiri, komitenin bugüne kadar bir İhvan mensubu hakkında bile yolsuzluk ya da malların yağmalanmasına ilişkin bir suç tespit edemediğine dikkati çekerek, teşkilata ait kurumların, Mısırlıların hizmetini amaçlayan kişilere ait olduğunun bilindiğini söyledi.

Kahire Mahkemesi, 23 Eylül 2013'te, "İhvan'ın ve bağlı tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, teşkilatın kapatılması ile taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararı vermişti. Mahkeme ayrıca İhvan'ın el konulan mal varlığını inceleyecek bir komite oluşturulması yönünde karar almış, Ocak 2014'te İzzet Hamis başkanlığındaki komite kurulmuştu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından oluşturulan geçici yönetim, 25 Aralık 2013'te İhvan'ı "terör örgütü" ilan etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Kahire Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title