Haberler

Mısır'da İbrahim Dusuki Mevlidi

Güncelleme:

Tasavvufun Mısır'daki kurucularından kabul edilen İbrahim Dusuki için mevlid okutuldu.

Mısır'da sufi tarikatların önde gelen liderlerinden kabul edilen İbrahim Dusuki'nin doğum günü, çevre illerden gelen sevenleri ve halkın yoğun katılımıyla kutlandı.

Kahire'nin 157 kilometre kuzeyinde Kefr eş-Şeyh vilayetine bağlı Dusuk kentinde kabri bulunan İbrahim Dusuki için, çevre il ve kasabalardan gelen tarikat bağlıları ve sevenlerinin katılımıyla mevlid okutuldu.

Mısır'ın Delta bölgesindeki Dusuk şehrinde buluşan İbrahim Dusuki'nin bağlıları, aileleriyle meydana kurdukları çadırlarda mevlid programının yanı sıra çeşitli etkinlikler de gerçekleştiriyor.

Mevlide katılan tarikatlar kendi adlarına kurdukları irili ufaklı geleneksel çadırlarda, misafirlerini ağırlıyor, yemekler, çaylar, ve kahveler ikram ediyor.

Perşembe gecesi düzenlenen mevlid programına "Büyük Gece" adını veriliyor.

İbrahim Dusuki'nin bağlılarından Mısırlı Salah, "Geçtiğimiz yıllarda zikir halkaları binlerce kişiyle dolup taşardı. Ciddi zikir meclisleri kurulurdu. Bu yıl insanlar patlamalardan çekindiği için, çok sayıda tarikat mensubu bu yıl gelmekten vaz geçti" dedi.

Dusuki Mevlidinde defler, ziller ve neylere eşlik eden mevlithanların söylediği ilahiler, kasideler mecliste bulunanları coşturmaya yetiyor.

Etkinliklerin gerçekleştirildiği meydanda, aileleriyle mevlide gelenlerin çocukları için kurulan küçük mobil lunaparklarda, çocuklar oyun ve eğlenceyle vakit geçiriyor.

Mısır'da mevlitlerin vazgeçilmez yiyecekleri herise, mişebbik ve besbuse tatlıları. Leblebi ise mevlütle özdeşleşen bir çerez olarak her zaman rağbet görüyor. Mısırlılar mevlitten leblebi almayı vazgeçilmez bir gelenek olarak kabul ediyor. Bir işte başarılı olmak için çok çalıştığı halde başaramayanlar için de "Mevlitten leblebisiz gelinmez" atasözünü kullanıyor.

Kalabalığı, zikir meclisleri, raksları, müzikleri ve curcunasıyla İbrahim Dusuki mevlidi Mısır kültürünün bir parçası olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Dusukiye Tarikatı'nın kurucusu ve Ehli Beyt'ten olduğu bilinen İbrahim Dusuki (1236-1277) Mısır'ın Dusuk şehrinde dünyaya geldi. İslam tasavvuf tarihinde önemli bir yere sahip olan Dusuki, tasavvuf yolunun büyük önderlerinden kabul ediliyor. - Kahire

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kahire Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title