Haberler

Mısır'da Darbenin 100. Günü

Diyarbakır, Bingöl, ve Şırnak'ta Mısır'da ordunun yönetime el koymasının 100. günü protesto edildi Genç Memur Sen Diyarbakır Şube Başkanı Tarcan: "Bugün sadece Mısır'da kanlı darbenin 100...

Mısır'daki darbenin 100. günü, Diyarbakır, Bingöl, ve Şırnak'ta protesto edildi.

Diyarbakır'da Ofis semtinde bir araya gelen Rabia Platformu üyesi Genç Memur-Sen ile İlim Yayma Cemiyeti, Hayat-Der, Anadolu Gençlik Derneği gibi sivil toplum örgütleri ve gençlik teşkilatları slogan atarak Mısır'daki askeri darbeyi protesto etti.

"Her yer Rabia her yer direniş", "İhvana selam direnişe devam" sloganları atan grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa Tarcan, Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanına karşı 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen askeri darbenin bugün 100. gününü tamamladığını söyledi.

Mısır halkının yılların mücadelesiyle elde ettiği demokrasi, adil seçim ve demokratik oy hakkının bir yıl bile dolmadan silah zoru ile rafa kaldırıldığını ifade eden Tarcan, şöyle dedi:

"Darbeciler ve cunta yönetimi dünyanın sessiz kalmasından sözümona demokrasi beşiği devletlerin yaşananlara seyirci kalmasından aldıkları cesaretle masum bedenleri ölümle tanıştıran vahşetlerine hergün bir yenisini ekliyor. Mısır özgürlük isteyenler ve insan onuru mücadelesi verenler için ölüm tarlasına dönüştürüldü. 3 Temmuz'dan bu yana tanklar, zırhlı araçlar ve ağır silah kullanarak gerçekleştirilen katliamlar aralarında gençlerin, çocukların ve hamile kadınların da yer aldığı binlerce sivil öldürüldü. Zorba kurşunları ile ölenlerin ve yaralananların sayısı tam olarak bilinmiyor ve her gaçen gün daha da yükseliyor."

"Mısır'da sadece insanlar değil, insanlık öldürülüyor"

"Mısır'da sadece insanlar değil, insanlık öldürülüyor" diyen Tarcan, dünyanın ses çıkarmaması, vicdanların harekete geçmemesi halinde ölümlerin devam edeceğini belirtti.

Tarcan, demokrasinin yeniden tesisi, insan haklarının ve insan onurunun hüküm sürmesi ihtimalinin ortadan kaldırılması adına Hüriyet ve Adalet Partisi ile Müslüman Kardeşler Teşkilatlarının kapatıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Büyük ve kadim bir medeniyetin beşiği Mısır'da tam 100 gündür kendi insanına ölüm kusan, işkence yapan, cuntacıların darbe iklimi hakim. Bugün sadece Mısır'da kanlı darbenin 100. günü değil, tarihin insanlığın utanç vesikası olarak kaydedeceği dünya ülkelerinin sessizliğinin darbeciler eliyle vahşet ve katliamlara seyirciliğinin de 100. günüdür. Mısır halkı tam 100 gündür insan olmanın onurunu yaşayamıyor. 3 Temmuz'da Mısır halkının iradesine vurulan darbeye sesiz kalanlar darbecilerin akıttıkları kana, ölümle tanıştırdıkları binlerce masum cana 100 gündür ısrarla gözlerini kapıyor. Dün Irak'ta, Afganistan'da, Libya'da ve birçok ülkede sözüm ona demokrasi vaadiyle kan dökmekten geri durmayan Batı, kutsadığı demokrasiyi Mısır'da katleden darbecilere ve vahşetlerine son verecek insani tepkiyi vermekten geri duruyor."

"Darbeye karşı direnen gençler olarak Mısır'da yaşananları, Mısır halkına yaşatılanları bütün insanlığına karşı tehdit olarak görüyor, 3 Temmuz darbesine sessiz kalanları insanlığın katlinin iştirakçisi olarak kabul ediyoruz" diyen Tarcan, darbecileri ve cunta yönetimini destekleyenleri insan onurunun kadim düşmanları olarak ilan ettiklerini vurguladı.

-Bingöl

Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla Genç Memur-Sen Bingöl Şubesi öncülüğünde Genç Caddesi Saat Kulesi önünde protesto eylemi yapıldı. Bingöl Rabia Platformu üyeleri, sivil toplum örgütleri, gençlik teşkilatları ve öğrenci derneklerinin destek verdiği protesto eylemine vatandaşlar da destek verdi.

Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla hazırlanan basın açıklamasını okuyan Genç Memur-Sen Şube Başkanı Abdulhaluk Çakan, Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanına karşı 3 Temmuz'da gerçekleştirilen askeri darbenin 100. gününe girdiğini hatırlatarak, "Mısır halkının yılların mücadelesiyle elde ettiği demokrasi, adil seçim ve demokratik oy hakkı bir yıl bile dolmadan silah zoruyla rafa kaldırıldı" dedi.

Kendilerini Rabia Gençliği olarak değerlendiren Çakan, şöyle dedi:

"Mısırda 100 gündür hüküm süren zulme isyanımızla kendisini Rabia kuşağı olarak adlandıran bizler Mısırda darbenin ikinci yüz gününe ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Kim olduğuna bakmaksızın mazlumun yanında kimden geldiğine bakmaksızın zulmün karşısında duracağız. Adaletin, hürriyettin, insan haklarının ve insan onurunun savunucu olacağız. İnsanlığın ortak birikimin eseri insani değerleri kuşanmış bir gençlik olarak Mısır başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan bütün mezalimlere son verecek yeni bir dünyayı mutlaka kuracağız. İnsanlığın dirilişi için direniyoruz, insanca yaşamak için yeni bir dünya istiyoruz."

Okunan basın açıklamasının ardından ellerinde çeşitli döviz, fotoğraf ve pankart taşıyan vatandaşlar, Rabia işareti yaparak Mısır halkına destek gösterisinde bulundu.

Basın açıklamasına Genç Memur-Sen, Ak Parti Gençlik Kolları, Saadet Partisi Gençlik Kolları, Anadolu Gençlik Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Gençlik Cemiyeti ve Kalem-Der destek verdi.

-Şırnak

Şırnak'ta Rabia Platformu'na üyeleri Karayolları Kavşağından yürüyerek Şehit Mehmet Esin Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüdü. Memur-Sen İl Temsilcisi Hakan Usal, meydanda düzenlenen basın açıklamasında Mısır'daki batı destekli ordunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan'ül Müslimin Cemaati'ne yönelik gerçekleştirdiği darbeyi, Doğu Türkistan'daki katliamı, Suriye'de iki yıldır süren katliamları ve diğer coğrafyalarda yaşanan zulümleri, kimden gelirse ve kime yapılırsa yapılsın şiddetle kınadıklarını söyledi.

İnsanları insanlığa sahip çıkmaya davet ettiklerini kaydeden Usal, "Zulmün dini, dili ve milleti yoktur. Bizlere düşen ise zulmün karşısında tek millet olabilmektir. Ayakları üstünde dik durmaya çalışan İslam ümmetinin her bir parçasına yönelik başlatılan devirme siyasetinin güdüldüğü günümüzde, Mısır tarihinin ilk seçilen sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye, Hürriyet ve Adalet Partisi ile İhvan'ul Müslim Cemaati'ne yönelik gerçekleştirilen darbe ve tutuklamalar aslında Mısır halkına, onun iradesine yönelik bir darbedir" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Bingöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi?
title