Haberler

Mısır'da Darbe Karşıtlarının Yargılanması

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, hapishanede kendisine işkence yapıldığını belirtti.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, hapishanede kendisine işkence yapıldığını belirtti.

Başkent Kahire'deki Tora Polis Akademisi'nde, 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından askerlerin, darbe karşıtı göstericilerin bulunduğu Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'na yaptığı baskın sonrasında gözaltına alınarak yargılanmaya başlanan Biltaci ile 739 kişinin duruşması görüldü.

Duruşmada konuşan Biltaci, cezaevinde Hapishaneler İdaresi Müdürü Tuğgeneral Muhammed Ali ve İçişleri Bakan Yardımcısı Hasan es-Suhaci tarafından sürekli fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Biltaci, "Bu iki yetkili beni ellerim bağlı şekilde hücremden çağırdı. Yanlarına gittiğimde aşağılama ve küfüre maruz kaldım. Kıyafetlerimi çıkararak iç çamaşırımla fotoğraf çekilmeye zorlandım. Geçen duruşmada mahkemeye kızım Esma'nın Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'nda keskin nişancı tarafından öldürülmesinden Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin sorumlu olduğuna dair yaptığım şikayeti geri çekmem için bunlara maruz kaldım." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, Biltaci'ye konuyla alakalı soruşturma açılacağını belirterek, bazı sanıkların hapishane hastanesine götürülmesi ve Biltaci'nin sözleriyle ilgili soruşturmanın açılması için gerekli hazırlıkların yapılması amacıyla duruşmanın 6 Eylül'e ertelenmesine karar verdi.

Biltaci'nin kızı Esma, Mısır'da askeri darbenin ardından 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin, eylemcilerin toplandığı Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'na düzenlediği kanlı baskın sırasında öldürülmüştü.

Baskının ardından gözaltına alınan Biltaci ve 739 sanık, "izinsiz gösteri yapmak, yolu kapatmak, insanların ulaşım özgürlüğüne mani olmak, trafiği aksatmak ve kasıtlı adam öldürmek" gibi çeşitli suçlamalardan yargılanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Adeviyye Meydanı Hürriyet Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title