Haberler

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Gazeteci yazar Dilipak: "Mısır halkının tercihi Türkiye'nin tercihidir. Türkiye, Mısır halkının tercihine sonuna kadar saygı duymaktadır ve o taleplerin gerçekleşmesi yönünde duruş sergilemektedir" "Batı helvadan putunu yedi, kendi kutsalına ihanet etti. Zulüm ve haksızlık karşısında üç maymunları oynuyor" Prof. Dr. Aktay: " Mısır'da şu anda bütün dünyanın, gelişmiş dünyanın bütün değerleri alt üst olmaktadır. Darbeciler insani değerlere sahip olmadıklarını da kanıtlamış oldular bu müdahaleyle"

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır halkının tercihinin Türkiye'nin tercihi olduğunu belirterek, "Türkiye, Mısır halkının tercihine sonuna kadar saygı duymaktadır ve o taleplerin gerçekleşmesi yönününde duruş sergilemektedir" dedi.

Dilipak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da birçok bölgede Sisi taraftarlarının kontrolü kaybettiğini, valilik ve askeri binaların yanı sıra karakolların işgal edildiğini, ancak bazı bölgelerde de çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

Mısır'da aşiretlerin güçlü olduğu bölgelerde, aşiret reislerinin ve dini önderlerin, askerlik yapan çocuklarına halka ateş açmaması, ordudan ricad ederek muhalefete katılması şeklinde çağrıda bulunduğunu anlatan Dilipak, "Ayrıca kendilerine silahla ateş edilmesi halinde aynı şekilde cevap verme, onlara karşı direnme konusunda fetva yayınladılar. Yani asker ve polisler halka ateş ediyorlarsa onlara karşı her türlü cevap caizdir anlamında. Bu tabii askerler açısından son derece kritik bir durum. Avrupa'nın ne yapacağını bilmiyoruz ama görünen o ki Sisi ve Baradey, cesaretinden ve bu işi sonuçlandırmaktan değil korkusundan dolayı Batı'yı ülkeye müdahale etmeye mecbur bırakacak bir meydan okuma içerisinde. Batıya 'Bizi kurtarın' çığlığıdır bu. Bazı Hristiyan birliklerini de yanlarına alarak halka ateş ediyorlar. İhvan'dan bazılarının yakınları hayatlarını kaybetti. Çatışma birçok yerde devam ediyor ve yayılıyor" diye konuştu.

Dilipak, Türkiye'nin Mısır'daki duruma ulusal çıkarları açısından bakmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çünkü benzer tarihi, kültürel, inanç değerlerine dayalı bir kardeşlik hukuku var. Tekrar tekrar Dışişleri Bakanı da Başbakan da dile getirdiler, Mısır halkının tercihi Türkiye'nin tercihidir. Türkiye, Mısır halkının tercihine sonuna kadar saygı duymaktadır ve o taleplerin gerçekleşmesi yönünde duruş sergilemektedir. Mesele Mısır halkının iradesine saygı duymak, kaldı ki İhvan bizim kardeşimizdir."

Batı darbeye destek vermediği taktirde olayların bu noktaya gelmeyebileceğini ifade eden Dilipak, Amerika'nın hala Mısır'daki durumun darbe olup olmadığını tartıştığını söyledi.

Dilipak, "Batı helvadan putunu yedi, kendi kutsalına ihanet etti. Zulüm ve haksızlık karşısında üç maymunları oynuyor. Batı'nın öncelikle darbecilere destek vermekten vazgeçmesi gerekir, o zaman zaten halk kendi iradesini ortaya koyacaktır. Eğer olumlu bir şey yapmak istiyorsa 'Yüzde 1,5 büyüktür yüzde 51'den' diyen Baradey, Sisi ve onu destekleyen cuntanın dışlandığını dünyaya ilan etmeleri gerekir. Batı'dan destek görmedikleri sürece bunların hiçbir şey yapma güçleri yok" dedi.

"Türkiye'nin tutumu, tüm dünya değerlerini kurtaran bir tutum olmuştur"

Prof. Dr. Yasin Aktay ise Mısır'da utanç verici bir durum yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Çeşitli gösteriler yapan insanlara, onları koruması gereken devlet, ateş açarak katliama gitti. Dünyada ise yalnızca bu olayları endişeyle izlediklerini söyleyenler var. İnsani değerler noktasında, dünya büyük bir imtihandan geçiyor. Türkiye, Mısır'daki olaylara karşı süreç içerisinde bir duyarlılık içerisinde olmuştur. Beklenen bir duyarlılık. Mısır'da şu anda bütün dünyanın, gelişmiş dünyanın bütün değerleri alt üst olmaktadır. Darbeciler insani değerlere sahip olmadıklarını da kanıtlamış oldular bu müdahaleyle. Muhalifler de geri adım atmayacaklarını göstermiş oldular. Batı, olayların durulmasını bekliyor büyük olasılıkla. Olaylar durulduktan sonra, çıkıp 'çok kötü olmuştur' diyecektir. Çünkü bu darbe, batının işbirliğiyle kotarılmış bir darbedir. Onların onayı ve müsaadesiyle yapılmıştır. Dolayısıyla burada yapılan katliamlar da izin verilmiş katliamlardır. İzin verdikleri katliamlar için Batı'nın ses çıkaracağını sanmıyorum. Türkiye'nin Mısır'a karşı olan tutumu, tüm dünya değerlerini kurtaran bir tutum olmuştur."

Sosyal medya üzerinden tepki

Bazı yazar ve sanatçılar da Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin tepkilerini sosyal paylaşım siteleri üzerinden duyurdu.

Yazar Elif Şafak, twitter hesabından, "Mısır'dan gelen haberler kapkara. Nasıl bitecek bu kanlı süreç? Demokrasi, barış, farklılıklarla bir arada yaşama kültürü, dileğimiz. Her yerde" şeklinde mesaj paylaştı.

Yazar Ahmet Ümit ise "Kan içinde yüzen bir gemiye döndü dünya. Bu lanetli yolculuk, insanlığı ancak felakete götürür", "Senin mazlumun, benim mazlumum yoktur. Dini, ırkı ne olursa olsun, zalim zalimdir, mazlum da mazlum", "Mazlumların ağıtları, zalimlerin marşlarından daha güçlüdür" ve "Öldürmeyi, ötekileştirmeyi, nefreti hayatımızdan çıkardığımız an, uygarlığın gerçek şafağı başlayacak" şeklinde mesajlar yayımladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title