Haberler

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Yurt genelinde sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, Mısır’da darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamı protesto etti

Yurt genelinde sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamı protesto etti.

Bursa'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesi öncülüğünde Orhangazi Parkı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye vatandaşlar, Mısır'da katliam yapan ordu mensupları aleyhine dövizler taşıyıp slogan attı.

Grup adına konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, Mısır'da sabah saatlerinde sivil ve hiçbir suç işlememiş halkın toplu katliamına başlandığını söyledi.

Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda toplanan milyonlarca sivil insanın, güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığını vurgulayan Kaptan, gerçek mermiler kullanıldığını ve tamamen öldürme amaçlı ateş açıldığını anlattı.

Kaptan, yaralılar için tıbbi müdahale sağlanamadığını ve onların hastanelere gitmesi, tedavi görmesinin engellendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ölü sayısı her geçen saat daha da artmaktadır. Bu, hiçbir insani ve vicdani kaygı taşıyanın kabullenmemesi gereken bir saldırıdır. Bu, haysiyetli, şerefli, namuslu herkesin karşısında yer alması gereken bir katliamdır. Sadece seçilmiş liderlerini desteklemek ve özgürlükleri haklarına sahip çıkmak için haftalardır meydanlardan ayrılmayan göstericiler her türlü zorbalığa karşı direneceklerini dünyaya haykırmaktadır. Biz Türkiyeli Müslümanları da yakından ilginlendiren bu hassas durum karşısında tepkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve Mısırlı Müslümanların yanında olduğumuzu, yalnız ve terk edilmiş olmadıklarını ifade etmeyi her zeminde haykıracağız."

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) İl Başkanı Numan Şeker de dünyada oluk oluk Müslüman kanı akarken kendilerinin rahat olamadığını, buna tepki verdiklerini belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk'ün de aralarında bulunduğu grup, açıklamanın ardından dağıldı.

-Konya

Konya'da, İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Erdim, kılınan gıyabi cenaze namazının ardından, cami önünde protesto için toplananlara hitaben yaptığı konuşmada, Mısır'da askeri darbenin tekrar kanlı bir saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Ramazan ayının son haftasında Mısır'a giderek Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda toplanan halkın yanında olduklarını anlatan Erdim, şunları kaydetti:

"Darbe karşıtı Mısır halkı, savundukları davanın son derece şuurunda... Onlar, silahların gölgesi altında çocukları ve eşleriyle çağımızda yeni destanlar yazıyor. Meydandakiler, direnişin Firavun ve askerlerine karşı Musa peygamber ve dostlarının duruşu olduğunu, bu duruşlarını da asla bozmayacaklarını söylüyor. Tüm duygumuzla hissettik ki Mısır'da eli silahlı katillere karşı göğsünü siper eden Müslüman halk kazanmıştır. Cumhuriyet Karargahı, Adeviyye Meydanı ve Nahda'daki katliamlar, Müslüman Mısır halkının direnişini kıramayacak. Buradan, Tel Aviv merkezli dünya medyasına sesleniyoruz; adetiniz olduğu gibi Mısır'daki bu katliamları hep görmezden geldiniz. İngiliz kraliyet ailesi için aynı gün 200 dakika canlı yayın yapan malum medya, geçtiğimiz günlerde 200 kişinin katledildiği Adeviyye Meydanı'na 20 dakika zaman ayırdı. Bu ve birçok olay gösteriyor ki Mısır'da yaşanan olaylar, doğudan batıya dünyayı kana bulayan siyonist ve emperyalist çevrelerle onların yerli işbirlikçileri tarafından yapılıyor."

Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi de Mısır halkına karşı silahını doğrultmaktan çekinmeyen Mısır katillerine tavırlarını ortaya koymak için bir araya geldiklerini söyledi.

"Şehitler veriyoruz. Çok acı haberler geliyor. Ama bu bizim yalnızca direncimizi, mücadelemizi artıracak" diyen Selvi, darbe yapanların yenileceğini, bugün tüm Müslümanların vicdanının, Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda dünya emperyalizminin ve zalimlerin işbirlikçiliklerine karşı olduğunu vurguladı.

Grup, Konya'da öğrenim gören Filistinli üniversite öğrencisi Beha Mısri'nin yaptığı duanın ardından sloganlar atarak olaysız dağıldı.

-Bartın

Bartın'da, Saadet Partisi, Anadolu Gençlik Derneği ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı üyeleri, Hükümet Caddesi Arap Camisi önünde toplanarak, açtıkları döviz ve pankartlarla Mısır'da darbe karşıtlarına yapılan katliama tepki gösterdi.

Saadet Partisi Merkez İlçe Başkanı Deha Keleş, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır'da geçen yıl yapılan seçimlerde halkın desteğiyle iş başına gelen Mursi'nin, silahlı güçlerin darbesiyle görevinden uzaklaştırıldığını ancak Mısır halkının bu darbeyi kabul etmediğini söyledi.

Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda sürdürülen eylemde, ulusal güçlerin ve darbeci zihniyetin silahlı güçlerinin, masum, silahsız ve savunmasız Müslüman Mısır halkına silahlı saldırıda bulunduğunu ve bu saldırılar sonucunda 500 kişinin şehit olduğunu ifade eden Keleş, şöyle konuştu:

"Bizler de 'zulüm karşısında susan dilsiz şeytandır' anlayışından yola çıkarak, bugün Mısır'daki zulmü haykırmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Dün Filistin'de, Gazze'de, Arakan'da, Doğu Türkistan'da, Irak'ta ve Suriye'de olan bizler, bugün de Mısır halkının yanındayız. Silahlı güçler İslam coğrafyasında sürekli tekerrür eden bir oyunun kuklası olmaktan kaçınmamıştır. İslam coğrafyasında yaşanılan zulüm ve kaos ortamı, gerilimler ve çatışmalar, münferit birer olay olarak değerlendirilemez. İslam coğrafyasının birçok yerinde yaşanan bu zulüm ortamı, büyük İsrail projesinin adım adım işletilmesidir. Irkçı emperyalizm demokrasi, özgürlük, insan hakları kavramlarının ardına gizlenerek, İslam coğrafyasını kan gölüne çevirmiştir. Her yerde öldürülen, zulme ve haksızlığa uğrayan Müslüman halklardır. Burada bir kez daha haykırıyoruz ki zalimlerin oyunu varsa en iyi oyun kuran ve en iyi oyunları bozan Cenab-ı Allah'tır. Bundan dolayıdır ki İslam coğrafyasındaki tüm Müslüman toplulukları ümmet olmanın şuuru ile hareket etmeye davet ediyoruz."

-Şanlıurfa

Şanlıurfa'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.

Mustazaflar Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi öncülüğünde Balıklıgöl Yerleşkesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu  temsilcileri ve çok sayıda vatandaş, Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ve saldırıyı kınayan dövizler taşıyarak, darbeciler aleyhine slogan attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Mustazaflar Cemiyeti Şube Başkanı Mehmet Işıklar, yapılan müdahaleyi ve buna destek olan herkesi şiddetle ve nefretle kınadıklarını söyledi.

Saldırıya karşı dünya devletlerinin sessiz kaldığını belirten Işıklar, şunları kaydetti:

"Kutlu bir hak arayışının nurlu yolunda meydanları dolduran milyonlarca mazlum ve masum Müslümanların üzerine yine ateş yağdı. Bu vahşeti ve zulmü reva görenlere karşı göz yuman sözüm ona medeni toplumlar neredesiniz. Ellerinde en küçük bir kesici alet bile almayan ve onların deyimiyle demokratik haklarını arayan masumların herkesin gözü önünde kıyım edilmelerine karşı hala neden susuyorsunuz. Bu alçakça saldırı neticesinde 700'den fazla şehit ve çok sayıda yaralı vardır. Bu alçakça saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyoruz."

Memur-Sen İl Temsilciliğince organize edilen ve aralarında bir çok sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin bulunduğu grup da Karakoyun İş Merkezi'nde toplandı.

Burada tekbir getiren ve Mısır'daki darbe karşıtları lehine slogan atan grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Mahmut Atçı, grup adına yaptığı açıklamada, Müslümanların zulme, adeletsizliğe karşı tek vücut olmadığı sürüce zulmün Müslüman topraklarında devam edeceğini söyledi.

Zulme destek verenleri lanetlemek için meydanlara çıktılarını ifade eden Atçı, şunları kaydetti:

"Ortadoğu'nun şımarık çocuğu İsrail ve onun koruyucu meleği ABD, her zamanki gibi demokrasiyi bir anda unutuverdi. Çünkü onların derdi ne Mısır ne de Ortadoğu halklarının özgürlüğüydü. Kendi menfaatleri için dünyayı yakmadan, yıkmadan çekinmeyen bu şer odakları ve güçler seçimle iş başına gelmiş Mursi'nin görevden alınmasına darbe bile diyemediler. Zulme yandaş olan ve destekleyenlere lanet olsun. Biz demokrasi için meydanlardayız. Bu darbeye zemin hazırlayan, para yardımı yapan darbecileri meşru sayan tüm güçleri buradan tekrar lanetliyoruz."

-Denizli

Denizli'de 37 derneğin oluşturduğu Denizli-Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu üyeleri, Mısır'daki katliamı protesto etti.

Delikliçınar Meydanı'nda toplanan platform üyeleri,  katliamı kınamak amacıyla bir araya geldi. Dayanışma Platformu sözcüsü Doğan Çetin, Mısır'da insan kanı dökmeye alışkanlık haline getirenlerin, masum insanları katletmeye devam ettiğini belirterek, Mısır'daki Müslümanların yanında olduklarını bildirdi.

Adeviyye Meydanı'nda, onurları, şerefleri, namusları için direnen ve şehit olanların, bütün insanlığın onurunu savunduklarını ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Onlar, ölümle değil, köle olmaktan korkanlardır. Onlar Bosna'nın, Gazze'nin, Bağdat'ın, Halep'in, Şam'ın, İstanbul'un, Mekke'nin ve Medine'nin sesidir. Bütün zalimler bilmelidir ki Allah, Hz. İbrahim'in atıldığı ateşe yakmamasını emretmeye, Hz. Yusuf'u zindandan kurtarak hükümdar yapmaya, Hz. Musa'yı firavunun sarayında muhafaza etmeye, Hz. İsa'nın canını kurtarmaya ve Hz. Muhammed'in risaletini bütün dünyaya yaymaya kadirdir. Bu vesileyle Mısır'daki ve diğer coğraflardaki zulümleri lanetliyor ve bütün dünyayı bu zülme karşı durmaya çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından grup, "Susarak katliama ortak olmayın",  "Mahzun olma Adeviyye kardeşlerin seninle" yazılı döviz açarak, katliama tepki göster gösterdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Ali Erbaş Arapça biliyor mu, Fransızca biliyor mu?
title