Haberler

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları

MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal: "İdam kararları çok büyük vahşet. Eğer infazlar gerçekleşirse sadece Mısır için değil, bütün Orta Doğu için çok büyük bir kaotik dönemin başlayacağını söylemek mümkün" Rabia Platformu Sözcüsü Dilipak: "Karar, insan aklı ve vicdanına karşı bir suikast girişimidir.

İnsan Hakları ve Mazlumları Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarıyla ilgili, "İdam kararları çok büyük vahşet. Eğer infazlar gerçekleşirse sadece Mısır için değil, bütün Orta Doğu için çok büyük bir kaotik dönemin başlayacağını söylemek mümkün" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Ünsal, Mısır'da darbe yönetiminin, batı ülkeleri tarafından adeta meşru bir yönetim gibi kabul edildiğini belirterek, bu ülkelerin darbeye "darbe" demek konusunda bile tereddüt gösterdiğini söyledi.

Ünsal, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de arasında bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında idam kararı verildiğini aktararak, "Bu ve daha önce 528 kişi hakkında verilen idam kararlarının infazı halinde bu, sadece Mısır hükümetince değil, batı dünyası tarafından da yapıldığı anlamına gelecek. Bu ülkeler de darbeciler kadar suç ortağı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İdam kararlarının uygulanmamasını temenni eden Ünsal, darbe yönetimince yaklaşık son bir yıldır ülkede ortaya konulan yasa dışı ve kanunsuz uygulamalar, sivillerin namaz kılarken katledilmesi, hedef gözetilmeksizin kitlelerin üzerine ateş açılması gibi örneklerin kararların infaza dönüşebileceğini gösterdiğini dile getirdi.

"İdam kararları çok büyük vahşet. Eğer infazlar gerçekleşirse sadece Mısır için değil, bütün Orta Doğu için çok büyük bir kaotik dönemin başlayacağını söylemek mümkün" diyen Ünsal, bu kararların infazının önüne geçilmesi için Orta Doğu ülkelerinin ve Arap dünyasının Mısır'a güçlü bir şekilde tepki koyması gerektiğini vurguladı.

"Mısır'da insanlık dramı yaşanıyor"

Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak da "Karar, insan aklı ve vicdanına karşı bir suikast girişimidir. Hukuka karşı bir suikasttir" ifadesini kullandı.

Dilipak, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da insanlık dramı yaşandığını, bir insana yapılan haksızlığın bütün topluma yöneltilmiş tehdit olduğunu kaydetti.

Mısır cuntasının yargıçlara "tetikçilik görevi" verdiğini, baltacılardan kurtulanların yargıçlar çetesince düzmece yargılamalarla infaz edilmek istendiğini anlatan Dilipak, bu sonuçtan darbeye "darbe", darbeciye "darbeci" diyemeyen Avrupa Birliği'nin ve ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti.

Dilipak, kimlik tespiti bile yapılamayacak bir sürede, düzmece bir mahkemede usul ve esasa ilişkin şartlar, kanun devletinin bile asgari şartları yerine getirilmeden karar veren mahkemenin 27 Mayıs'taki devrim mahkemelerinden daha aşağılık olduğunu aktararak, Mısır'da toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklanmasına, sadece destek gösterilerine izin verilmesi konusunda düzenleme yapılmasına karşı çıkan sağ-sol, liberal ve İslami grupların sokağa çıkmaya ve seslerini yükseltmeye başladıkları bir zamanda kararın alındığını bildirdi.

"İslam Konferansı, Arap ve Afrika Birliği'nin, aynı şekilde BM ve AB'nin, ABD, Çin, Rusya ve Hindistan'ın bu meydan okuma karşısında sesini yükseltmesi gerekir" ifadesini kullanan Dilipak, Birleşik Arap Emirlikleri'nin tutumlarını gözden geçirmesi gerektiğini, aksi takdirde bu lanet ve nefretin tutuşturacağı ateşin onları da yakacağını vurguladı.

Dilipak, yüksek yargının da bu evrensel hukuk ilkelerine karşı kaba bir meydan okumaya dönüşen cinayetlere karşı sesini yükseltmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dışişlerimiz uluslararası örgütleri ve dost ülkeleri harekete geçmeye çağırmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarımız da uluslararası sivil örgütlerin harekete geçmesi için çağrıda bulunmalıdır. Herkes, ilgili sivil toplum kuruluşları veya diğer oluşumlarca yapılan protestolara katılmalı, sosyal medya üzerinden daha fazla tepki vermeli." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Faruk Ünsal Avrupa Birliği Orta Doğu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title