Haberler

Mısır'da Akrep Cezaevi'ndeki Tutuklular

Mısır'da çok sayıda darbe karşıtının tutulduğu başkent Kahire'nin güneyindeki Akrep Cezaevi'ne ziyaretlerin ertelenmesine tepki gösteren tutuklu yakınları gösteri düzenledi.

Mısır'da çok sayıda darbe karşıtının tutulduğu başkent Kahire'nin güneyindeki Akrep Cezaevi'ne ziyaretlerin ertelenmesine tepki gösteren tutuklu yakınları gösteri düzenledi.

Cezaevi önünde düzenlenen gösteriye katılanlardan İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın kızı Aişe Şatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu eylemin İçişleri Bakanlığının hapishanedekiler ve yakınlarına yönelik insan hakları ihlallerine karşı ilk tepki olduğunu söyledi.

Babası da aynı cezaevinde tutuklu bulunan Şatır, "Hapishanedeki yakınlarımızın sağlık durumları konusunda bilgi sahibi değiliz. Zehirlenme vakaları olduğuna dair haberler alıyoruz. Hapishanedekilerin sağlığına ilişkin tüm sorumluluk Mısır güvenlik güçlerindedir." dedi.

"Akrep Cezaevi Tutuklu Yakınları Derneği" de sosyal paylaşım sitesinde yayımladığı açıklamada, ziyaretlerin 25 Nisan sonrasına ertelenmesi nedeniyle tutuklu yakınlarının İçişleri Bakanlığına şikayet başvurusunda bulunduğu ifade edildi.

Mısır'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılmasını protesto etmek amacıyla 25 Nisan'da geniş çaplı gösterilerin düzenlenmesi planlanıyor.

İşkence iddiaları raporlara yansıdı

Akrep Cezaevi, "rejim karşıtı tutuklulara" tahsis edilmesi için 1993 yılında devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde kurulmuştu.

Cezaevi hakkında hazırlanan raporlarda, tutuklulara şiddet uygulandığı ve tıbbi ihmalin yaşandığı belirtilirken, Mısır makamları, söz konusu açıklamaları yalanlıyor.

Merkezi Cenevre'de bulunan El-Kerame İnsan Hakları Derneği verilerine göre, 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından, aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de olduğu binlerce darbe karşıtının tutuklandığı Mısır'da, Haziran 2013 ile Ağustos 2015 tarihleri arasında, ihmal ve tedaviden yoksun bırakılma nedeniyle cezaevlerinde 266 kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kahire Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title