Haberler

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Diyarbakır, Van, Siirt, Batman, Mardin ve Bingöl'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi.

Diyarbakır

Diyarbakır'da, cuma namazı sonrasında Ulucami önünde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar, Mısır'da alınan kararı protesto etti. Ellerinde "Beni de asın 530 olsun", "Cuntanın idam kararları Müslüman Kardeşleri yıldıramaz", "Zulme sessiz kalan dilsiz Şeytan'dır" yazılı pankart ve Rabia işareti bulunan dövizler taşıyan grup, sık sık tekbir getirdi.

Kefeniyle alana gelen vatandaşlardan biri kurulan temsili darağacında ipi boynuna geçirerek idam kararını protesto etti.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada, Mısır'da 20 dakika süren mahkemenin ardından verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Kararı veren mahkemenin askeri darbeyi yapan cuntanın emrinde olduğunu ifade eden Ergin, Adeviye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili öldürmekten korkmayan cuntanın emrindeki mahkemenin bu kararının kendilerini şaşırtmadığını kaydetti.

İdam kararını eleştiren Ergin,"İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir" ifadelerini kullandı.

Van

Van Müslüman Kardeşler İnisiyatifi üyeleri de Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası Hz. Ömer Camisi avlusunda toplanan grup adına açıklama yapan Hayati Beyde, halkın kendi iradesiyle seçtiği Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye darbe yapılmasından bu yana 5 binden fazla Müslüman'ın hayatını kaybettiğini söyledi.

Başta Mısır olmak üzere dünya üzerinde yapılan bütün zulümleri, haksızlıkları tel'in etmek, haksızlıklar karşısında susmadıklarını göstermek adına toplandıklarını bildiren Beyde, şöyle konuştu:

"Batılı sömürgeci ülkeler ve koltuklarını kaybetmekten korkan bölgedeki işbirlikçi diktatörler el ele vererek, Mısır halkının umudu olan Muhammed Mursi ve Mısır'ın özgür insanlarını cezalandırmaya karar verdi. Bütün dünyanın gözleri önünde, halkın Hakkın temsilcileri katledilirken, sözüm ona demokratlar, özgürlükçüler yalnızca seyrettiler."

Bingöl

Cuma namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu temsilcisi adına açıklama yapan Memur-Sen Şube Başkanı Mücahit Çelik, Mısır'ın darbeyle başa gelmiş bir yönetim tarafından yönetildiğini ifade ederek, idam kararını tanımadıklarını söyledi.

İdam kararının hiçbir hukuk normuyla örtüşmediğini ve kararın darbeye karşı oluşan direncin kırılmasına yönelik olduğunu aktaran Çelik, kararın hükümsüz olduğunu kaydetti.

Yapılan açıklama sonrasında Genç Caddesi'nden PTT Kavşağı'na kadar yürüyen grup, olaysız dağıldı.

Batman

Batman'da, Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen 19 sivil toplum kuruluşu temsilcisi adına açıklama yapan Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu dönem sözcüsü Zahit Seven Mısır'da alınan kararı tanımadıklarını ve kararın bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Kararın Mısır'daki cuntanın emriyle verildiğini aktaran Seven, şunları kaydetti:

"Sisi cuntası Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşleri hedef alarak 28 Şubat'taki, 'Demokrasiye balans ayarı yapıldı' cümlelerine benzer şekildeki söylemleri batı tarafından büyük bir teveccüh ile karşılanmıştır. Bu cuntanın düzmece mahkemesi ve kiralık hakimleri tarafından komik ve düzmece gerekçeler ile sürülerek İhvan-ı Müslim'in üyesi 529 kişi hakkında idam cezası verildi. Bu utanç verici kararın kabul edilemez olduğunu bildiriyor ve şiddetle kınıyoruz."

Siirt

Siirt'te kararı protesto eden Diva-Sen Siirt Şube Başkanı Mehmet Naci Özay, Mısır'da olağan bir rejimin değil bir darbe rejiminin olduğunu belirterek, bu yüzden yargılamayı yapan mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığını söyledi.

Mısır'da şuanda verilen hiçbir kararın ne toplumun ne de insanlığın vicdanını rahat etmeyeceğini ifade eden Özay, şöyle konuştu:

"Tüm dünya kamuoyunun hukuksuzluğa karşı, bu katliama dur demesi ve ayağa kalkması lazım. Orada gösterilerde vurularak öldürülen binlerce masum insandan sonra bir de insanları görüşlerinden dolayı idam etmeye kalkmak, bir insanlık suçu olsa gerek, insanlık katliamı olsa gerek. Evrensel hukuk standartlarını oluşturan dünyanın böyle bir adıma sessiz kalmaması gerektiğini ve kesinlikle gereken neyse, gerek ekonomik, gerekse fiili olarak, bunun durdurulması için yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanmak istiyoruz"

Siirt'in Kurtalan ilçesinde bir araya gelen Diyanet-Sen Kurtalan Şubesi üyeleri de kararı protesto etti.

Mardin

Mardin'in Midyat ilçesindeki Özgürlük ve Barış Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyleri, Mısır'da 528 kişi için verilen idam kararını protesto etti.

Grup ve Midyat Rabia Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Temsilci Abdulkadir Altay, Mısır'daki darbeye karşı duranlardan 528'inin hakkında verilen idam kararının durdurulmasını ve geri çekilmesini talep etti.

Haçlı zihniyetinin kılık değiştirdiğini dile getiren Altay, şöyle konuştu:

"Bütün bu olumsuzluklara rağmen Müslümanlar ümitsizliğe düşmemelidir. Çünkü, ümitsizlik bize yasaktır. İslam'ın adaleti yeryüzüne hakim olacaktır. Müslümanlar bütün dünya mazlumlarını, zulmün karanlığından İslam'ın aydınlığına kavuşturacaktır."

Bu arada bir grup genç de idam kararına tepkilerini kefen giyerek gösterdi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Batman Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title