Haberler

Mısır'da 528 Kişinin İdam Kararına Tepki

Özgür Der ve İHH, Mısır'da 528 kişiye verilen idam kararını kınamak için protesto gösterisi düzenledi Özgür Der Genel Başkanı Kaya: “Mısır'da iki celsede ve 20 dakikada 529 kişi hakkında idam kararı verilmesi, tarihin utanç sayfalarında yerini almıştır”

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Mısır'da 529 kişiye verilen idam kararını kınamak için protesto gösterisi düzenledi.

Cuma Namazı sonrası Fatih Camisi'nin avlusunda toplanan Özgür-Der ve İHH üyeleri ile İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Saraçhane Parkı'na kadar yürüdü. Vatandaşların da destek verdiği yürüyüşte sık sık, "İhvan'a selam, direnişe devam", "Darbeciler, Mursi'yi yargılayamaz", "Yaşasın küresel intifada", "Şehitlerin yolunu sürdüreceğiz" diye slogan attı. Mısır bayrağı ve bu ülkenin seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, "Rabia" işareti yaparak 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

"Müslümanlar zulme boyun eğmez", "Dünya bu zulme susacak mı?", "İdamları durdurun" yazılı pankart ve dövizler taşıyan göstericiler, Saraçhane Parkı'ndaki anıta Mısır'da idama mahkum edilenlerin isimlerinin yazılı olduğu pankart astılar.

Göstericiler, Mısır'daki insan hakları ihlalleri ile idam kararlarına sessiz kalan Batılı ülkeler aleyhinde sloganlar attı.

"İdam kararı bir utançtır"

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, burada yaptığı konuşmada, "Mısır'da iki celsede ve 20 dakikada 529 kişi hakkında idam kararı verilmesi tarihin utanç sayfalarında yerini almıştır" ifadesini kullandı.

İdam kararının askeri darbeyi gerçekleştirenler ve onlara destek verenler için de utanç olduğunu belirten Kaya, darbecilerin zulümde sınır tanımadıklarını bir kez daha dünyaya gösterdiklerini söyledi.

TBMM'de grubu bulunan partilerin Mısır'daki idam kararına ortak tepki göstermesini geç de olsa olumlu bir adım olarak niteleyen Kaya, dünya kamuoyunun da idamlara karşı giderek tepki göstermeye başladığını ifade etti.

"Zalimleri ve onlara destek verenleri lanetliyoruz" diyen Kaya, Mısır halkı ile dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

Kaya, Mısır halkının tüm baskı ve zulümlere rağmen mücadelesine devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

"Mısır halkı direniyor"

İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay da, Mısır halkının tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçtiğini, ancak küresel güçlerin buna bir yıl bile tahammül edemediğini söyledi.

Mısır halkının kendi inançları ve değerleriyle yöneticisini seçtiğine değinen Atalay, "Mısır halkı bir yıldır direniyor ve bedel ödüyor" dedi.

Batı dünyasının, Mısır'daki idam kararına sessiz kalmasını "çifte standart" olarak niteleyen Atalay, Uluslararası Af Örgütü'nün geç de olsa harekete geçmesini memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Mısır'ın, İslam dünyasında özel bir yeri olduğunu ifade eden Atalay, Mısır halkının, inancı ve değerleri için uzun süredir bedeller ödediğini kaydetti.

Atalay, Mısır'da 528 kişi hakkında idam kararı verilmesini ortak bir tavırla kınayan AK Parti, CHP, MHP ve BDP'ye teşekkür etti.

Bu arada Mısır'daki Müslüman Kardeşler (İhvan) Milletvekili Adil Raşit de alandakilere hitaben yaptığı teşekkür konuşmasında, Müslümanların İstanbul'da tek bir yürek halinde Mısır'daki kardeşlerini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Müslümanlardan kendilerine dua etmelerini ve desteklerini sürdürmelerini isteyen Raşit, Mısır'daki mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından "Grup Yürüyüş" ilahi ve marşlar seslendirerek Mısır halkına olan desteklerini ifade ettiler.

Göstericiler, daha sonra sessizce alandan ayrıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Osman Atalay Rıdvan Kaya Politika Güncel Haberler

title