Haberler

Misi Köyü 10 Yıl Sonra İlk İpeğine Kavuştu

Bursa'nın 2 bin yıllık geçmişe sahip yeni adı Gümüştepe olan Misi Köyü'nde yüzlerce yıllık kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak ve yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatını yeniden canlandırarak kadınların istihdamını artırmak amacıyla başlatılan projenin ilk sonuçları alındı.

Bursa'nın 2 bin yıllık geçmişe sahip yeni adı Gümüştepe olan Misi Köyü'nde yüzlerce yıllık kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak ve yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatını yeniden canlandırarak kadınların istihdamını artırmak amacıyla başlatılan projenin ilk sonuçları alındı.

Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle, yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu'nun ilk dönem projelerinden yüzde 100 Misia'da hazırlık süreci tamamlandı. Misili kadınların emeklerini değerlendirerek sosyal ve ekonomik yaşama dahil olacakları ipekböcekçiliği atölyesi ve restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri, düzenlenen törenle açıldı.

Projenin en önemli bölümünü oluşturan ipekböcekçiliği atölyeleri ve mağazalarının yanısıra içinde bir de restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri'nin açılış törenine merkez Nilüfer İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve UNDP yöneticileri katıldı.

Proje, yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliğinin yeniden canlandırıldığı

ve kadın emeğinin değerlendirildiği örnek turizm modeli oluşturmayı amaçladı. Misili kadınlar hem İpek Evi'nde kurulan dokuma ve el sanatları atölyelerinde ipek ürünler geliştirip satarak hem de Koza Evi'nde yöresel tatları sunacakları restoranı işleterek maddi kazanç sağlayacak. Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şöyle dedi:

"Nilüfer Belediyesi olarak kadını evde tutan değil elinden tutan bir anlayışımız var. Misi de bu anlamda çok önemli. Bu bölgenin turizm potansiyelini öne çıkarmak istiyoruz. Misili Kadınlarımız da bu potansiyele önemli bir katkı sağlayacaklar. %100 Misia projesi ile hem ailelerine hem de kent ekonomisine destek olacaklar."

Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban ise, şöyle konuştu:

"2007 yılında ülkemizin sürdürülebilir turizm potansiyeli konusunda farkındalık yaratmak ve bu alanda başarılı modeller oluşturmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle Gelecek Turizmde projesini başlattık. Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projemizin en güçlü yönü; yerel sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile yerel sorunlara çözüm arıyor olması. Yerel halkın katılımı ve yerel yönetimlerin desteği çok önemli bir faktör. Yüzde 100 Misia projesi de bu bakımdan çok güzel bir örnek. Bu sene desteklediğimiz 3 projeden biri olan %100 Misia Projesi'nin Misi'nin bir turizm merkezi olmasına katkısının büyük olacağına inanıyoruz."

Misia Projesi'nin sahibi, Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin Başkanı Nagihan Dülger de Yüzde 100 Misia Projesi ile köyde atalardan kalan mirası yaşattıklarını ve aile ekonomisine katkıda bulunduklarını söyledi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Anadolu Efes Koza Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title