Haberler

Miraciye" Geleneği 15 Mayıs'ta Tekrarlanacak

Osmanlı döneminden kalma "Miraciye" geleneği, Bursa'da 1888 yılından bu yana sürdürülüyor.

Osmanlı döneminden kalma "Miraciye" geleneği, Bursa'da 1888 yılından bu yana sürdürülüyor. Bu kapsamda Osmangazi ilçesindeki Mahkeme Camii'nde 15 Mayıs Cuma günü Mirac Gecesi öncesi 127'nci kez "Miraciye" okunacak.

Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek, yaptığı yazılı açıklamada, Safiye Hatun tarafından hazırlanan vakfiyede, her yıl Miraç Gecesinde Miraciye okutulmasının şart koşulduğunu bildirdi.

Bundan dolayı her yıl İbrahimpaşa Şeyh Muslihiddin Camii olarak da bilinen Mahkeme Camii'nde Miraciye okunduğunu aktaran Sarı, şunları kaydetti:

"Recep ayının 27'nci gecesi Peygamber Efendimizin Rabbimizle yaptığı Miraca binaen, bu yıl Recep ayının 27'nci günü 15 Mayıs Cuma gününe rastladığından, aynı gün ikindi namazından sonra (saat 17.15) Osmangazi ilçesi İbrahimpaşa Mahallesi'nde bulunan İbrahimpaşa Şeyh Muslihiddin (Mahkeme) Camii'nde Miraciye ile duası okutulacak ve vakfiye şartına uygun olarak süt dağıtılacaktır. Türk musikisinin en önemli eserlerinden olan ve Kutbü'n-nayi Osman Dede tarafından 1700'lü yıllarda bestelenen Miraciye'yi okuyacak insan sayısı oldukça azaldığından (hatta Neva Bahrini Hüdayi Tekkesi Şeyhi Ruşen Efendi vefat ettikten sonra okuyan kimse kalmamış), Miraciye okutulmasının devam ettirilmesi adına Bölge Müdürlüğümüzce İstanbul'dan ekip getirilmektedir. 'Evvel Allah adını yad eyleriz / Dil dil olmuş kalbi dil-şad eyleriz' diye başlayacak Miraciye sırasında, Peygamber Efendimize Miraç'ta ikram edilmesi vesilesiyle süt ikramı da yapılmaktadır. Miraç'ta süt ikram edildiğini ifade eden bölüm Miraciyede mevcut olup, bu bölümün okunması sırasında süt dağıtılmaktadır."

Sarı, söz konusu geleneğe, Prof. Dr. Mustafa Kara'nın derlediği ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yayımlanan "Miraciyye ve Bursalı Safiye Hanım Vakfiyesi" adlı kitapta yer verildiğini belirterek, 15 Mayıs'ta ikindi namazı sonrası başlayacak "Miraciye"ye vatandaşları davet etti.

Kaynak: AA / Yerel

Osmangazi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title