Haberler

Minik Yürekleri Çevre İçin Atıyor

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesindeki Abdurrahman Vardar İlköğretim Okulu, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfına (TEMA) üye 750 gönüllü öğrencisiyle ülke genelinde vakfa en büyük katılımlı devlet okulu oldu.

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesindeki Abdurrahman Vardar İlköğretim Okulu, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfına (TEMA) üye 750 gönüllü öğrencisiyle ülke genelinde vakfa en büyük katılımlı devlet okulu oldu. Okulda eğitim gören 983 öğrenciden 750'si, TEMA gönüllüsü olarak çevre temizliği için görev yapıyor.

Okul Müdürü İlhan Sarıgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 2016-2017 eğitim-öğretim yılı başında öğrencilerde çevre bilincini artırabilmek için "Sürdürülebilir bir çevre için biz de varız" sloganıyla harekete geçirdiği "Uygulamalı Çevre Eğitimi Programı (UÇEP)" projesine dahil olduklarını söyledi.

Amaçlarının proje çerçevesinde çocuklarda çevre bilincini oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak olduğunu kaydeden Sarıgül, "Biz bu projeyi biraz daha ileriye götürdük ve okulumuzda eğitim gören öğrencilerin yüzde 77'sinin TEMA Vakfı gönüllüsü olmasını sağladık. Şu an 983 öğrencimizden 750'si, TEMA Vakfı gönüllüsü. Türkiye'de TEMA Vakfına en büyük katılımlı devlet okulu konumundayız. Bunun için de vakıf tarafından ödüllendirildik." diye konuştu.

Sarıgül, 750 öğrenciye vakıf tarafından kimlik kartı ve rozet verildiğini, ayrıca okulda tümü vakıf gönüllülerinden oluşan sınıflara, "Bu sınıfın öğrencileri TEMA gönüllüsüdür" yazılı yeşil yaprak asıldığını anlattı.

Kullanılmış Kağıtlar Cebine Dönsün Projesi

İlhan Sarıgül, okulda atık pil, atık yağ ve plastik kapak toplama kampanyası düzenlediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız burada çevre için ne yapmaları gerektiğini hatırlıyor. Bu projelerimizin maddi desteğini ve finansmanın sağlanması açısından da 'Kullanılmış Kağıtlar Cebine Dönsün Projesi'ni hayata geçirdik. Çocuklarımız yanlarında getirdikleri kullanılmış kağıt, atık pil, atık yağ ve plastik kapakları hazırladığımız kumbaralara atıyor. Biz de toplananları yüksek fiyat veren firmalara veriyoruz. Gelirler okul aile birliğimize bağış olarak kaydediliyor. Böylelikle projenin finans desteğini de sağlıyoruz."

Tek amaçlarının öğrencilerin yaşadıkları çevreye sahip çıkmaları olduğuna işaret eden Sarıgül, kısa zamanda geldikleri bu noktadan son derece memnun olduklarını vurguladı.

Alışverişe bez çantayla gidiyorlar

Sarıgül, öğrencilerin plastik poşet yerine bez çanta kullandıklarını dile getirerek, "Projemiz kapsamında elde ettiğimiz gelirlerle öğrencilerimiz okulda kendilerine bez çanta yaptı. Aileleriyle gittikleri alışverişlerde poşet almayıp bunları kullanıyorlar. Bu da öğrencilerimizin çevre hassasiyetlerinin ne durumda olduğunu bize gösteriyor. Hep birlikte belirlediğimiz hedefe doğru yürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında okulda ayrıca bir yarışma da düzenlediklerini aktaran Sarıgül, mayıs ayının ikinci haftasına kadar en fazla geri dönüşümde bulunan birinci öğrenciye bisiklet, ikinci öğrenciye kaykay, üçüncü öğrenciye de paten hediye edeceklerini sözlerine ekledi.

- Öğrenciler sevinçli

Okulun 3. sınıf öğrencisi Yiğit Efe Bektaşoğlu da TEMA Vakfı gönüllüsü olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Okulda kendilerine anlatılanların ardından çevreye karşı duyarlılıklarının arttığını belirten Bektaşoğlu, "Kullandıklarımız daha sonra geri kazanılıyor. Böylelikle çevreye daha az zarar vermiş oluyoruz. Bunu evde anne ve babamız ile yakınlarımıza da anlatıyoruz. Gelecek için çevremizi korumamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Öykü Ünver de evde ve çevrelerinde bulunan atık yağ, atık pil ve kullanılmış kağıtları okuldaki kumbaralara atarak geleceklerine sahip çıkmaya çalıştıklarını anlattı.

Ünver, anne ve babasının da kendisine destek olduğunu aktararak, "Okulda öğrendiklerimizi evde de konuşuyoruz. Artık çevreme daha dikkatli bakıyorum. Çevreyi zarar verenleri de uyarıyorum." görüşünü paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title