Haberler

Minik Kaan Kendisine Uzanacak Yardım Elini Bekliyor

AYDIN (İHA) – Milyonda bir görülen Aplastik Anemi hastalığına yakalanan 18 aylık Kaan Baylan’ın yaşama tutunabilmesi için uygun ilik aranıyor.

AYDIN (İHA) – Milyonda bir görülen Aplastik Anemi hastalığına yakalanan 18 aylık Kaan Baylan'ın yaşama tutunabilmesi için uygun ilik aranıyor. Yaşıtları oyun oynarken yatağa mahkum olan Kaan, uzanacak bir el bekliyor.

Vücudun yeterli kan hücresi üretmemesi olarak nitelendirilen Aplastik anemi, nadir görülen bir hastalık. Birleşik Devletlerde her yıl yaklaşık 1 milyon kişiden 3'ü bu hastalığa yakalanıyor. Hastalık Doğu Asya ülkelerinde daha sık görülür ve 1 milyon kişiden yaklaşık 15'ini etkiliyor. Her yaştan kişiler bu hastalığa yakalanabiliyor.

Milyonda bir görülen ve Türkiye'de çok sık rastlanılmayan Aplastik Anemi, Muğla Köyceğiz ilçesinde ortaya çıktı. Kenan-Müjde Baylan çiftinin 18 aylık oğulları olan Kaan'a, doğduktan 3 ay sonra Aplastik Anemi teşhisi konuldu. Teşhisinin konulmasının ardından 15 günde bir vücuduna kan yüklemesi yapılan minik Kaan, uygun ilik dokusunun bulunması durumunda sağlığına kavuşacak. Çok nadir bulunan 0 Rh negatif kan gurubuna sahip olan Kaan'ın yaşıtları gibi koşup oynayabilmesi için acilen ilik nakli yapılması gerekiyor.

Oğlunu tedavi eden doktorların ilik naklinin ne kadar kısa sürede olursa o kadar iyi olacağının ifade edildiğini belirten baba Kenan Baylan, "Oğlumuz ilik nakli olması durumunda sağlığına kavuşacak. Bu anlamda uzanacak bir el bekliyoruz. Oğlumuz enfeksiyon ve solunum rahatsızlıklarına karşı çok hassas olduğu için hijyen bakımından uygun ortamlarda ve her zaman ılıman bir odada bulunması gerekiyor. Bağışıklık sistemi kemik iliğine zarar verdiği için vücudu çok çabuk mikrop kapıyor ve çok kolay hasta oluyor. Hastalığı ağır geçirdiği zamanlarda yoğun bakımda yatmak zorunda kalıyoruz" dedi.

"ÖRNEK İLİK DOKULARI NEGATİF ÇIKTI"

Çocuklarının her geçen gün gözlerinin önünde eridiği ve acilen ilik nakline ihtiyaç duyduklarını belirten Baylan, "Vücudu kan üretemediği için 15 günde bir Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde sürekli kan yüklemesi yapılıyor. Oğlumuz 18 aylık oldu fakat hastalığı dolayısıyla yaşıtlarına nazaran yeterli büyüme ve gelişmeyi sağlayamadı. Aile fertleri ile bütün akrabalardan alınan örnek ilik dokuları negatif çıktı. Gerekli ilik naklinin bulunması için yetkililerden yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

APLASTİK ANEMİ NEDİR?

Aplastik Anemi; kemik iliğindeki ana hücrelerin (hemopoyetik kök hücre) sayısal yetersizliği sonucu yeterli kan üretilememesi ile karekterize bir hastalık. Çeşitli nedenlere bağlı olarak kan yapan ana hücreler tahrip olur. Kemik iliğinin yerini yağ dokusu alır ve yeterli kan üretilemez. Nadir görülen hastalıklardan olan bu hastalık, kemik iliğinin fonksiyonunu tam olarak icra edememesini işaret eder. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Doğu Asya Köyceğiz Türkiye Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title