Haberler

Mimarların Korktuğu Oldu; Kordon'da Binalar 10 Metre Daha Yükselecek

Güncelleme:

İzmir'de yıllardır Kordon başta olmak üzere sahilleri duvar gibi ören binalar artık 10 metre daha yüksek yapılabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılan kat yüksekliği artışları İzmir'in simgesi Kordon'un silüetini bozacak. Pek çok İzmirli'nin sahile paralel ve yüksek yapılaşmasından dolayı kent içine hava girişini engellediği, denizden görüntüsü nedeniyle 'Çin Seddi' benzetmesi yaptığı binalar daha da yükselecek. Bu yönetmeliğin kentin yapılaşmasını tamamlamış bölgelerine kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması durumunda İzmir'in yaşanmaz hale geleceği uyarısı yapan, caddelerin ışıksız, havasız, karanlık mekanlara döneceği riski olduğunu açıklayan Mimarlar Odası'nın korktuğu oldu.





KONAK BELEDİYESİ ÖNLEMEK İSTEDİ

Yönetmeliğin ardından Konak Belediyesi, silüetin bozulmaması, başta Kordon olmak üzere kıyıda mevcut binaların daha da Çin seddine dönüşmemesi için harekete geçti. Konak Belediye Meclisi Kasım 2014'teki toplantıda aldığı kararla, kat yüksekliğini 3 metre ile sınırlandırdı. Konak Meydanı - Alsancak Limanı arasında kalan Kordon'da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı-Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde 7 kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulamasının devam etmesi kararı alındı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ REDDETTİ

Bakanlığın yönetmeliğinde yer alan konutta 3.5 metre ofis ve turizm yapılarında 3.80 metrelik kat yüksekliğine göre özel yapılaşma koşulları talep edilen projelerin, ancak kat sayısının düşürülmesi ve mevcut toplam yüksekliğe uyulması durumunda onay görmesi kararlaştırıldı. Bu kararla Konak ilçesi sahili olan Kordon ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kıyısında mevcut yüksekliğin daha da artmasının önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bu karar reddedildi.

KAT ADEDİ BELİRLENMİŞ ADALAR YÜKSELECEK

Konak'ın kararını reddeden İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm kenti kapsayacak bir karara imza attı. Büyükşehir Belediye Meclisi kat yükseklikleri ve imar planı düzenlemesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında olmasına karar verdi. Bu çerçevede de yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında sadece kat adedi belirlenmiş imar adalarında, planlarda yeni bir düzenlemeye gerek kalmaksızın yürürlükteki amir yönetmeliklerinin tariflendiği yüksekliklerin uygulanmasına karar verildi.

SEKİZ KAT İMARLI KORDON'DA BİNALAR 10 METRE YÜKSELECEK

Bu kararla örneğin 8 kat imar olan Kordon'da eskiden 3 metre olan kat yüksekliği 3.80 metreye kadar yükselebilecek, giriş katları için verilen 4.5 metre yükseklik de dikkate alındığında yeni ruhsat alacak binalar eskisinden 10 metre yüksek olacak. Böylece Kordon'da ruhsat bekleyen inşaatlar bu durumdan yararlanacak, gelecekte de yenilenecek binalar bu koşullara göre yapılacak. Kordon ve kat adeti belirlenmiş bölgelerde yapılar 10 metreye kadar daha yükseğe çıkacak. Silüet bozulacak.

TOPAL: YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, daha önce yaptıkları açıklamalarda kat yüksekliklerini arttıran yönetmeliğin yapılaşmış bölgelerde ilgili mevzuata uygun imar planı değişiklik ve revizyonları yapılmadan her yapı özelinde uygulanırsa İzmir'in yaşanamaz hale geleceği uyarısı yaptıklarını söyledi. Ancak bu uyarının dikkate alınmadığını belirten Topal, "Bu kararla Körfez'in kıyısında tüm yapılar başta Kordon olmak üzere, yaklaşık 10 metre yükselecek. Kentin hava alması, ışık alması ve kent peysajı tamamen olumsuz hale gelecek, bozulacak. Yanlış karandan dönülmesi gerekir. Bu meselenin imar revizyonu ile çözülmesi gerekir. Kamusal alanların, yolların, kentsel boşlukların tanımlanması gerekir. Mekansal Plan Yapı Yönetmeliğine göre bir yerde kat yüksekliği arttırıldığı zaman yol genişlikleri de arttırılması gerekir. Konak Belediyesi doğru bir politika izlemiş ve bir karar almıştı. Ancak nedense benimsemedi" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Hasan Topal Çin Seddi Konak Emlak Yaşam Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (24)

CumaliMobil-IOS:

Akp izmire el atmali güzelim sehir yenilenmeli

22
23
yanıtYanıtla
Eski chplimobilWeb@haberler.com:

İzmir komple kentsel dönüşüme tabi tutulmalı kordon boyu binaların yüzde 80i eski ve yıpranmış yapılar kominist chp belediye anlayışı şehri istila etmiş güzel izmirimizi bunlardan arındırılmamız lazım

9
18
yanıtYanıtla
buket o.Mobil-ANDROID:

izmir daha da cirkinlescekse gelmeyin izmire git köyünde yaşa çesmeye Alaçatıya deniz için de gelmeyin yazın o beğenmediginiz izmir biz izmirlilere yeter :)

16
3
yanıtYanıtla
ErgenekonmobilWeb@haberler.com:

Yine yandaşın biri TÜRGEVE bi 100lük bağış yaptı herhalde....

13
4
yanıtYanıtla
yesno:

Yine mi CHPli belediye.

10
6
yanıtYanıtla
Karşıyakalı,:

Önleyemezsiniz boşuna, oraları topladılar bile, Allah yedirmesin namussuzlara,

13
0
yanıtYanıtla
ceyhanlımobilWeb@haberler.com:

Eger şehrin akp li degilse yada hdpli yandın adana mersin izmir akp kötülemek için her şeyi yapıyor ceyhanada olan toros botaş vs yerlere alımlar önceden karadeniz ve dogu insanlarıydı nedeni belediye mhpliyidi akpnin bizzat acıklaması mhpli bir ilceye biz kadro vermeyiz şimdi akp kazandıda halk biraz iş buldu hani akp herkesimin partisiydi Allah kuran müslümanlık nerede kaldı

10
2
yanıtYanıtla
SEREN ÇETİN:

AKP ALSA İZMİRDEN OY YIKAR DÖKER YADAŞ UYDURUK İNŞAAT FİRMALARI HERYERİ BİNA YAPARLAR KENDİ YANDAŞLARI KAZANSIN DİYE

12
0
yanıtYanıtla
Cirkin IzmirMobil-IOS:

Her taraf beton zaten. Evleride cok cirkin. Orda yasanmaz be.

6
6
yanıtYanıtla
ankaralı:

izmir de karsıyaka tarafı harıc gerısınde yasanmaz bosa 35, 5 demiyorlar

6
6
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title