Haberler

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Bolu Körüoğlu Dağları'nda Ranta Geçit Vermeyiz

Bakanlar Kurulu'nun 'Bolu Köroğlu Dağının yaklaşık 51.5 hektarlık alanı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' olarak ilan etmesine Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Ankara Şube görev alanında bulunan Bolu'da Köroğlu Dağları'nın ranta açılmasına izin vermeyiz, yargıya taşıyoruz" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkenin her yerinde ağıt sesleri yükselirken geçici hükümet, ülkenin en önemli varlıklarını ranta açma cesaretini nerden alıyor. Bolu'da Köroğlu Dağları'nın eteklerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan yaklaşık 51 bin 450 hektarlık yeşil alan 'Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' ilan edildi. Bolu Merkez-Dörtdivan-Kıbrıscık ve Seben ilçe sınırları içinde kalan ve Seben Taşlıyayla Gölü, Aladağ Göleti'ni de içine alan ülke coğrafyasının biricik dağ ve su ekosistemlerinden biridir. Turizm Teşvik adı altında yapılan tüm plan ve projeler ile yapılaşma yoğunluklarının yaşandığı bu gün ülkemizin doğal varlıklılarının üzerindeki tehditlerini ve sıfır yok oluşa sürüklenişinin senaryolarından birini daha Köroğlu'nda izlemeyeceğiz. Turizm adı altında yapılacak olan yapı ve etkileşim alanı ile kaybedeceklerimizin telafisi yok. Yoğun ağaç dokusu ile oluşan Köroğlu dağları sistematik yapısı, sadece ağaç varlığı ile ölçülemeyecek kadar zengin biyoçeşitliliğe sahiptir. Bu gün tüm bu ekolojik eşik değerlerini görmezlikten gelen geçici Bakanlar Kurulu'na söylenecek tek sözümüz vardır. Köroğlu Dağlarında Ranta geçit yok."

KÖROĞLU DAĞLARI 'TOHUM TRANSFER ZONU'DUR

Bilimsel bütün araştırmalarda Köroğlu Dağları'nın Karadeniz bölgesi "tohum transfer zonu" olarak görev yaptığı ve tohum gen bankası konumunda olduğunu ifade eden Candan, "Köroğlu Dağları'nın yapılaşmaya açılmasını kabul etmiyoruz. Köroğlu Dağları coğrafik yapısı dolayısı ile orman ağaçları çeşitliliği ve doğal ormanların yayılış göstermesi açısından önemli bir konumdadır. Her biri birer gen kaynağı olan doğal ormanlarımızın genetik yapılarının belirlenmesi ekonomik, ekolojik, etik ve estetik özelliklerinden dolayı önem taşıyan alanın turizme açılarak yapılaşmaya açılmasına asla izin verilemez" diye konuştu.

'HAK MÜCADELESİ İÇİN HUKUK MÜCADELESİNDEN AYRILMAYACAĞIZ'

Candan, "Bolu Beyi'nin haksızlığına ve zulmüne isyanı ile efsaneleşen Köroğlu'nun topraklarında, bu gün yapılacak her türlü talan ve ranta karşı hukuk mücadelesini verecek olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi vardır. Köroğlu Dağlarında ranta geçit vermeyeceğiz" dedi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tezcan Karakuş Kartalkaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title