Haberler

Ekmeklerini Taştan Çıkartıyorlar

Güncelleme:

Mimar Sinan'ın doğduğu Kayseri'nin merkeze bağlı Melikgazi İlçesi'ne bağlı Ağırnas Beldesi'nde babadan oğula geçen taşçılık ve taş kırma mesleği sürüyor.

Ekmeklerini taştan çıkartan Mimar Sinan'ın torunları, ocaklardaki yaklaşık 20 tonluk kayaları balyozla kırıp tanesini 50 kuruştan satıyor.

Mimar Sinan'ın torunları, Ağırnas Beldesi'ndeki taş ocaklarında 40 dereceyi aşan sıcak altında balyoz sallayarak kayaları çıkarıyor. Sonra duvarda kullanılacak ebatlarda taşları kesiyor. Beldedeki Büyükkçakıllı Mevkii'nde yıllardan bu yana işletilen taş ocaklarında çalışan ustalar ailelerinin geçimlerini bu işten sağlamaya çalışıyor. Babadan öğrendiği taş kırmayı devam ettiren taş ustalarından Galip Hasta şöyle dedi:

"14 yaşından beri taş işi ile uğraşıyorum. Bu bizim baba mesleğimiz. Ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. Mimar Sinan'ın torunlarıyız. Sıcak havada geçim zor. Eekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. Bu dev kayalardan duvar ve Arnavut kaldırımları için parke taş üretiyoruz. Taşları tamamen el işliğiyle kullanır hale getiriyoruz."

Bir diğer taş ustası Nurullah Yağmur, kestikleri taşların evlerin duvarlarında park, kaldırımlarda ve yollarda çeşitli ebatlarda kullanıldığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Melikgazi Kayseri Ağırnas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title