Haberler

Mimar Sinan'ın Selimiye'deki 'Ters Lalesi' Kent Sokaklarında

Salih Baran ? Mimar Sinan'ın yaptığı Selimiye Camii'deki mermer sütunda yer alan 'ters lale' figüründen yola çıkan Edirne Belediyesi, kentin çeşitli yerleri ve cami etrafını lalelerle süsledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye Camii'nin müezzin mahfilindeki 400 yıllık ters lale figürünü, kentin güzel görünümü için peyzajda da kullandıklarını söyledi.

Özellikle Selimiye Camii etrafına olmak üzere kentin çeşitli yerlerine 150 bin kök lale dikildiğini bildiren Sedefçi, şöyle konuştu: 'Edirne'de 150 bin kişi yaşıyor, her vatandaşımız için bir lale diktik. Selimiye Camii'ndeki ters lale figüründen esinlenerek, diktiklerimizden bine yakınının ters lale olmasını tercih ettik. Edirne lalesiyle, ters lalesiyle, baharda da başka güzel. Efsaneler ve söylenceler kentine, Mimar Sinan'ın baş yapıtı Selimiye Camii'nin bulunduğu ve gelin kız gibi süslediğimiz Edirne'ye, yerli ve yabancı tüm konukları bekliyoruz.'

- TERS LALE EFSANELERİ-

Edirneli tarihçi-yazar Oral Onur da müezzin mahfilindeki mermer sütunda yer alan ters lale figürüyle ilgili değişik efsanelerin bulunduğunu bildirdi.

Selimiye Camii'nin çinilerinde 120 çeşit lale motifi olduğunu anlatan Onur, şöyle devam etti:

'Bunlardan biri de mermere işlenmiş. Ancak bu lale motifinin bulunduğu sütün ters konulmuş. Halk arasında, mermer sütundaki lale yere kadar inerse kıyamet kopacağı inancı yaygın. Selimiye Camii'ni ziyarete gelenler önce bu ters lale motifini görmek istiyor. Özellikle kadınlar lale motifine el sürerek, dilekte de bulunuyor. Ters lale motifi, o dönemde ustaların bıraktığı işaretlerden biridir.'

Eski Selimiye Cami müezzinlerinden olan ve uzun yıllar camide tanıtım görevlisi olarak çalışan Nadi Ersoy ise Selimiye Camii'nin yapıldığı yerde lale bahçesi bulunduğu, bahçe sahibinin yerini vermemesi nedeniyle 'ters lale' figürünün yapıldığının rivayet edildiğini söyledi.

AA muhabirinin söylence ve efsanelerden derlediği bilgiye göre, Kıbrıs'ı fethinin anısına 2. Selim'in, eski payitaht Edirne'de kente hakim bölgede heybetli cami yapılması emrini vermesinin ardından 80 yaşındaki Mimar Sinan, daha sonra 'ustalık eserim' diyeceği camiyi yapmak için uygun alan aramaya başladı.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 'Kavak Meydanı' olarak andığı Edirne'ye hakim alan, Mimar Sinan'ın '4 minareli ve kubbesi Ayasofya'yı dahi geçecek' diye tasarladığı cami için çok uygundu.

Lale bahçesi olan yerin sahibi yaşlı kadın, arsasını önce vermek istemedi. Daha sonra yetkililerin de araya girmesiyle zor da olsa, araziyi vermeyi kabul etti.

Yaşlı kadının camide lale figürünün bulunması şartı kabul edilerek, Selimiye Camii'nin yapılacağı alan alındı. Söylencelere göre, bu nedenle Mimar Sinan da söz verildiği gibi laleyi ustalık eserinde işledi. Ancak bir farkla, yaşlı kadının inatlaşmasının simgesi olan lale, ters olarak müezzin mahfilinin sütununda yer aldı. Ters lale figürü, 436 yıldır adeta 'yaşlı kadının inadını' simgelercesine sütunda duruyor.

(BAR-RC-SAR-ESA-DEL) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title