Haberler

Milliyet, İzmir'in Kentsel Dönüşümünü Masaya Yatırdı

Güncelleme:

İnşaat Sektörü yatırımcıları "Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi"nde İzmir'e olan ön yargının kırıldığını, söyledi.

İnşaat Sektörü yatırımcıları "Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi"nde İzmir'e olan ön yargının kırıldığını, yatırımcıların ilgisinin İzmir'e çevrildiğini, kentsel dönüşümün bu alanların başında geldiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yatırımcılara yasal her türlü hızlandırmayı yapacaklarını belirterek, "Kentsel dönüşümün püf noktasının kentsel rantı kimin alacağıdır. İnşaat firmasının maliyet ve karı dışındaki tüm rantı bölgede yaşayan hak sahiplerinin alması gerekir" dedi.

İzmir Swiss Otel'de Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi'nde yerel yöneticiler ve inşaat sektörü temsilcileri buluştu. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila'nın açtığı zirvede konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir'de kentsel dönüşümünde püf noktanın rantın dağılımı olduğunu söyledi. Kocaoğlu, kentlerin rant yarattığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Tüm çıngar da bu rantın paylaşılmasında çıkıyor. Bu rantı kim alacak? Bize göre inşaat firmasının maliyeti artı karı haricinde tüm rantın orada yaşayan insanlara kalması gerekir. Eğer bunu yapıyorsanız kentsel dönüşümü gerçekleştirirsiniz. Bakanlık ve belediyenin karı ise kentin güzelleşmesi, daha yaşanılabilir kent dönüşmesi olacaktır. Rantın paylaşımı bu işin yürümesinde püf noktasıdır. Olmazsa olmazımız orada yaşan insanların, doğduğu, doyduğu yerde kalmasıdır. Kent dönüşümde uzlaşma konusu hassas bir iştir. Özel sektör bunu kamu erki olmadan tek başına gerçekleştiremez. Arabulucu, düzenleyici işleviyle hem konut sahibine hem de yükleniciye garanti verecek kamu erki bakanlık veya belediye dağılım dengesini sağlayacak."

Başkan Kocaoğlu, kenti yeniden tasarlayarak kentsel dönüşüm yapmayı hedeflediklerini anlatırken, kentsel dönüşümde uzlaşarak ikna etmenin önemine dikkat çekti. Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bunlar zaman ve emek istiyor. Yerel seçim arifesinde kentsel sekteye uğradı. 'Daha çok vereceğiz' söylemi bunda etkili oldu. Ancak, seçim sonrası taşlar yerine oturdu. Bundan sonra kolay toparlarız."

Kocaoğlu, ketsel dönüşümle ilgili veya başka projelerde yatırımcıları İzmir'e yatırım yapmaya çağırdığını, yasal her türlü hızlandırmayı da yapacaklarını söyledi.

Kocaoğlu, belediye hizmetlerinde kentin kalkınmasına faydasının sorgulanması gerektiğini söyledi. İzmir'de bugüne yaptığı icraatlardan örnekler veren Kocaoğlu, arıtma tesisleri, devam eden kıyı tasarımı projesi, Körfez'i yüzülebilir hale getirme projesini anlattı. Kendisine yönelik 'Beceriksiz başkan& eleştirisi yapıldığını belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bir beceriksizlik daha yaptık. Tek başımıza Büyükşehir Belediyesi olarak 400 milyon TL harcayarak Türkiye'nin en büyük Fuar Alanı'nı yapıyoruz. Ülkenin en nitelikli konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun'u yaptık. Karşıyaka'da deniz kıyısına Opera binası yapacağız."

İzmir'in son 45-50 yılda, 25 yıllık inişli- çıkışlı bir dönem, daralma geçirdiğini belirten Kocaoğlu, "İzmir son 10 yıldır üzerindeki tozunu silkeliyor. Ayağa kalktı. Kim isterse istesin ben dahil olmak üzere İzmir'i geri götürecek büyüme trendini geriye işletecek, kentin paçasından çekecek gücü kendisinde bulamaz" dedi.

TANES: MARKA KENT İZMİR OLMALI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kensel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin'in İzmir'de sürdürdükleri kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili bilgi vermesinin ardından "Yüksekten Uçanlar" konulu CNBS-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım yönettiği panelde Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu üyesi Murat Özgümüş, Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Soyak Holding CEO Dr. M. Emre Çamlıbel, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay görüşlerini açıkladı. Barata, kentsel dönüşümün kamusuz gerçekleşme şansının çok zor olduğunu söyledi. Tanes ise marka şehir yaratılacaksa ilk sırada konuşulması gereken kentin İzmir olduğunu belirterek, "En batıda liman şehri olan İzmir varken sürekli İstanbul'a yatırım yapılıyor. Geçmişte Şanghay İzmir yarışırdı. Bu ülkenin tek lokomotifi İstanbul olamaz" dedi. Çamlıbel, Türkiye'nin kentsel dönüşümde ana unsurun deprem olduğunu belirterek kamuoyunun bu şekilde bilgilendirmesi gerektiğini dile getirdi. Okay, İzmir'in tutuculuğu sayesinde korunduğunu, Türkiye ve dünyadaki örneklerden faydalanarak yanlış yapma şansınız azaldığını söyledi.

Konuşmacılardan gelen tarihi İstanbul ve İzmir gibi kentlerde yüksek yapılar inşaa edilmesinin çelişki olup olmadığı sorusuna yanıt veren Turgay Tanes, şöyle konuştu:

"Yüksek yapıya gösterilen reaksiyon var. Çin tarihi çok eskilere dayanan bir ülke olmasına karşın çok yüksek yapı var. Paris'te de aynı şekilde. Her yüksek yapı gayri estetik değildir, her alçak yapı da estetik değildir. Sanki muhteşem şehirleşmişiz de yüksek yapılarla bozuyormuşuz gibi bir anlayış var. Sahil bulvarında yan yana 6 katlı binalar var. İçeriye hava girmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni kent merkezi planıyla çok iyi iş yaptı." .

SANCAK: İZMİR ÖNYARGISI KIRILDI

İzmir'in dönüşümü panelinde konuşan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak konuşmasına geçmişte İzmir ile ilgili yatırımcılarda önyargı olduğunu ancak bunun artık yıkıldığını söyledi. Sancak, "İşlerinin yürümeyeceğini düşünüyorlardı. Biz 8 yıl önce başladığımız yatırımla bunu aştık. Bu algı yıkıldı. İşlerimiz iyi gitti. Kamu kurum ve kuruluşları, belediyelerde zorluklarla karşılaşmadık" dedi.

Zirvede Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhitten Selvitopu da ilçelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Milliyet Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title