Haberler

Milli Savunma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu kamu hizmetinin, güvenlik hizmeti olduğunu belirterek, "Eğer güvenlik hizmetini hakkıyla veremezseniz, bunun yanında ne konuşma hürriyeti, ne yerleşme hürriyeti, ne teşebbüs hürriyeti, ne de inanç hürriyeti sağlanır. Her türlü hürriyet boş çerçeve içinde kalır, hakkıyla kullanılması mümkün değildir." dedi.

Yılmaz, Bilkent Otel'de düzenlenen Milli Savunma Bakanlığı Birinci Savunma Teknolojileri Günü-Savunma Sanayi ARGE ve Teknoloji Yönetimi Paneli'nde yaptığı konuşmada, savunma sanayi alanında çalışma yapan tüm kesimleri bir araya getiren, böyle bir etkinliğin bugüne kadar yapılmamış olmasını bir eksiklik olarak gördüğünü belirtti.

Paneli düzenleyenlere teşekkür eden Bakan Yılmaz, "Bir araya gelip, çözüm ortaklarıyla birlikte neredeyiz, nereye gitmemiz lazım, oraya gitmemiz için neler yapılması lazım, el ele, akıl akıla verip, varacağımız hedefe en kısa, en ekonomik nasıl ulaşabiliriz, ona birlikte karar vermemiz lazım. Hiçbir kurumun aklı, en kısa zamanda ve en ekonomik şekilde tek başına bu hedefe ulaşmaya yetmez. Ama Türkiye'nin tüm milli gücünü, özeli, kamusu, askeri, sivili veya dışarıda da bu konuda Türkiye'ye katkıda bulunmak isteyen varsa, onların da her birini bu tür etkinliklere alıp, Türkiye'nin strateji planını oluşturmamız gerekirdi." diye konuştu.

Türkiye'nin özellikle savunma sanayi alanında çok mesafe aldığını, gelinen noktanın küçümsenmemesi gerektiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Bizden bir şey olmaz, biz hiçbir şey yapamayız, bir toplu iğne bile üretemeyiz) denilen durumdan, şimdi 'her şeyi üretiriz' diyoruz. Herhalde yapamadığımız bir, iki husus var, onu da yaparız. Ne zaman yaparız? 2023'te yaparız, 2033'te yaparız. Yapar mıyız? Yaparız. Kime sorsak böyle diyor. Neden? Çünkü bu millet yaptıklarıyla öz güven kazandı. Şimdi savunma sanayisinde yüzde 80 bağımlılıktan, yüzde 60'tan fazlasını biz karşılar duruma geldik. İki büyük firmamız en büyük 100 savunma sanayi firması arasında, üçüncüsü yolda. Bu sayıyı artırmak lazım, gerek kamuda, gerek özelde. 5 milyar doların üzerinde üretim kapasitesine kavuşulmuş, 1 buçuk milyar doların üzerinde ihracatı var ama yetmiyor."

"Daha iyi bir Türkiye'yi çocuklarımıza teslim edeceğiz"

Savunma ve güvenlik hizmetlerinin, en önemli kamu hizmetleri olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, bu hizmetin en iyi şekilde verilebilmesi için nitelikli elemana ihtiyaç duyulduğunu, ancak nitelikli elemanı da üstün teknoloji ile donatmak gerektiğini, aksi takdirde güvenlik hizmetinin hakkıyla verilemeyeceğini kaydetti.

Güvenlik hizmetinin Türkiye'de en çok ihtiyaç duyulan kamu hizmeti olarak ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, "Eğer güvenlik hizmetini hakkıyla veremezseniz, bunun yanında ne konuşma hürriyeti, ne yerleşme hürriyeti, ne teşebbüs hürriyeti, ne de inanç hürriyeti sağlanır. Her türlü hürriyet boş çerçeve içinde kalır, hakkıyla kullanılması mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Panelin, geniş bir katılımla her yıl yapılmasında fayda gördüğünü aktaran Milli Savunma Bakanı Yılmaz, şunları söyledi:

"Tüm çözüm ortaklarını ve 'bu konuda benim de bir fikrim vardı' diyenlerin hepsini bir araya getirip, güvenlik hizmeti nasıl daha iyi verilir, savunma hizmeti nasıl verilebilir? Bunun için silahlı kuvvetlerimizin, emniyetimizin, Milli İstihbarat Teşkilatımızın teknolojik kapasitesini nasıl yükseltebiliriz? Bu konuda çalışmamız lazım. Bir Türkiye'miz var. Bu Türkiye hepimizin. El ele vereceğiz, bir olacağız ve aldığımızdan çok daha iyi bir Türkiye'yi evlatlarımıza teslim edeceğiz. Hiç şüphem yok, gönlüm çok rahat ve inanarak söylüyorum, Türkiye'nin bu durumu, dünden kat kat iyi. Yarını da bugünden daha iyi olacaktır. Bir olacağız, beraber olacağız ve iyi şeyler yapacağız. İyi şeyler yaparsak millet görür. Halkın gözü terazidir. Milletin yanılabilmesi mümkün değildir. Kişiler yanılır ama millet yanılmaz. Doğru şeyler yaparsanız, millet görür ve sizin hakkınızdaki notu, kararı, ölçüyü verir. İyi bir yoldayız."

"Projelerden elde edilen kazanımlar ortaya konulacak"

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcısı Hava Pilot Tümgeneral Şaban Umut da bu panelin düzenlenmesiyle önemli bir adım atıldığını belirterek, panelde Milli Savunma Bakanlığı tarafından savunma alanındaki kurum ve kuruluşların katılımı ile savunma teknolojilerine yönelik gelişmelerin görüşülmesi, sürecin farklı adımlarının ele alınması amacıyla, takip eden yıllarda da etkinliğin devam edeceğini bildirdi.

Tümgeneral Umut, her ihtiyaca göre farklı konuların ele alınacağı panelde, savunma sanayisindeki "Savunma Sanayi ARGE ve Teknoloji Yönetimi" ana temasının ele alınmasının faydalı olacağını ifade etti.

Panelin, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Genel Kurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, bakanlıklar, Türki·ye Bi·li·msel ve Teknoloji·k Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), üniversiteler, araştırma kuruluşları ve savunma sanayi firmalarını bir araya getirdiğini aktaran Tümgeneral Umut, panelin amacının ARGE ve teknolojiye dayalı çalışmaların ihtiyaç belirleme aşamasından, tasarım, prototip üretimi ve seri imalata kadar geçen sürecin teknoloji yönetimi açısından değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi için çözüm önerilerinin sunulması ve ARGE faaliyetlerinin paydaşlar arasında daha verimli ve koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi için teklifleri görüşmek olduğunu kaydetti.

Tümgeneral Umut, panelde savunma, ARGE ve teknoloji konusunda, yurt içinde yürütülmüş projelerden elde edilen kazanımların ve dünyadaki mevcut durumun ortaya konulacağını da belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerin (TSK) uzun dönem bakım planlamalarından, ARGE çalışmalarının ve Milli Savunma Bakanlığınca yürütülen proje sürecinin paylaşılacağını, TSK ARGE sürecinin yeniden yapılanma çalışmaları hakkında tüm paydaşlara bilgi verileceğini, TÜBİTAK ARGE desteklerinin sunulacağını, bilim teknoloji ve yenilik politikalarında araştırma alt yapıların ve yasal düzenlemelerle getirilen yeniliklerin tanıtılacağını, üniversite sanayi araştırma merkezi işbirliği yaklaşımının öneminin vurgulanması ve hayata geçirilmesi için önerilerin alınacağını açıkladı.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Savunma Bakanlığı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title