Haberler

Savunma Bakanı Yılmaz: Türkiye, Musul Harekatına Katkı Vermeye Başladı

Güncelleme:

İsmet Yılmaz, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun üyesi olduğunu söyleyerek "Türkiye somut katkı vermeye başlamıştır. Katkı nasıl olacak zamanla değerlendirilir" dedi.

Musul Valisi Esil Nuceyfi, dün yaptığı açıklamada " Türkiye, Musul operasyonuna katılmaya karar verdi." demişti. Vali'nin açıklamasına Milli Savunma Bakanı İstem Yılmaz'dan doğrulama geldi. Bakan Yılmaz, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesi olduğunu belirterek, "Bu koalisyonun üyesi olmakla (Musul harekatı) somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" dedi.

BAKAN TARTIŞMALARA SON NOKTAYI KOYDU

Yılmaz, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Musul Valisi Türkiye'nin Musul harekatına destek vereceğini açıkladı. Bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna Yılmaz, " Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" yanıtını verdi.

"KIRIKKALE'DE EĞİTİM VERİLECEK"

Yılmaz, "ABD ile eğit-donat imzalandı. Durum nedir, biz nerede eğiteceğiz, nerede donatacağız?" sorusuna cevap verirken, "ABD ile Türkiye, ortak bir komisyon kuracak. Bu komisyonda kimlerin eğitileceği belirtilecek, bu belirtilen kişilere, Kırıkkale yakınlarındaki birlikte eğitim verilecek" diye konuştu.

"DİĞERLERİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN..."

"ABD'de konuşulan bir şey var, Türk askerinin direk karadan girmesi. Böyle bir seçenek gelirse Türk askeri karadan Irak'a girer mi?" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, "Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

İsmet Yılmaz, aynı gazetecinin, "Yani 'karadan da girebiliriz' diye yorumlayacağız" sözlerine, "Kendi cümleni bana şey etmeyeceksin. Aynı soru soruldu. Başbakan da 'diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de kendi üzerine düşeni yapmaya hazırdır' dedi" karşılığını verdi.

"IRAK'A GİDECEĞİM"

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, çarşamba günü Irak'a gideceğini belirterek, "Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı ile görüşeceğim. Muhtemelen Başbakan olur, Genelkurmay Başkanı olur. Yani, bir görüşme programı var. Erbil ziyareti de plan ve programda var" dedi.

"Bu ziyarete bahar aylarında yapılacak operasyonla ilgili diyebilir miyiz?" sorusuna Yılmaz, "Demeyin, sen dersen sadece kendin demiş olursun" cevabını verdi.

Bakan Yılmaz, " Irak'ta merkezi yönetim dışında görüşme yapıp yapmayacağının" sorulması üzerine ise "Erbil'e de geçiyorum. Neçirvan Barzani oradalarsa, onlarla görüşme vardır" diye konuştu. İki günlük Irak ziyareti kapsamında bir gün Bağdat'a kalacağını, ikinci gün Erbil'e geçeceğini belirten Yılmaz, heyette Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin de yer alacağını kaydetti.

OPERASYON SÖYLENTİSİ KAÇIŞ BAŞLATTI

Irak'ta ordu birliklerinin, terör örgütü IŞİD'e operasyon yapacağı söylentileri üzerine iki ateş arasında kalmak istemeyen yerel halk, kenti terk ediyor. Musul'dan kaçak yollarla ayrılanlar, Kerkük'e sığınıyor.

Kaçışlar nedeniyle Kerkük'teki Leylan Çadır Kampı'nın kapasitesi doldu. Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu Hazım Devlet, Musul'a operasyon yapılacağı haberleri üzerine daha önce kentte kalmayı tercih eden ailelerin de kaçmaya başladığını söyledi. Musul ve çevredeki yerleşim birimlerindeki kaçışların, Telafer ve İyaziye'den devam ettiğini aktaran Devlet, Leylan Kampı'ndaki sığınmacı sayısının 2 bin 400'e ulaştığını, kamptaki kapasitenin artık yetersiz kaldığını ifade etti.

"ÖLÜM YOLU"

Musul'dan Kerkük'e 36 saat süren bir yolculuktan sonra varıldığı bilgisini paylaşan Devlet, "Telafer'den kaçanlar, Suriye sınırından çöl yolunu tutup kaçak yollardan Enbar vilayetine oradan da Ramadi, Felluce, Ana, Rava, Nuheyip ve Kerbela'ya geçerek Bağdat ve Kerkük'e geliyorlar. Bu resmen ölüm yoludur" dedi.

YAŞADIKLARINI ANLATTILAR

Musul'dan kaçan ailelerin bir kısmı, Leylan Çadır Kampı'na sığındı. Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan aileler, can güvenliğinin kalmadığı kentte artık insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını, şartların sürekli kötüye gittiğini söyledi.

Ailesiyle Musul'u terk eden Muhammet Yusuf, kentte en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirterek, "Oğullarım hamallık yapıyordu ancak günlerce iş bulamadılar. Ev kiraları fırladı. İçme suyu yok denecek kadar az. Elektrik aylardır yok. Pahalılık aldı başını gidiyor. Bir mutfak tüpünün fiyatı 7 binden 45 bin dinara yükseldi. Paramız bitince ve can güvenliği de kalmayınca çareyi Musul'u terk etmekte bulduk" diye konuştu.

Hişam Muhsin de Telafer'e bağlı İyaziye nahiyesinde memur. İyaziye'deki durum kötüleşince Musul'a geçtiğini anlatan Muhsin, şöyle devam etti:

"Devlet memuruyum fakat maaşımızı artık aylık değil, üç ayda bir almaya başladık. Son iki aydır telefon şebekeleri çalışmıyordu. Dünya ile bağlantımız kesilmiş durumdaydı. Sadece yüksek tepe ve binaların üzerinden telefonla konuşabiliyorduk. Ancak IŞİD'in telefonları yasaklaması üzerine iletişimi tamamen bıraktık."

"HER ŞEY ATEŞ PAHASI"

Hayat pahalılığından bahseden Muhsin, özellikle ısınma ve yemek pişirmede kullanılan gaz yağı ve tüpün çok pahalı olduğunu aktardı. Artık pahalı olması nedeniyle mutfak tüpü kullanmadıklarını dile getiren Muhsin, gaz yağında yemek pişirdiklerini kaydetti. Muhsin, benzin ve mazot fiyatının yükselmesi nedeniyle pahalılaşan taksilere de binemediklerini belirtti.

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Musul Irak Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (139)

selin:

din gericiliktir yobazlıktır . . . kemalizm bu ülkede islamiyetin yerini almadıkça saçmalıklar son bulmaz o kadar . . .

2
225
yanıtYanıtla
Anti-laikmobilWeb@haberler.com:

Allah müslümanlara tüm haçlı ordusuna , laik kemalist tagut sistemlerine karşı güç zafer nasip etsin .amin

118
15
yanıtYanıtla
ZAMAN DENIZ:

AKPKK OLDUGU HERYERDE BELA VARDIR

22
108
yanıtYanıtla
FATİH:

ARKADAŞLAR KONUYLA İLGİSİ YOK AMA YORUMCULAR ÇOK BİR ŞEY ÖĞRENMEK İSTİYORUM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM Kelimei şehadet böylemiydi Eşhedü ella ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu vere sulüh yadaEşhedü en la ilahe illallah veeşhedü enne muhameden abduhu veresulühü hangisi doğru bilen varsa bi zahmet açık yazsın

3
114
yanıtYanıtla
ya bi git:

Yok ya nasıl da rahatlar söylerken diğerleri üzerine düşen görevi yapsınmış da Türkiye de yaparmış. Nasıl da lafları net değil Tayyip çıkıyor biz tekrar seçilirsek halk bizi desteklemiş olacak biz de başkanlık sistemini getircez diyor ama Öcalanı söylemiyor yerine iç güvenlik paketi getiriyor burda da göndeririz demiyor da dolaylı söylüyor. Telaferin de içine ettiniz güzelim Türkmen kenti mahvoldu. Kerkükten sürülen katledilen Türkmenler (sırf toprak alabilme mantığıyla) Barzani Saddam tarafından oraya yerleştirlen Araplar Kürtler vs. vs. Türkmenler insan değil mi varsa yoksa Arap Kürt? Bir de biz ırkçıymışız asıl biz kendi milletine 0 değer veren koyun sürülerinden başka bişi değiliz Kürtlerin ırkçılığının onda biri varsa ne oluyum!!

50
1
yanıtYanıtla
yürek ister:

osman pamukoğlu gelsin yeter artık kendi meemleket davamız uğruna gidelim bizene lan işid den işid pkk yı bitiryo die milletin biyerleri tutuştu 7 haziranda akpkk nasibini almaz isee türk halkı büyük bi hezimete uğrayacaktır bu böyle biline

40
2
yanıtYanıtla
Kemal yıldızMobil-IOS:

Benim kafa kesen adam yakan tecavüz eden kardeşim yokki

31
2
yanıtYanıtla
vatandaş:

NE İÇİN KİM İÇİN KÜRDİSTAN KURULSUN DİYEMİ ? PKK GİDİP YİYORSA SAVAŞSIN.

24
8
yanıtYanıtla
gocmen:

muslumanlar kardestir, kardesin hatali bile olsa haclilarla birlik olup onu olduremezsin, bu bizim savasimiz degil.

20
12
yanıtYanıtla
köylü:

yazıklar olsun. . . KANDİLE PKK YA OPERASYON YAPAMAYAN DEVŞİRMELER, ışıde operasyona katılacaklarmış. . . ışidden bize ne yaa. . inşallah MHP nin ikitdarında kandile bayrağımızı dikeceğiz. . .

16
16
yanıtYanıtla
Tüm 139 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title