Haberler

Milli Savunma Bakanı Yılmaz Açıklaması

"(Barzani'nin açıklamaları) Merkezi hükümetin sadece bir gruba yaslanarak diğer grubu dışlamış olması, Irak'ı bugün 3 parçalı hale getirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin bir Alman gazetesine yaptığı açıklamalara ilişkin, "Merkezi hükümetin sadece bir gruba yaslanarak diğer grubu dışlamış olması, Irak'ı bugün 3 parçalı hale getirdi. Türkiye olarak bizim görüşümüz, Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması, Iraklı bütün inanç ve etnik gruplarının birinci sınıf vatandaş olarak görülmesi" dedi.

Sivas Belediyesi bünyesindeki Gıda Bankası'nı ziyaret eden Yılmaz, Belediye Başkanı Sami Aydın'dan Gıda Bankası'ndaki yardım faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Yılmaz, daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Barzani'nin "Kurulacak bir Kürt devletine Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye ses çıkarmaz" yönünde açıklamaları olduğunu belirterek, bu konudaki görüşlerini sorması üzerine Yılmaz, şunları söyledi:

"Biz genel olarak şunu söylüyoruz; Irak'ın mevcut anayasasında da 'Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi' diye kuzeyde bir özerk bölge var, adeta bir federal devlet biçiminde ancak Türkiye olarak genel ilkemiz, Irak'ın bütün vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerden yararlanması. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ve Irak'taki hiçbir grubun dışlanmamasını istiyoruz. Merkezi hükümetin sadece bir gruba yaslanarak diğer grubu dışlamış olması, Irak'ı bugün 3 parçalı hale getirdi. Türkiye olarak bizim görüşümüz, Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması, Iraklı bütün inanç ve etnik gruplarının birinci sınıf vatandaş olarak görülmesi, hepsinin de Irak'ın kaynaklarından eşit şekilde faydalanması, Irak'ın geleceğine ait umutlarının olmasıdır. Bunu merkezi yönetimin yapması gerekir. Esas sorumluluk onlarda. Bu görev ihmal edildiği an başkaları başka çıkış kapıları aramaya doğru yönelir. Barzani'nin talebi de buna yöneliktir. Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde, Irak'ta yaşayan bütün insanların Irak'ın zenginliklerini eşit ve adil şekilde paylaşımını esas alan bir sistemi, merkezi yönetimin sağlaması gerekir."

Cumhurbaşkanı seçimi

Bir basın mensubunun, "Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçimlerde yüzde 55 oy alacağını açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Yılmaz, "Kimse inanıyor mu ona? Hiç kimse inanmıyor fakat AK Parti olduğunda şunu söylüyorlar; 'Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı ama yerine kim gelecek?' Bu soru dahi cumhurbaşkanı probleminin milletin kafasında çözüldüğünü gösteriyor. İkinci olarak da sayın Başbakan'dan sonra Türkiye'yi kimin başbakan olarak yöneteceği sorusu geliyor. Milletim bunu da en güzel şekilde değerlendirir" diye konuştu.

Milletin kendi gönül frekansıyla aynı frekansta olan ve kendisi gibi sahici olan birini seçeceğine inandığını ifade eden Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın 1994'ten beri siyasetin her aşamasında millete hizmet etmiş biri olduğunu belirterek, "İnşallah, aziz milletim kendisine hizmet edeni bulacak ve cumhurbaşkanlığı makamına da Sayın Başbakan'ı çıkaracaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimde alacağı oyun sorulması üzerine Yılmaz, "Yüzde 50'nin üzerinde" diye tahminde bulundu.

Bakan Yılmaz, "Peki Başbakan kim olmalı?" şeklindeki soru üzerine de "Başbakanı, cumhurbaşkanı olacak Sayın Başbakanımız milletimize danışıp, istişare eder ve yine bu milletin gönül frekansını yakalamış birisini, devletin bütün organlarıyla, cumhurbaşkanıyla uyum içerisinde çalışacak birisini Başbakan olarak atar" şeklinde konuştu.

Bir başka basın mensubunun, "Mehmet Ali Şahin'in Başbakan olacağı iddiaları var, bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sözleri üzerine Yılmaz, AK Parti içerisindeki 313 milletvekilinin hepsinin başbakanlık görevine layık olduğunu belirtti. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Mesut Barzani Türkiye Irak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title