Haberler

Milli Savunma Bakanı Çankırı'da Konuştu

Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet olarak savunma sanayine büyük önem verdiklerini söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet olarak savunma sanayine büyük önem verdiklerini belirterek, Türkiye'nin savunma sanayi ihracatında hedefinin 25 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çankırı'ya gelen Bakan Yılmaz, önce Şabanözü İlçesi'ndeki hafif mühimmat üretimi yapan tesisin açılışını yaptı. Burada konuşan Yılmaz, savunma sanayiinin katma değeri yüksek bir sanayi sektörü olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kişi başı milli gelirde 25 bin dolar seviyelerine ulaşabilmemiz için, savunma sanayii gibi katma değeri yüksek alanlara ve ürünlere yönelinmesi gerekir. Atak helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogram bedeli 5 bin dolar olacak. ya kilogramı 1,5 dolarlık ürünleri, ya da 5 bin dolar olan Atak helikopterinizi üreteceksiniz. Sizce hangisi daha karlı? Helikopter elbette. Ama bir de uydu ürettik, Göktürk-2 uydusu. Göktürk uydusunu yapıp da ihraç edersek, kilosu 200 bin dolar. Birisi 1,5, birisi 5 bin, birisi de 200 bin dolar. İşte katma değeri yüksek ürün ürettiğimiz zaman kişi başına 25 bin doları da Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapmayı da 500 milyar dolarlık ihracatı da hedefleriz. Bu 500 milyar dolarlık ihracat içinde savunma sanayisinin ne kadar pay almasını düşünüyoruz? Yaklaşık 25 milyar dolar. 2012 yılı itibarıyle savunma sanayi ihracatı 1,3 milyar dolar civarındadır. Mutfak eşyaları ve giyim kuşamı da koyunca 1,5 milyar dolar. Yılda 1,5 milyar dolar civarında savunma sanayi ürünü ithal etmiyoruz. İthal ettiğimiz savunma sanayi ürününden çok daha fazlasını bugün Türkiye ihraç edebilir durumda."

Programa Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Ak Parti Milletvekilleri İdris Şahin,Hüseyin Filiz ve Belediye Başkanı İrfan Dinç de eşlik etti. Valiliği ve Belediye Başkanlığını da ziyaret eden Bakan Yılmaz'a buralarda Vali Vahdettin Özcan ve Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından ilin sorunları hakkında brifing sunuldu. Bakan Yılmaz daha sonra Belediye tarafından restore ve rekreasyon çalışması yapılan Çankırı Kalesi ile Buğday Pazarı Medresesi'nde incelemelerde bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Vahdettin Özcan Şabanözü Göktürk Çankırı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title