Haberler

Milli Savunma Bakanı'nın 16 Ada İtirafı MHP'li Vekilleri Ayağa Kaldırdı

Güncelleme:

TBMM'de MHP'li vekiller, 16 adanın Yunanistan tarafından işgaline seyirci kalındığını savunarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı ağır sözlerle eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda Ege kıyılarında yer alan 16 Egemenliği Andlaşmalarla Devredilmemiş Ada, Kaya ve Kayacıkların (EGAYDAAK) fiilen Yunanistan tarafından, "işgal edilmesi" kavgası yaşandı.

KONUŞMALAR MECLİS TUTANAKLARINDA

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre İsmet Yılmaz'ın 16 adaya ilişkin fiili işgalden bahsetmesi MHP'lilerin ayaklanmasına yol açarken tartışma TBMM tutanaklarına şöyle yansıdı:

- Ahmet Duran Bulut (MHP/Balıkesir): Sayın Bakan, Ege'de 16 Türk adasında Yunanlıların hâkim olduğu, bayraklarını astıkları; İzmir'in karşısındaki kayalıklara yine bayraklarını diktikleri, Türk hava sahasını ihlal eden Yunan askerî helikopterine karşı müdahale etmeme emrinin verildiğini basından okumaktayız, Genelkurmay'ın internet sitesinde görmekteyiz. " Dışişleri Bakanlığı'nın talimatıyla, bizim bilgimiz dâhilinde o Adalar onlara verildi' ifadesi neticesinde bu hava ihlalinin Genelkurmay'ın internet sitesinden kaldırılması resmî olarak talep edilmiştir. Bu konuyu açıklar mısınız Genel Kurul'a?

"ÇİLLER KADAR OLAMADINIZ"

- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Ege adalarıyla ilgili, Lozan Barış Antlaşması 12'nci maddesi ve Paris Barış Antlaşması madde 14 hükümleriyle egemenliği devredilenler dışında hiçbir adanın egemenliği antlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiştir. Bu ada, adacık ve kayalıkların egemenliği Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne halefiyet yoluyla intikal etmiştir. Hukuken, EGAYDAAK Türkiye Cumhuriyeti'nin hâkimiyetindedir. Antlaşmalarla gerçekleştirilen bu düzenlemeye karşılık EGAYDAAK'ların bir kısmı üzerinde, başından beri ama ta Osmanlı'dan bugüne gelinceye kadar bir Yunanistan'ın fiilî uygulamaları vardır. Ancak fiilî devlet uygulamaları onların yasal, hukuki statülerini değiştirmez. Bu, uluslararası mahkemelerin de vermiş olduğu karardır. Dolayısıyla, bu durumda EGAYDAAK'lar hukuken Türkiye Cumhuriyeti egemenliğindedir. EGAYDAAK'ların üzerindeki mevcut olan fiilî Yunan uygulamaları hukuki statüyü değiştirmez.

- Özcan Yeniçeri (MHP/Ankara): Tansu Çiller kadar olamadınız.

- Yılmaz: Yine, Dışişleri Bakanlığı'nın bahse konu araştırmasının 1997 yılında... (MHP sıralarından gürültüler) Dolayısıyla, aramızdaki fark şu: Siz, 'Burayı Yunanistan'a verdi' diyerek Yunanistan lehine görüş bildiriyorsunuz. Çok şükür ki siz iktidarda değilsiniz.

- Oktay Vural (MHP/İzmir): Yuh lan sana be!

- Bülent Belen (MHP/Tekirdağ): Yazıklar olsun sana, sıvışma bakanı!

- Yılmaz: Eğer iktidarda olsaydınız sizin bu sözlerinizi alarak Yunanistan uluslararası mahkemelerde kullanırdı.

"DAHA NE İSTİYORSUNUZ"

- Yılmaz: Hayır, çok net şekilde siz diyorsunuz ki: 'Buralar Yunan toprağı oldu' Ne diyorsunuz? E, Yunan toprağı değilse? Tamam, biz de diyoruz ki: 'Fiilî uygulamalar egemenlik durumunu değiştirmez'. Uluslararası antlaşmalar bunu söylüyor, hakem kararları bunu söylüyor. Daha ne istiyorsunuz? Daha ne istiyorsunuz? (MHP sıralarından gürültüler)

- Mehmet Günal (MHP/Antalya): Ama adamlar çıktı adaya, orayı işgal ediyor.

- Bulut: Bakın, ben o adaların kenarından geçiyorum, Yunan hücum botları teknemin önünü kesiyor, yanaştırmıyor adaya.

- Erkan Akçay (MHP/Manisa): Sen Millî Savunma Bakanı olarak o adalara girebilir misin şimdi?

"SIVIŞMA BAKANI"

Gerginliğin doruğa çıkması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara vermek zorunda kaldı. Verilen arada tutanaklar devre dışı kalırken, Bakan Yılmaz'ın komisyon sıralarından ayrılmasına MHP'liler, "Kaç kaç, işin gücün kaçmak zaten. Adı sıvışma bakanı" diye laf attı. MHP sıralarından Yılmaz'a, "Vatan toprağı işgal edilmiş, sen bu durumu kabul ediyorsun. Sesin çıkmaz. Şaka gibi, toprağım işgal edildi diyor, 'fiili işgal var' diyor, hukuken bir şey ifade etmiyor diyor' diye bağırdı.

Vural, Yılmaz'ın derhal açıklama yapması gerektiğini belirtirken, "derhal bu bakan azledilmeli" dedi. CHP'liler de Yılmaz'ın skandal bir açıklama yaptığını ve bunun kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

MHP Manisa Milletvekili Ekran Akçay, "Sen niye fiilî uygulama yapamıyorsun da Yunanistan yapıyor fiilî uygulamayı? Yeni Yunan hükümeti kuruldu, Millî Savunma Bakanı'nın ilk ziyareti o Türk adalarına, Eşek, Bulamaç adalarına oldu. Senin Millî Savunma Bakanı olarak o adayı ziyaret etmen gerekir, Yunan askeri var orada. Bu fiilî uygulamaya, bu oldu bittiye niye izin verdiniz, siz iktidardınız o zaman?" diye konuştu.

16 ADACIK

Yunanistan'ın işgal ettiği öne sürülen 16 ada ve 1 kayalığın isimleri şöyle: "Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizcik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, Koufonisi ve Venedik kayalıkları."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Yunanistan İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (132)

Artık MHP:

Vah Be Akp dedik Ülkeyi Bitirmişler Bundan Sonra MHP Arkadas

38
1
yanıtYanıtla
dogukanmobilWeb@haberler.com:

Akp artik sana vermem artik mhp

34
1
yanıtYanıtla
RTEMobil-IOS:

Sahte milliyetciler mhplier sozum size.. Siz hukumet iken apo yunanistanda yasarken , neden hem bu adalari alip hemde apoyu asmadiniz.. Ozaman da su o siralarda oturan vekilleriniz var , VURAL. Sorun ,

5
25
yanıtYanıtla
MÜSLÜMAN TARİHÇİ:

BUNLARIN HEPSİ ARPANIN ÇOKLUĞUNDAN YAPILAN TARTIŞMALARDIR. . . . T. C. KURAN LAİK DİNSİZ KEMALİSTLER ADETA ADALARI KADERİNE TERK ETMİŞLERDİR. . DAHA SONRADA İTALYANLAR YUNANİSTANA DEVR ETMİŞTİR. . . . ŞİMDİ ULUSLAR ARASI DEDİĞİNİZ MAHKEME AVRUPA MAHKEMELERİDİR ONLARDA HIRİSTİYAN HAKİMLER TÜRKİYE LEHİNE ASLA KARAR VERMEZLER. . . YANİ ATI ALAN ÜSKÜDAR GEÇMİŞTİR. . . . O ADALARI VE NİCE YERLERİ KAYBETMEMİZE SEBEB OLAN BECERİKSİZ LAİK DİNSİZ KEMALİST ZİHNİYETİ LANETLİYORUM KAHROLSUNLAR. . . . YAŞASIN ALLAH KANUNLARI YAŞASIN ŞERRİ HUKUK. . . . İNŞALLAH ÇOOK YAKINDA GERÇEKLER SU YÜZÜNE ÇIKACAK. . . . GENÇLİK ECDADIN YOLUNA HAK YOLUNA DÖNECECKTİRRR

4
22
yanıtYanıtla
zekymobilWeb@haberler.com:

Once suleyman sah. sonra 16 adalar. Bu is guneydogu ile devam etmese bari

26
0
yanıtYanıtla
Maraşlı:

YERDEN GÖĞE KADAR DOĞRU SÖYLEMİŞ MHP''LİLER ZAMANINDA ÇİLLER SAT KOMANDOLARINI YOLLAYIP BAYRAĞIMIZI ÇEKTİLER SAVAŞ NEDENİ SAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ SAYIN ÇİLLER BUNLAR YUNANLILARA PEŞKEŞ ÇEKMİŞTİR BAŞKA TÜRK HALKININ BİLMEDİĞİ NELER VARDIR ALLAH BİLİR

24
0
yanıtYanıtla
2828Mobil-ANDROID:

AKP KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN,BU MILLET NE CHP NIN NEDE MHP NIN OYUNUNA GELMEYECEK,EN COK TOPRAK SATIMI MHP VE CHP ZAMANINDA OLMUŞTUR,BU IKI PARTIYI MILLET COK IYI TANIYOR,O KOLTUGA OTURANA KADAR AGIZLARINDAN SALYALAR AKAR,O KOLTUGA OTURDUKTAN SONRA BU MILLET AKP TOZUNU BILE ARAR,BURADA POLITIKADAN ANLADIGINI ZANNEDEN ZAVALLILAR,GECMIŞINI ÕGREN ONDAN SONRA YORUM YAP,BU MHP YI MILLET GORDU TANIDI,BU MILLETIN ANASINI AGLATTILAR,IKI SENELERI VARKEN KACACAK DELIK ARADILAR,CHP YI ZATEN DÜNYA PISLIKLERIYLE TANIYOR,BU IŞLER VATAN MILLET SAKARYAYLA OLMUYOR,UTANMADAN HANGI YÜZLE KONUSURSUN,BU MILLET APTAL DEGIL,7 HAZIRANA AZ KALDI,AKP DEVIREMEYECEKSINIZ,BUNA GÜCÜNÜZ YETMEYECEKSIZIN KIMLERE HIZMET ETTIGINIZI BU MILLET IYI BILIYOR..

2
21
yanıtYanıtla
turkeyMobil-ANDROID:

YORUM YAPAN VE KENDINI MUSLUMAN OLARAK ADLANDIRAN KEMALIST VE MHP KADAR MUSLUMAN MISINIZ ACABA TOPRAK GITMIŞ UMRUNUZDAMI AKP SAYTIYO HDP KIME HIZMET ETTIKLERI BELLI CHP YANAR DONER BIR MHP BU ULKEYE VE TOPRAGA SAHIP CIKIYO ALLAH IM BU ULKENIN BAŞINDAN EKSIK ETMESIN MHP YI

18
4
yanıtYanıtla
ahıskalıtürk:

kamal osmanlıyı yıktı inönü ülkeyi sattı memlekette ne kdr çok hain var Allah yardım etsin bizlere

3
19
yanıtYanıtla
tarihMobil-ANDROID:

BIR COCUK KADAR DAHI TARIH BILGISI OLMAYAN CAHILLER ACINDA BIRAZ TARIH OKUYUN HERSEYI HAFANIZA TOKMAKLAMI SOKMAK LAZIM LOZANI SERVI BI ATAŞTIRIN BAKALIMDA Ondan SONRA YORUM YAZIN oyu akp ye vermislerde pismanlarmis artik oylar mhp yeymiş siz ancak sizin gibi zihniyetleri aldatirsiniz yillardir kancik siyaset yapip simdimi erkek oldu bu mhp chp sizin kisi apacik bir saplanti menfaat biraksan ellerine 2 senede kuramazlar hükümeti geçmişte millet çok çekti bu partilerin asalakliklarini

7
15
yanıtYanıtla
Tüm 132 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title