Haberler

Milli Saraylar Resim Müzesi Açıldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tarihin yeterince korunduğunu söyleyemeyeceğini belirterek,  "Bir yol yapacağız diye bu kadar Mimar Sinan eserini perişan ederiz, bir başka yerde o tarihi değeri yeteri kadar bilmediğimiz için, anlamadığımız için günlük menfaatimize peşkeş çekeriz. Hele hele rant söz konusu olduğunda gözümüzü ne tarih görür ne coğrafya" dedi.

Çiçek, Dolmabahçe Sarayı'ndaki Milli Saraylar Resim Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, tarihi korumada herkesin üzerine düşen görevlerin olduğunu dile getirdi.

TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz toplum olarak, millet olarak tarihimizle övünürüz ama tarihimizi yeteri kadar koruduğumuzu söyleyemem. Ne kadar sırtımızı dönerek tarihimizle övündüğümüz bir çok eseri kaybetmiş olmamızdan anlaşılıyor. Bir yol yapacağız diye bu kadar Mimar Sinan eserini perişan ederiz, bir başka yerde o tarihi değeri yeteri kadar bilmediğimiz için, anlamadığımız için günlük menfaatimize peşkeş çekeriz. Hele hele rant söz konusu olduğunda gözümüzü ne tarih görür ne coğrafya. Böylesine umursamaz bir toplumuz ama kürsünün bu tarafına geçince tarihimizle övündüğümüzü de her vesileyle ifade ederiz. Tarihle övünmenin yolu, tarihi korumaktan geçiyor. Onun için de herkese, hepimize düşen önemli görevler var."

TBMM Başkanlığı olarak tarihi değerleri korumak istediklerini ifade eden Çiçek, eserleri ayakta tutmak için ciddi bir gayret sarf ettiklerini, sadece Dolmabahçe Sarayı için değil, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde de ilgi ve destek bekleyen bir çok eserin topluma kazandırılmasını istediklerini söyledi.

Müze bir süreliğine ücretsiz

Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı binalarının restorasyonlarının Meclis bütçesinden aktardıkları kaynakla bu yıl tamamlanacağını, Erzurum Tabyası, Beyşehir Kubadabat Sarayı gibi eserlerin restorasyonuna kaynak ayırdıklarını belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Meclis olarak sadece yasama ve denetim faaliyeti değil, bu manada da öncülük etmek istiyoruz ama bir gerçek daha var. Kültür varlığı olarak elimizde olan hususlar, kapanın elinde kalmış. Neyin nerede olduğunu bilmek de mümkün değil. 44 eser buraya kazandırıldı, Kültür ve Turizm Bakanlığından. Başka yerlerden, kurumlardan istediklerimiz var. Rıza gösteren, olumlu cevap verenlere başta Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bir tespit olarak şunu söyleyeyim ki; yabancı ülkeden kültür varlığını getirmek burada sağda, solda kapanın elinde kalmış olanlardan almaktan daha kolay. Nikahlısı gibi, 'Dokundurtmam' diyor ama 'Dokundurtmam' dediği ya depoda ya mahz. Ne kendisi görüyor ne biz görüyoruz. Kimsenin gördüğü yok. Bir süre sonra bunlar elden çıkıyor. Maalesef burası bu noktaya gelirken hepimizin yüreğini inciten bir kısım olayları, bir kısım acıları yaşadık. Mimar Sinan Üniversitesinin Rektörü'ne teşekkür ediyorum. Anlayış gösterdi. Bu hale gelinceye kadar ben şahsen bu ülkenin insanı, sorumlu birisi olarak yüzüm kızardı ve utandım. Her taraf darmadağın olmuş. Bir toplum tarihini ancak bu kadar saygısızlık edebilirdi. Çok şükür bugün bu noktaya getirdik."

Bu açılışla restorasyonu tamamlanan Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi ile bir çoğu daha önce depolarda saklanan resimleri İstanbulluların görmesine imkan tanındığını aktaran Çiçek, yetkililere, bir süreliğine ziyaretçilerden ücret alınmaması talimatını verdi.

Çiçek, Milli Saraylar Resim Müzesi için emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti.

Veliaht ressamlar

Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı İlber Ortaylı da bir kaç yere dağılan tablo koleksiyonunu bir yere toplamak gerektiğini ifade ederek, müzedeki eserden 44'ünün Topkapı Sarayı'ndan getirildiğini anlattı.

Ortaylı, "Ümit ederim ki, bütün eserler yerli yerini bulur. Arkeoloji Müzesine ait bir malzemenin Topkapı'da bulunması bilimsel bakımından ve tarihin öğretilmesi açısından pek doğru yol değildir" dedi.

Müzenin, Veliaht Dairesi'nde yer aldığını belirten Ortaylı, Veliaht Dairesi'de kalan 2-3 veliahtın adamakıllı ressam olduğunu belirttti. Ortaylı Sultan Abdülaziz'in birinci sınıf ressam, 5. Murad'ın da adamakıllı bir ressam olduğunu, son Halife Abdülmecit Efendi'nin de bilinen bir ressam olduğunu dile getirdi.

Ortaylı, Osmanlı tarihi ve Türk modernleşmesi hakkındaki yetersiz bilgilerin tamamlanması, yanlışlıkların da tasfiye edilmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından müze bölümüne geçen Çiçek, Ortaylı ve beraberindekiler, kurdeleyi kesti. Müzeyi gezen Çiçek, tablolar hakkında bilgi aldı.

Milli Saraylar Resim Müzesi

İnşa edildiği Sultan Abdülmecid Dönemi'nde tahta çıkmaya aday veliahtların ikametine ayrılan Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi, Tazminat ile birlikte şehzadelerin dışa kapalı sürdürdükleri hayatın sona ermesinin ve serbest yaşama geçişlerinin mimari simgesi.

Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murad, Sultan II. Abdülhamid, Sultan V. Mehmed Reşad, Yusuf İzzettin Efendi, Sultan VI. Mehmed ve Halife Abdülmecid, veliahtlık dönemlerinde bu daireyi kullandı.

Veliaht Dairesi'nin bir bölümü yaklaşık 7 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası çağdaş müzecilik standartlarında bir müzeye dönüştürülerek "Milli Saraylar Resim Müzesi" olarak sanatseverlerin hizmetine sunuldu.

Müze, tematik bütünlük içinde "Sultan Abdülmecid/Sultan Abdülaziz Salonu", "Osmanlı'da Batılaşma", "Abdülmecid Efendi/İstanbul Görünümleri", "Goupil Galerisi'nden Saraya Satın Alınan Tablolar", "İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu", "Saray Ressamları", "Oryantalist Ressamlar: Doğu'nun Cazibesi", "Yaver Ressamlar", "Türk Ressamları (1870-1890)", "Portreler ve Tarihi Konulu Kompozisyonlar/Osmanlı Sarayında Manzara" ve "Türk Ressamları (1890-1930) olmak üzere 11 bölümden oluşuyor.

Müzede, Osmanlı dönemine ait 202 tablo sergileniyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

İlber Ortaylı Cemil Çiçek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title