Haberler

Milli Piyade Tüfeğinin Tedariğini Bu Mahalle Sağlıyor

TANER AYDIN - Türkiye'de av tüfeği üretiminde önemli yeri olan Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu Mahallesi'nde yivsiz sessiz silah imalatı yapan iki firma, milli piyade tüfeği MPT-76'nın ana tedariğini üstleniyor.

ABDULLAH DOĞAN - TANER AYDIN - Türkiye'de av tüfeği üretiminde önemli yeri olan Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu Mahallesi'nde yivsiz sessiz silah imalatı yapan iki firma, milli piyade tüfeği MPT-76'nın ana tedariğini üstleniyor.

Av tüfeği üretiminde merkez haline gelen Konya'nın Beyşehir ilçesi, imalat, istihdam, ticaret ve ihracatta adından söz ettiriyor. Büyükşehir Yasası'ndan önce belde olan 3 bin nüfuslu Huğlu Mahallesi'nde, yaklaşık bir asır önce evlerin altındaki atölyelerde başlayan tüfek imalatı, zamanla teknolojinin de etkisiyle gelişen bir sektöre dönüştü.

Tarıma elverişsiz arazi koşulları nedeniyle silah sanayisinden geçimini sağlayan mahallelinin bir araya gelerek kurduğu kooperatifte, 12, 16, 20, 28 ve 36 kalibrelik, 51, 55, 66, 68, 71 ve 76 santimetre namlu uzunluğuna sahip "tek kırma", "çifte", "süperpoze", "otomatik" ve "yarı otomatik" model av tüfeği imal ediliyor.

Sektörde toplam 25 bin metrekare alanda faaliyet gösteren firmalar, üretilen tüfeklerin yüzde 80'ini başta ABD olmak üzere Fransa, Norveç, Lübnan, Şili ve Filipinler gibi 50'nin üzerinde ülkeye ihraç ediyor.

Huğlu, Roketsan'ın da tedarikçisi

Huğlu Sanayici ve İşadamları Derneği (HUSİAD) Başkanı İrfan Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalledeki av tüfeği imalatçısı firmaların, savunma sanayine yönelik projelerde aktif rol aldığını söyledi.

Kalitesi ve işçiliği ile av tüfeği imalatında Huğlu'nun uluslararası marka haline geldiğini aktaran Usta, "İki firmamız savunma sanayisine yönelik projelerde üretim yapıyor. Türkiye'nin ilk milli piyade tüfeği MPT-76'nın iki büyük ve önemli parçası burada yapılıyor. Firmalarımız kalite standartlarına sahip ve bu silahın onaylı tedarikçisidir. Bir yıl içinde 18 bin 500 silahın parçası teslim edilecek." diye konuştu.

Usta, Huğlu'nun, MPT-76'nın bir alt segmentindeki piyade tüfeklerinin üretimine de talip olduğunu belirterek, "Bu kapasitesi var. MKE'den heyet geldi ve burada incelemelerde bulundu. Son derece olumlu geçti. Yıllık 52 milyon cirosu olan mahallemizde 116 CNC tezgahı faaldir. Ayrıca Roketsan'ın mühimmat sistemleri üzerine çalışan firmamız da var. Gizlilik sözleşmesi olduğu için ayrıntı verilmiyor." ifadelerini kullandı.

Altay tankının ana yüklenici işleri Konya'da

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da Konya'yı savunma sanayisinde önemli bir noktaya taşımayı hedeflediklerini vurguladı.

Silah sanayisinde Huğlu'nun mühendislik, tasarım ve tedarik kabiliyetini artırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Altunyaldız, ulusal projelerin tedarikçisi mahallenin, küresel ölçekteki savunma sanayisi endüstrisine de tedarikçi olma yolunda ilerleyeceğini ifade etti.

Altunyaldız, Huğlu'nun yanı sıra ilçenin Üzümlü Mahallesi'nin potansiyeline de işaret ederek, şöyle konuştu:

"Roketsan'ın ve yerli imkanlarla geliştirilen MPT-76'nın tedarikçileri buradadır. Konya aynı zamanda savunma sanayisinin temel projelerinden Altay ana muharebe tankının da aktarım ve motor sistemlerinin yapılmasını sağlıyor. Motor endüstrisinin geliştirilmesine yönelik projeler var. Ana üretim ve projelerde Konya, tedarikçi konumundadır. Altay ve diğer yerli projelerde de Konya'da ana yüklenici işlerin alınması ve yürütülmesi şu an cari olarak devam ediyor."

Kaynak: AA / Teknoloji

Beyşehir Türkiye Konya Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title