Haberler

Milli Parklar Müdürü: Üreme Dönemindeki Yaban Domuzlarına Yaklaşmak Tehlikeli

– MİLLİ Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, son yıllarda yaban domuzu popülasyonunun arttığını, 22 Şubat'ta av yasağının başlamasıyla üreme dönemine giren bu hayvanlara yaklaşmanın son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

– MİLLİ Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, son yıllarda yaban domuzu popülasyonunun arttığını, 22 Şubat'ta av yasağının başlamasıyla üreme dönemine giren bu hayvanlara yaklaşmanın son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Milli Parklar Şube Müdürü İshak Yılmaz, Ordu'da yaban domuzu popülasyonunun çok yüksek seviyelere çıktığını belirtti. 22 Şubat tarihi itibariyle av yasağının başladığını hatırlatan Yılmaz, fındık bahçelerine zarar veren yaban domuzlarına karşı tedbir amaçlı avlanmamak kaydıyla Milli Parklara başvuran vatandaşlara tüfek taşıma belgesi vereceklerini kaydetti. Yaban domuzlarının üreme döneminde olduğu için çok sinirli ve tehlikeli olduğunu vurgulayan İshak Yılmaz, "Kendini korumak için herhangi bir izin belgeye ihtiyaçları yoktur. Kendilerini korusunlar, savunmalarını yapsınlar. Ancak doğal orman alanı içinde hayvanların rahatsız edilmesi sıkıntı. Hayvan şehir merkezinde, kendisine ve tarlasına zarar verirken gördüğünde muhakkak insanımız tedbirini almak zorunda. Ama onları gidipte doğal ortamlarında, yuvalarında yavrularını rahatsız etmesinler. Şu anda hayvanlar üreme döneminde. Vatandaşlar kendilerini domuzdan korumak istiyorlarsa şu an onlara yaklaşmak için hiç uygun bir zaman değil. Hem kanuni yönden zaten yasak dönemdeyiz hem de hayvanların üreme döneminde olduğu için kızgın, çok sinirli oldukları bir dönemde. Dolayısıyla kendi hayatlarını sıkıntıya sokmasınlar. Şu anda mümkünse ormanlara girmesinler. Doğal  hayatın üreme dönemine saygı duysunlar" dedi.

KORUMA AMAÇLI TÜFEK TAŞIMA BELGESİ VERİLECEK

Önümüzdeki av sezonunun Ağustos'tan sonra başlayacağını, bu zamana kadar fındık bahçelerine zarar veren yaban domuzlarına karşı avlanmamak kaydıyla vatandaşlara koruma amaçlı tüfek taşıma belgesi vereceklerini de belirten Yılmaz şunları söyledi: "Vatandaşlarımız önümüzdeki dönemde fındık bahçelerinde çalışmaya başlayacaklar. Fındığın olgunlaşma dönemi Temmuz-Ağustos'ta, o zaman domuzla karşılaşma olanağı oluyor. O dönemlerde fındık bahçelerinde mahsullerini ve kendilerini korumak adına tüfek taşıma belgesini şubemizden alabilirler. Avlanmamak kaydıyla, domuzdan kendilerini korumaları amacıyla biz onlara tüfek taşıma belgesi veriyoruz. Mahsullerini ve kendi canlarını yaban hayvanlarından bu şekilde koruyabilirler."

AVLAK 5 YILDIR AVCILARI BEKLİYOR

Artan domuz popülasyonu nedeniyle Ulubey İlçesi'nde Kurşunçalı ormanlarında avlak oluşturulduğunu, av sezonu içinde burada avlanma yapılabildiğini, fakat 5 yıldır işletmeci olmadığı için bölgede av turizminin gelişemediğine de dikkat çeken Yılmaz, "En büyük sıkıntımız işletmeci bulmak. Buradan profesyonel avcılara seslenmek istiyorum; lütfen gelin bu avlağın işletmeciliğini alın. Burada domuz popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla düzenli bir şekilde av turizmi kapsamında avcılık yapsınlar. Bu avlak 5 yıldan beri sahibini beklemekte" diye konuştu. - Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İshak Yılmaz Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title