Haberler

Milli Oyuncak Çalıştayı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca planlanan milli oyuncak çalışmalarının belirleneceği "Değerlerimiz, Kültürümüz, Çocuklarımız: Milli Oyuncak Çalıştayı"' Düzce Üniversitesinde (DÜ) başladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca planlanan milli oyuncak çalışmalarının belirleneceği "Değerlerimiz, Kültürümüz, Çocuklarımız: Milli Oyuncak Çalıştayı"' Düzce Üniversitesinde (DÜ) başladı.

Rektörlük Çalıştay Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DÜ, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, milli ve yerli oyuncak çalışmaları kapsamında ciddi faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

Çalıştayda milli, yerli ve evrensel oyuncağın nitelikleri konusunda akademisyenlerin tartışacağını ifade eden Çakar, şöyle konuştu:

"Bugün buradan çıkacak karar ile inşallah memleketimize, milli, yerli ve evrensel oyuncağın niteliği konusunda katkı sağlayacağız. Bu konuda, 5-6 aydır çalışmalar yapıyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının liderliğinde bölgemizde bir sanayi bölgesi kurulacak. Bu OSB'nin bölgemize katacağı katma değerler, ekonomik kalkınmaya yönelik sürdürülebilir gelişmeye olan katkıların dışında, üniversite olarak, elimizdeki olanaklarla bu sürece nasıl katkı sağlayabiliriz diye kafa yorduk.

Oyun insan oğlunun ilk bilincidir. O ilk bilinci oluştururken millilik, bayrak ve vatanseverlik kavramını çocuklarımıza daha fazla aşılayabilirsek, geleceğimizi daha güvenli yarınlara emanet etmiş olacağız. Bizi biz yapan, bu toprakların maneviyatını ve değerlerini yansıtan çok farklı, gelenek ve göreneklerimizi oyuncağa nasıl işleyebiliriz, bunu konuşacağız."

Geleceğe yönelik önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Çakar, şöyle devam etti:

"Biz dünyayı yöneten ülkeler arasında olacaksak, milli bilincimizle bunu yapmak istiyorsak, şimdiden bunun temellerini atmalıyız. Bu topraklardan bizi yansıtan değerlere sahip oyuncaklar ve markalar çıkmak durumundadır. Maalesef çocuklarımız, Eros'tan, Afrodit'ten ve Tor'dan bahsediyorlar. Yabancı mitolojik karakterleri çok iyi biliyorlar ama Şahmaran'ı, Tepegöz'ü, Asena'yı ananlar ve bilenler çok çok az. Kendi topraklarımızdan, kendi mitolojimizden ve geçmişimizden türeyen mitolojik kahramanlar, oyuncaklarla nasıl kendilerini var edebilirler ve oyuncakla nasıl evrensel bir değere dönüşebilir bunu burada paylaşacağız."

Çakar, çalıştay sonrasında ortaya çıkacak olan farklı çizgi film karakterleri, peluş ve ahşap oyuncaklar ile teknolojik oyuncakların bölgenin ve ülkenin milli evrensel ve yerli üretimine katkı sağlayacağını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan ise oyuncak alanında yaptıkları çalışmalarda, sadece sanayi anlamında değil, oyuncağın derinliği olduğunu gördüklerini söyledi.

Kılıçaslan, çalışmalarında önemli mesafeler kat ettiklerini belirterek, "Oyuncağın detaylarında, kültürel ve eğitim boyutunu gördük. Türkiye'de daha önce bu çalışmalar yapılmış. Devletin kurumları bu konu üzerinde tek tek çalışıyorlar, bizim yaptığımız bunları bir araya getirmektir. Üniversitemizde bir sinerji oluşturmak bizim hedefimizdir." şeklinde konuştu.

Farklı çalışmaların bir araya getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçaslan, şunları kaydetti:

"Çeşitli kurumların yaptığı çalışmalar bir araya gelmediği için ekonomik bir değer oluşmuyor. Kültür Bakanlığımızın güzel çalışmaları var ama ben bunu pazarda göremiyorum, bölgesel kalıyor. Oyuncağın pazara inmesi ve sanayileşmesi gerekiyor. Dünya oyuncak pazarı hacminin 5 yıllık ortalaması 110 milyar dolar. Bu pazarın 50 milyar dolarını Çin karşılıyor. Türkiye'nin oyuncak pazarı yıllık 700 milyon dolar, bunun da yarıya yakını Çin'den karşılanıyor. Biz burada kuracağımız oyuncak kümesi ile Türkiye'nin ihtiyacı olan oyuncağın, ilk 3 yıl içerisinde yarısını hedefledik. Bu da 350 milyon dolar oluyor."

Kurulacak oyuncak OSB'sinin bölgeye önemli katkısı olacağını aktaran Kılıçaslan, "Düzce'nin toplam ürettiği katma değer 7,5 milyar lira. OSB bu rakama yüzde 19'luk bir katkı sağlayacak. Biz bunu Türkiye projesi olarak görüyoruz. Biz bunu yalnızca oyuncak olarak görmüyoruz, bölgesel kalkınma projesi olarak görüyoruz. Burada plastik, ahşap, metal ve iletişim sağlayacak elektronik oyuncakların üretimi yapılacak." dedi.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı da OSB'nin sadece plastik bir oyuncak fabrikası olmadığını ifade ederek, "Çocuklarımızı şiddet içerikli animasyonlara bırakmak istemiyorsak, bu oyuncaklarla oynamalarını istemiyorsak ve barby bebeklerden etkilenmelerini istemiyorsak, bu çalışmalara daha fazla önem vermek zorundayız. Tüm kurumlarla taşın altına elimizi koymalıyız." dedi.

Çocuk gelişimi, psikoloji, eğitim ve diğer alanlardan akademisyenlerin bulunduğu çalıştay, gün boyu sürecek.

Geçen aralık ayında, Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DÜ, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası arasında iş birliği protokolü imzalanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Düzce Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title