Haberler

Milli Mücadeleye Tanıklık Eden Konak Yenilendi

Adana'da restore edilen 125 yıllık Şakir Paşa Konağı, kültür merkezi olarak hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğinde geçen yıl hazırlanan proje doğrultusunda restorasyonu tamamlanan ve Çukurova Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Merkezi olarak hizmet verecek konağın açılışı için tören düzenlendi.

Adana Valisi Mustafa Büyük, törende, çok önemli tarihi ve kültürel mirasın restore edilerek, toplumun hizmetine sunulduğunu söyledi.

Kentteki bazı kurumlarca yürütülen restorasyon çalışmalarına destek verdiklerini aktaran Büyük, "Bu konak, önemli bir hizmete aracılık edecek. İnşallah burada ve yeni yapılacak yerlerde, toplumsal değerlerimizi, geçmişimizi, tarihten gelen o güzel değerlerimizi koruyup, yaşatacağız ve gelecek nesillere aktaracağız. Bu çalışmayı toplum olarak gerçekleştiririz ve bundan da mutluluk duyarız" dedi.

Konağın milli mücadeledeki önemi

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Mondros Ateşkes Anlaşmasının imzalandığı dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'da bulunduğunu, 8 Kasım 1918'de konakta, Adana eşrafıyla yaptığı toplantıda milli mücadele için önemli kararlar alındığını vurguladı.

Atatürk'ün, anlaşmanın Türk milletinde kötü iz bırakacağı hissini kentin ileri gelenleriyle paylaştığını, milli mücadele için hazırlıklı olunması gerektiğini anlattığını ifade eden Sözlü, şunları söyledi:

"5 Ocak'da kutladığımız kurtuluş günümüzün önemli hazırlıkları burada yapılmıştır. Adana'nın milli mücadelesi aslında Türkiye'nin milli mücadelesine ışık tutmuştur. Nihayetinde Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması ve çıktığında Adana'dan direkt karşılık bulmasının sebebi, daha önce buralarda yapılmış görüşmeler, değerlendirmelerdir ve Atatürk'ün de milli mücadele için bizzat içinde bulunduğu istişarelerdir. Milli mücadelenin Samsun'da başlamış olmasına Adanalıların, o milli ruh ve heyecanının katkısı vardır. Şakir Paşa Konağı, aslında onun nüvesinin oluştuğu önemli yerlerdendir."

Sözlü, göreve geleli 8 ay olduğunu anımsatarak, eserin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan konakta, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Saban Okesli, "Adana Kentinin Gelişimi ve Geleneksel Adana Konutları, Şakirpaşa Konağı" konulu sunum yaptı.

Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi müzik grubu tarafından dinleti sunulan törende katılımcılar, konağı gezdi.

Şakir Paşa Konağı

Osmanlının son dönem sivil mimarisinin tipik örneği olan konak, 1888-1890'da kentte valilik yapan Şakir Paşa tarafından yaptırıldı. Bir süre ikamet olarak kullanılan iki katlı ahşap ve tuğladan yapılmış konak, daha sonra atıl kaldı. Kamulaştırmanın ardından konak, 1 milyon 101 bin lira bütçeli projeyle Büyükşehir Belediyesi ve ÇKA tarafından restore ettirildi. - Adana

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Hüseyin Sözlü Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title