Haberler

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, "Bu sistemle hükümet kurabilmek için diğer partilerin de oyuna ihtiyaç var. Başka partiye oy verenleri de kucaklamak lazım eğer kucaklamazsan, başka partilerden oy almazsan bu sistemle hayatta iktidara gelemezsin.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, "Bu sistemle hükümet kurabilmek için diğer partilerin de oyuna ihtiyaç var. Başka partiye oy verenleri de kucaklamak lazım eğer kucaklamazsan, başka partilerden oy almazsan bu sistemle hayatta iktidara gelemezsin." dedi.

Yılmaz, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarları Birliği dernek, vakıf ve sendikaların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, Türkiye'yi daha ileriye götürmek için eğitimin kalitesini artırmak gerektiğini söyledi.

Bunu gerçekleştirmek için daha büyük kaynağa ihtiyaç olduğunu, bunun için de Türkiye'yi zengin kılmak gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

" Türkiye'nin zaman kaybetmemesi lazım. Kaynak israf etmemesi lazım. Önümüze 16 Nisan halk oylaması geliyor. Halk oylamasında aziz milletimize şunu soruyoruz: Normalde anayasalar millet tarafından yapılır. Kendi özgürlüklerinin esasını gösterir devlete der ki 'bu özgürlüklere dokunmayacaksın. Senin çalışma alanın bu çerçeve içinde' der. Biz de ise anayasalar hiçbir zaman millet tarafından yapılmadığından Ankara'nın çatık kaşlı bürokratları tarafından ve millete de güvenmediklerinden aksine devlet kurumlarının yanında vatandaşın hak ve özgürlüklerini sınırlamak için yapılmıştır. Bizdeki anayasanın adına şu anda parlamenter rejim diyorlar."

Halk oylaması

Yeni kurulan hükümet sisteminde daha demokratik olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, millet daha demokratik olan bir sisteme "evet" oyu vermesi gerektiğini çünkü demokrasinin kendi iradesini temsil ettiğini vurguladı.

Halk oylamasıyla anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından herhangi bir hükümet, parti ya da kişinin yüzde 30 veya 40'larla bu ülkeyi yönetemeyeceğinin altını çizen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ülkeyi bundan sonra yönetebilmek için en az yüzde 50 artı bir oy almak lazım. Bu ülkeyi 30'larla, 40'larla yönetmek mi daha demokratik, milli iradeye uygun? Yoksa yüzde 50'nin üzerinde bir oy alarak yönetmek demokrasiyi milli iradeye daha uygun ne dersiniz? Hiç şüpheniz olmasın. Eğer elinizde adalet terazisi varsa, gözünüzü gerçeğe kapatmamışsanız bu soruya 'evet' cevabını herkes verir. Yine diyoruz ki bu sistem kesinlikle ülkeye uzlaşma getirecektir. Niçin uzlaşma getirecek? Bu sistemde ülkeyi yönetmek için yüzde 51 oy almak lazım doğru mu?

Şu anda en büyük parti AK Parti. Bizim oyumuz yüzde 50'nin üstünde mi? Değil. Bu sistemle hükümet kurabilmek için diğer partilerin de oyuna ihtiyaç var. Başka partiye oy verenleri de kucaklamak lazım. Eğer kucaklamazsan, başka partilerden oy almazsan bu sistemle hayatta iktidara gelemezsin. İşte bu sistemde hükümet kurabilmek için 80 milyonu kucaklamak lazım. Farklıları zenginlik olarak görmek lazım. Bu yeni sistemle Türkiye'ye uzlaşma iklimi gelecektir. Hiç kimse bu sistemin uzlaşma iklimini getirmeyeceğini söyleyebilir mi? Bu sistem daha istikrarlı bir hükümet sistemi getirecektir. Daha istikrarlı bir şekilde Türkiye'nin yönetilmesine yol açacaktır."

TBMM Başkanvekili Aydın

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında güçlü bir Türkiye'yi istemeyenlere cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Eski Türkiye'nin hastalıklarından kurtulmak gerektiğini ifade eden Aydın, "Ayağındaki o prangalardan kurtulması lazım. Artık istikrarlı bir Türkiye için istiklal ve istikbalimize hepimizin 16 Nisan'da sahip çıkması gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Yılmaz Adıyaman Ahmet Aydın Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title