Haberler

Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, farklı dillerdeki seçmeli derslere ilişkin, "Vatan hainliğiyle suçlanmaya varıncaya kadar, pek çok demagojiyi, spekülasyonu göze alarak yapılmış reformlar bunlar.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, farklı dillerdeki seçmeli derslere ilişkin, "Vatan hainliğiyle suçlanmaya varıncaya kadar, pek çok demagojiyi, spekülasyonu göze alarak yapılmış reformlar bunlar. Bunların bir gecede alınmış kararlar olmadığını, bunların Meclis'te söke söke alınmış haklar olduğunu sizler de yakından müşahede ediyorsunuz" dedi.

Avcı, Eskişehir'de sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Çerkezcenin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasını "olumlu bir adım" diye niteledi.

Bunun zor bir süreç sonunda gerçekleştiğini vurgulayan Avcı, "Vatan hainliğiyle suçlanmaya varıncaya kadar, pek çok demagojiyi, spekülasyonu göze alarak yapılmış reformlar bunlar. Bunların bir gecede alınmış kararlar olmadığını, bunların Meclis'te söke söke alınmış haklar olduğunu sizler de yakından müşahede ediyorsunuz. Bu süreçte bize farklı talepler geldi. Büyük bir grup seçmeli dersin Kiril alfabesiyle okutulması, bir başka dernek grubu da Latin alfabesiyle okutulması istedi" ifadesini kullandı.

Avcı, bu tür konularda kararları Talim Terbiye Kurulunun verdiğini hatırlattı.

Taleplerin değerlendirilmesinin ardından karar verildiğini dile getiren Avcı, "Sonunda dedik ki ikisine de imkan verelim ama özellikle tarihi birikimi takip edebilmeleri için Latin alfabesini tercih etmiş olanlar da Kiril alfabesini öğrensinler. Kiril alfabesiyle Çerkez eğitimi alacak çocuklar zaten Türkiye'de kendi okullarımızda Latin alfabesini bildikleri için onlara Latin alfabesini öğretmeye gerek yok" diye konuştu.

-Kürtçe eğitimle ilgili çalışmalar

Seçmeli ders konusunda farklı dil gruplarında benzer sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Avcı, bu dil gruplarından birinin de Kürtçe olduğunu belirtti.

Avcı, Kürtçenin Türkiye'de Kurmanci ve Zazaki olmak üzere iki lehçesi olduğunu anımsattı.

Kurmancilerin Zazakilerin ayrı bir dil ve etnik grup olduğunu kabul etmediklerini, Zazakilerin ise ayrı bir millet olduklarını ve farklı bir dil yapılarının bulunduğunu savunduklarını söyleyen Avcı, şunları kaydetti:

"Seçmeli ders olarak hazırladığımız ders kitabının bir tarafı Kurmanci, diğer tarafı da Zazaki fakat bu iki etnik kökenden vatandaşlar kitabın nasıl yayımlanacağı konusunda anlaşamadı. Bunları barıştırıncaya, uzlaştırıncaya, bir ortak noktada buluşturuncaya kadar epey bir ter dökmemiz gerekiyor. Sonunda 'İsteyen o kitapla okusun, isteyen bu kitapla okusun' diye bir orta yol bulmaya çalıştık. Halbuki biz bir imparatorluk bakiyesiyiz; her inanıştan, her etnik gruptan, her coğrafyadan insanlarımız var ve bunları biz 600 sene boyunca ahenk içinde bir arada kardeşlikle yaşatmışız. Herkes de birbiriyle dinine, mezhebine, kültürüne bakmazsızın uyum içinde, bir arada yaşamış. Şimdi bu tecrübeyi milletçe tekrar hatırlıyoruz ve bunu eğitim sistemimize de olabildiğince yansıtmaya çalışıyoruz."

Bakan Avcı, Çözüm Süreci'nin sadece Kürtleri ilgilendirmediğini, bunun bir demokrasi meselesi olduğunu vurguladı.

Bu paketin içinde herkesin sorunları ve çözümleri olduğuna değinen Avcı, şöyle konuştu:

"Bunu sadece bir etnik grubun, bir dilin, bir coğrafyanın meselesiymiş gibi düşünmek yanlış olur. Bütün bunlar birlikte çözülecek. Kürt'ün meselesi ile Çerkez'in meselesi aynı potada çözülecek. Büyük demokrasi şemsiyesi altında çözülecek. Bazıları Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Kürt sorunu yoktur' sözünü yanlış anlıyor. Söylemek istediği şu; sadece onlara ait olan bir sorun olarak değil, Kürt vatandaşlarımızın sorunları vardır ama bu büyük bir demokrasi sorunudur ve o sorunların hepsi demokrasi şemsiyesi altında çözülecektir."

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Nabi Avcı Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title