Haberler

"Mazideki Birlikteliğimizi Geleceğe Taşımayı Hedefliyoruz"

Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Sadece aynı dili konuşan insanlar değil, aynı tarihi, kültürü, inancı ve aynı medeniyeti paylaşan insanlarız." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bizler bir bütünün vazgeçilmez, her biri ayrı ayrı önemli bir parçasıyız. Sadece aynı dili konuşan insanlar değil, aynı tarihi, kültürü, inancı ve aynı medeniyeti paylaşan insanlarız. Mazideki birlikteliğimizi geleceğe taşımayı hedefliyoruz" dedi.

Avcı, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Spor Salonu'nda Türk Dünyası Kültür Başkentliği Devir Teslim Töreni ve Nevruz Kutlamaları etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türk dünyası ülkelerinden gelen misafirleri, Eskişehir'de ağırlamaktan gurur duyduklarını söyledi.

Nasreddin Hoca'nın "dünyanın merkezi" olarak adlandırdığı Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olma onurunu Astana'dan devraldığını anımsatan Avcı, şunları kaydetti:

"Şimdi ise Tataristan'ın Kazan şehrine bu bayrağı devrediyoruz. Bizler bir bütünün vazgeçilmez, her biri ayrı ayrı önemli bir parçasıyız. Sadece aynı dili konuşan insanlar değil, aynı tarihi, kültürü, inancı ve aynı medeniyeti paylaşan insanlarız. Mazideki birlikteliğimizi geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Biliyoruz ki ne kadar büyük olursa olsun bizim milletimize ve topraklarımıza ait her türlü sorunun çözümü yine ortak tarihimizde ve kültürümüzde mevcuttur. Çatışma ve sürtüşmelerin barışa, yoksullukların zenginliklere, dertlerin devaya dönüşmesi yine birlik ve beraberlik içinde kendi tarih ve kültürümüzle üreteceğimiz ortak akılla ve yapacağımız müşterek işlerle mümkün olacaktır. Dilde, fikirde ve işte birlik ideali bunun için önemlidir. Bu ideal için Türk dünyasında ortak projeler üretmeye ve en önemlisi ortak kurumlar oluşturmaya devam edeceğiz. Kalıcı ve güzel izler bırakmanın yanında kültürümüze, tarihimize, gelecek vizyonumuza katkı sağlamak ancak böyle mümkün olacaktır."

- "Eskişehir sanat merkezi haline geldi"

Avcı, eğitim ve kültürden şehirleşmeye kadar her alanda gerçekleştirilecek iş birliğinin Türk dünyasının daha aydınlık geleceğine hizmet edeceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri Eskişehir'imizin Türk dünyasında kültür mirasımızın dünyada tanıtılması kapsamında çok önemli bir işlev üstlendi. Bu unvanı taşıyan Eskişehir'imizde farklı bir iklim oluştu. Bilimin, sanatın ve sporun her dalında yüzlerce uluslararası etkinlik yapıldı. Binlerce yerli ve yabancı sanatçı şehrimizde sanatlarını icra ederek, Eskişehir'i bir sanat merkezi haline getirdi. Basılan eserler, fotoğraf, sinema ve tiyatro çalışmaları hepimizi ziyadesiyle heyecanlandırdı. Binlerce akademisyen ve alan uzmanıyla katılımcının yer aldığı bilimsel etkinlikler Eskişehir'de bir bilim şenliği havası estirdi. Çok sayıda sporcunun katıldığı etkinliklerle birçok spor etkinliğine ev sahipliği yaptık. 40'ın üzerinde tarihi eser restore edildi. Türk dünyası adıyla meydan, park ve bilim sanat merkezi gibi bir çok mekan ya hizmete sunuldu ya da projelendirildi."

-"Gençlerimiz, ortak tarihi izlerimizin olduğu mekanları ziyaret etti"

Bütün bu faaliyetlerin en büyük ayağını kültür gezilerinin oluşturduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Büyük çoğunluğu lise öğrencilerinden oluşan bu gezilerde 10 bini aşkın gencimiz Türk dünyasının dört bir yanına gittiler. Orada kendi inanç ve kültür dünyalarına mensup insanları tanıdılar. Ortak tarihi izlerimizin olduğu mekanları ziyaret ettiler. Bu geziler gençlerimizin dünyanın birçok yerine yayılan medeniyetimizi daha iyi tanımaları, oradaki kardeşlerinin karılıklı besledikleri ümidi görmeleri için önemli bir fırsat oldu. Gençlerimiz çektikleri fotoğraf, tuttukları günlüklerle hayata eskisinden daha farklı baktıklarını ve dünyayı daha iyi anlamaya başladıklarını gösterdiler. Medeniyetimizin geleceğini emanet ettiğimiz öğrencilerimizde bu idraki oluşturmayı başardıysak verilen emekler hayra vesile olmuş demektir."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'in yıl boyu gerçekleştirdiği etkinlikler ve projelerle Türk dünyasında bir gönül birliği tesis etmek için öncülük ettiğini anlatarak, yıl boyu büyük bir azimle çaba içinde yüreğimizi ortaya koyarak gerçekleştirdiğimiz bütün çalışmalar ortak kültür mirasımızı dilde, fikirde, iş'te ve gönülde bir ve beraber olarak geleceğe taşımak içindir" dedi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise Eskişehir'in kültür başkentliği unvanını Astana'dan devraldığını anımsatarak, "Eskişehir bu unvanın hakkını vermiş ve bayrağı yukarılara taşımıştır, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bir yılda o kadar çok etkinlik, bir yüreğe o kadar çok sevgi sığmıştır ki bu sevgi, coşkun seller gibi taşacaktır" diye konuştu.

- Başkentlik Kazan'a devredildi

Protokol konuşmalarının ardından Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin'e, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler kültür başkentliğini temsil eden kupayı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Başkentlik Beratı"nı vererek, Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Kazan'a devretti.

Daha sonra mehter takımının konseriyle başlayan etkinliklerde, yaklaşık 30 Türk dünyası ülkesinden gelen sanatçılar gösterilerini sundu. Sanatçıların gösterileri, salonu dolduran vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Programda ayrıca Nogay'dan gelen sanatçı Arslanbek Sultanbekov'un seslendirdiği "Dombıra" şarkısı vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Etkinlik, Kırım'dan gelen sanatçı Jamala ve Kıraç konseriyle sona erdi.

Programa, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Muammer Türker, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Garnizon Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Anadolu Üniversitesi Eskişehir Nabi Avcı Astana Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title