Haberler

Milletvekillerinden Rize'deki Hes Protestosuna Destek

CHP milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer, Rize'nin İkizdere ilçesinde hidroelektrik santrali için izinsiz dinamit patlatıldığı gerekçesiyle oturma eylemi yaptıkları sırada jandarma görevlileri ile yaşanan arbedede yaralanan köylüleri ziyaret etti Milletvekili Yüceer: "Burada yapılacak HES bir.

CHP milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyünde yapılması planlanan hidroelektrik santrali ( Hes ) için izinsiz dinamit patlatıldığı gerekçesiyle oturma eylemi yaptıkları sırada jandarma görevlileri ile yaşanan arbedede yaralanan köylüleri ziyaret etti.

Milletvekilleri Onur ile Yüceer, CHP İl Başkanı Mehmet Aslankaya ve partililerle Şimşirli köyüne gelerek, arbede sırasında darp edildiği iddia eden vatandaşlarla sohbet etti. Bu sırada köylüleri ziyaret eden MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz da CHP heyetine ziyaretleri nedeniyle teşekkür etti.

Yüceer ve Onur, köylülerle Hes'in yapıldığı yere kadar yürüdükten sonra Hes çalışanları ve vatandaşlardan olay günü yaşananlarla ilgili bilgi aldı.

Yüceer, burada yaptığı açıklamada, yaşanan olayların çok üzücü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bir insan, kadın olarak çok üzüldük. Bu kadınların darp edilmesi her yerlerinin morarması bizim yüreğimizi yaktı. Masumane bir protesto var. Neymiş, köyünün deresine, toprağına, madenine, maden suyuna sahip çıkılıyormuş. Vatandaş protesto hakkını kullanıyor ve 'İtirazım var, suyumu bu şekilde kullanmayın, köyüme zarar veriyorsunuz, beni hasta ediyorsunuz, toprağıma zarar veriyorsunuz' diyor. Bunu savunmak benim ülkemde bu günlerde suç oldu. Ne suç değil, yağmalamak suç değil, bu alandan maddi kazanç elde etmek suç değil, ormanları yağmalamak suç değil, hukuksuzluk suç değil. Tam tersi, toprağına, atalarından, dedelerinden kalan toprağına, derelerine, yataklarına sahip çıkmak, bunu ifade etmek hukuk çerçevesinde. Buradakiler anarşist, terörist değil. Buradakilerin talebi, 'Bana şunu, bunu verin' değil. Taleplerini en masumane şekilde kadınlar duygusal bir şekilde dile getiriyorlar. Siz 130 jandarmayı 20 kadının üzerine salıp onları acımasızca darp ediyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Hiçbir toplumda hiçbir vicdanın, ne olursa olsun sebebi, kadınlar ne yapmış olursa olsun kesinlikle karşılığı bu değil."

ÇED raporlarının bugüne gelinmesinde ciddi sıkıntıları olduğunu savunan Yüceer, "ÇED sürecinin nasıl olduğunu biliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkiyi yerellerden alıp adeta tek elde toplamasını biliyoruz. 25 megavatın altındaki santraller çin 'ÇED gerekli değildir' denildi bir dönem. Proje raporuna göre ÇED isteneceği söylenmişti. Bakanlığın ve Başbakanın sözleri var. '10 megavatın altında HES yapılmayacak. Ufak dereler harcanmayacak' denilmiş. Seçimden bir hafta sonra çalışmaya başlanmış. Ağaçlar kesiliyor, çıkan harfiyat dere yatağına yığılıyor. Maden suyu kurutuluyor" diye konuştu.

Enerjiye karşı olmadıklarını ama Şimşirli HES'in üreteceği enerjinin kimseye bir şey kazandırmayacağını öne süren Yüceer, "Burada yapılacak HES bir teyzemizin saçının bir tek telinden daha mı önemli. Enerji elbette olacak. Biz, 'Bu ülkeyi kapatalım, enerji olmasın, sanayi olmasın' demiyoruz. Kimsenin böyle bir iddiası yok. İnsan sağlığına bizlerin tolere edemeyeceği, toprağın, insanın tolere edemeyeceği kirliliği verdikten sonra, ben öldükten, kanser olduktan sonra, benim yaşam hakkım, suyum kalmadıktan sonra, benim topraklarımda ormanlarım kalmadıktan sonra kim kullanacak bu enerjiyi" şeklinde konuştu.

-""Ben kadınlarımızla gurur duyuyorum"

Köylülerin gerekli tepkiyi ortaya koyduğunu ve süreci mahkemeye taşıdığını ifade eden Yüceer, "Ben kadınlarımızla bu teyzelerimizle gurur duyuyorum. Türkiye'nin her yerinde nerede bir haksızlık varsa orada bir kadın var ve sesi çıkıyor kadınların. Çok cesurlar Allah razı olsun hepsinden. Onlar 'Biz dayak yedik, yine yeriz ama mücadelemize devam ederiz' diyor. Hukuksal anlamda suç duyurusunda bulunmuşlar. Hak arama mücadelesi devam ediyor. Bize de nerede ihtiyaç duyuyorlarsa, hukuksal hak arama meclise taşıma gerekse onlarla birlikte dayak yeme anlamında her zaman yanlarındayız" ifadelerini kullandı.

Mİlletvekili Onur ise Rize'nin uzun zamandır HES'lere karşı bir mücadele verdiğini vurgulayarak, "Siyasetçileri nedeniyle başını biraz eğmek durumunda kalmış. Görüyoruz ki su da kalmamış, musluktaki suya göz dikilmiş. Buradaki süreç kanuna uygun olabilir ama hukuka uygun olmadığını biliyoruz. Hukuk ortadan kalkınca da sokaklar hak olur. Bu arkadaşların köprü başını tutması da haktır. Bunu burada yapmaları haktır. Çünkü bu su buradaki vatandaşların hakkıdır" dedi.

Bakanlıklar arasında da HES'lerle ilgili tartışmaların olduğunu vurgulayan Onur, "HES'lerde 10 megavat altı üstü tartışması yapılıyor. Önümüzdeki yazın nasıl kurak geçeceğini biliyoruz. Burada vatandaşların hak arayışına jandarmanın ciddi saldırısı olmuş. Olay mahkemeye taşınmış ve şikayetler yapılmıştır" diye konuştu.

-Olayın geçmişi

Geçtiğimiz hafta sonu jandarma ekipleri, Şimşirli köyünde özel bir firmanın yapacağı HES'e karşı çıkan gruptan oturma eylemini sonlandırmalarını istemiş, bunun üzerine köylüler ile jandarma ekipleri arasında arbede yaşanmıştı. Arbedede bazı kişiler yaralanırken 6 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan Fehmi U, Memiş U, Adil K, Burak D, Osman A. ve Zihni U. İkizdere İlçe Jandarma Komutanlığında ifadelerinin ardından cumhuriyet savcısının talimatı ile serbest bırakılmıştı. Bazı köylüler, jandarma görevlilerince darbedildikleri iddiası ile Rize Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunmuştu. - Rize

Kaynak: AA / Yerel

Candan Yüceer Melda Onur HES Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title