Haberler

Milletvekili Kahveci, TBMM'de Gündem Dışı Konuştu

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı bir konuşma yaparak Karabük Demir Çelik İşletmelerinin ve Karabük’ün kuruluşunun 78. Yılını kutladı.

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı bir konuşma yaparak Karabük Demir Çelik İşletmelerinin ve Karabük'ün kuruluşunun 78. Yılını kutladı.

Karabük'ün, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki ağır sanayi hamlelerinin birisi olan Demir Çelik fabrikalarının kuruluşu ile doğmuş ve gelişmiş bir cumhuriyet şehri olduğunu anlatan Kahveci,

" 3 Nisan 1937 tarihi, ulusal bağımsızlığımızın ekonomik bağımsızlıkla desteklenmesi maksadıyla yerli ağır sanayimizin ilki ve en büyüklerinden birisi olan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin atıldığı tarihtir. Bu gün aynı zamanda Cumhuriyet Şehri Karabük'ün doğuşu ve kuruluşunun 78. Yılı dır. Bu yılın Karabük'ün 78. İl olmasının ve plaka numarasının da 78 olması dolayısıyla farklı bir anlamı da vardır. Anadolu'da birçok şehrimiz düşman işgalinden kurtuluşlarını kutlarken; Cumhuriyet şehri Karabük, bu günü kuruluş günü olarak kutlamaktadır. Cumhuriyetimizin ilk kurulduğu yıllardaki en büyük hedefimiz, siyasi bağımsızlığımızı ülkemizde Ağır sanayiinin kurulması ile desteklemekti.

Bunun için o dönemde ağır sanayinin kurulmasına devletin öncelik etmesine ihtiyaç vardı. Bunun için ülkemizde milli sanayileşme hamlelerinin birisi olan demir çelik sanayisinin kurulması gerekiyordu.

Bunun için en uygun yer Karabük seçilmiş ve 3 Nisan 1937 de Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasına karar verilmiştir. O yıllarda 13 haneli bir köy olan Karabük'te sanayileşme paralelinde Şehirleşme sürecide başlamıştır. O dönemde Karabük demir çelik fabrikalarının kurulması işi İngiltereli bir firmaya verilmiş ve yapılan anlaşmada, Türk milletinin bağımsızlık konusunda kararlı duruşunun güzel bir örneği olmuştur. Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasıyla Karabük ülkemizin en önemli ağır sanayi merkezi olurken bir yandan da hızlı bir göçle şehirleşmiştir. Karabük, ülkemizde şehirleşme ve sanayileşmenin birlikte kurulduğu nadir şehir örneklerinden birisidir. Karabük'te Türkiye'nin dört bir yanından gelen değişik kültürdeki insanları; Karabük'e has ortak bir yaşama kültürü ile birlikte bir Karabük mozaiği oluşturmuşlardır. Bunun yanında hızlı gelişen demir çelik sanayisi Karabük'ü, demir ve çelik üretiminin merkezi ve okulu haline getirmiş Karabük Demir Çelik Fabrikaları geliştirdiği teknolojilerle fabrikaları kuran fabrikaları da üreterek ülkemizin kalkınmasında önemli görevler de görmüştür. Bugün ülkemizin her bölgesindeki büyük alt yapılarda ve birçok fabrikalarda Karabük'ün ve Karabüklü ağır sanayi işçisinin emeği ve alın teri vardır. Karabük dendiğinde her ne kadar ilk akla gelen Demir Çelik ise de bugün Karabük ilçeleri ile birlikte tarihi değerleri ve doğal güzellikleri ile de ülkemizin en önemli şehirlerinden birisi haline gelmiştir" dedi.

Kahveci, Karabük'ün AK Parti iktidarları döneminde ülkenin her alanında yaşanan değişimi ve gelişimi bütün hızıyla yaşadığını ve özellikle demir çelik sektöründeki atılımlarla herkesi gururlandırdığını da belirterek, "Bu paralelde Karabük'e Eğitimden sağlığa, ulaşımdan spor tesislerine kadar her alandan 4 milyarı bulan yatırımlar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Bugün Karabük, alt yapılarını büyük ölçüde tamamlanmış dünden daha yaşanılabilir bir şehir olmaya doğru hızla ilerlemektedir.

Karabük'ün kurulmasına vesile olan o dönemin devlet büyüklerini bir kere daha minnet ve şükranla anıyor; Karabüklü hemşehrilerimin 3 Nisan kuruluş gününü kutluyor yüce meclisi saygıyla selamlıyorum" ifadesinde bulundu. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karabük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title