Haberler

Milletvekili Hürriyet: "Namazgah Barajı'na Tehlikeli Mangan mı Karıştı?"

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kandıra Namazgah Barajı suyunun içilmez hale geldiği iddialarını meclise taşındı.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kandıra Namazgah Barajı suyunun içilmez hale geldiği iddialarını meclise taşındı.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, su seviyesi yüzde 1'e düşen Namazgah Barajının zemininden insan sağlığı için zararlı olan mangan karıştığı iddiası ve şikayetlerinin kendisine geldiğini ifade ederek, barajın kasıtlı olarak boşaltılmış olabileceği ihtimali bulunduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili iddiaları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yönelttiği yazılı soru önergesiyle gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet şunları kaydetti:

"Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze'nin kuzey köylerinin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan Kandıra Namazgah Barajı 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Kapasitesi 25 milyon metreküp olan Namazgah Barajı 1,5 yılda bitirilmiş olup, dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açılışı gerçekleştirilmiştir. Ancak ne var ki, 100 yıllık ömrü olduğu söylenen Namazgah Barajı'nın su seviyesi yüzde 1'lere kadar düşmüştür. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram Su seviyesinin düşmesini Hidro Elektrik Santrali (HES) sebebiyle olduğunu açıklamış olsa da, tarafımıza gelen ihbarlar oldukça önemli ve doğru ise sakıncalıdır."

"Namazgah Barajı'nın 1,5 yılda bitirilmiş olması sebebiyle zemin etüdünün iyi yapılmadığı ve baraj altında bulunan madenlerin suya karıştığı iddiaları ve şikayetleri tarafımıza iletilmiştir. Eğer bu iddialar doğru ise madenler arasında bulunan manganez madeninin suda standartların üzerine çıkması insan hayatını tehdit edeceği açıktır. Mangan içildiğinde solunum sistemi ve beyine zarar verebilir, insan hayatını ciddi anlamda etkiler, geçici ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik bronşit ve kas zayıflığına neden olan mangan, uykusuzluk, güçsüzlük, şişmanlığa, deri problemlerine, doğumlarda problemler, saç rengi ve kan şekeri bozukluklarına neden olmaktadır."

"Ancak gerçeğin farklı olduğu ve kamuoyundan saklandığı iddia edilmiştir. Suya değerlerin çok üzerinde mangan karıştığı ve baraj suyunun bu nedenle boşaltıldığı iddiaları bulunmaktadır. Bizler de gerekeni yapacağız ve bir an evvel gerek resmi gerekse özel kuruluşlara gerekli testlerimizi yaptıracağız. Umarım gerçekten böyle bir konu yoktur ve insanlarımıza zehirli su içirilmemiştir. Barajı erken bitireceğiz diye zemin etüdünü gerektiği şekilde yapmadan kullanıma açmak, halk sağlığını tehdit etmektir. Eğer öyle bir şey varsa gereğinin yapılması ve bu konuda tüm sorumluların cezalandırılması için adımlarımızı atacağız." - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fatma Kaplan Hürriyet Veysel Eroğlu Kandıra Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title