Haberler

Milletvekili Candan, AK Parti'nin İcraatlarını Anlattı

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan basın toplantısı düzenleyerek bölgede devam eden çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi verdi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan Ereğli Polisevi'nde basın toplantısı düzenledi. Candan basın toplantısında göreve yeni getirdiği danışmanı Savaş Aydın'ı da gazetecilere tanıttı.

Ereğli Tersaneler bölgesine kurulması planlanan limanla ilgili yasal hiçbir engelin olmadığını ifade eden Candan, limanın fiili olarak üzerine kurulacak vinçler dışında kullanıma hazır olduğunu söyledi. Candan, "Liman zaten fiili olarak kullanıma hazır. Alt yapı olarak yapılacak hiçbir işi yok. Oradaki tersanecilerimiz, TSO ve Ereğli Belediyesi'nin de içinde olacağı bir konsorsiyum olmasını istiyoruz. Erdemir'in kendi limanına çok büyük gemiler geliyor. Onlarda haklılar. Afrika'dan, Brezilya'dan gelen devasa gemilerin 10-15 bin tonluk gemiler için beklemesi ciddi sıkıntı onlar için. Biz alternatif liman istiyoruz. Buraya gelecek yatırımcıda aynı şeyi istiyor. Erdemir limanında küçük firmalar sıkıntı çekiyor. Liman için fiili anlaşma yapılmıştır. Ama bundan sonra yapılacak olan resmi işlemlerin devamıdır. Bu resmi işlemleri de kurulacak olan konsorsiyumun bir an önce yapıp Ankara'ya göndermesi gerekiyor. Gönderdikten sonra doldurma-boşaltma vinçlerinin kurulması çok kısa süre alacaktır" dedi.

TERSANELERDEKİ KRİZ

Tersaneler bölgesinde Ustaoğlu'nun Finlandiya'dan sipariş aldığı gemiyi bitirmek üzere olduğunu söyleyen Candan, Çin'de ki işçilik maliyetlerinin 400 dolar seviyesine çıktığını ve bu ücrete bile işçi bulmakta zorlandığını ifade etti. 2015-2016 yıllarında dünya ekonomisinin düzelmeye başlayacağını dile getiren Candan şunları söyledi:

"İş potansiyelini biraz bizim tarafa kaydırmak istiyoruz. Çin'de asgari ücret ciddi biçimde yükselmeye başladı başladı. Shangay'da şu anda 400 dolara çalıştırılacak işçi bulunamıyor. 400-450 dolara kimse çalışmak istemiyor. 450 dolar demek bizdeki asgari ücret. Dolayısıyla bu maliyetlerde ki artış bize pozitif yansıyacaktır. Onun için 2015-2016 yıllarını dillendiriyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da halen çalışmalarımız devam ediyor. Benimde yapabileceklerimin bir limiti var. Dünyada ki tersane krizini Ercan Candan çıkartmadı. Tersane krizi dünyanın ekonomik krizinden kaynaklı. Biz elimizden geldiğince projeler üretmeye çalışıyoruz. Batı Afrika ve Afrika ülkelerinde balıkçılık tekneleri projemiz vardı. Yaklaşık 3 ay önce Gambiya Devlet Başkanı geldi Türkiye'ye. Sayın Başbakanımızla görüşmesinde birinci gündem maddesi Batı Afrika'da balıkçılığın geliştirilmesiydi. Ben projemi ortaya koyarım bizim büyüklerimiz bakanlar, başbakanlar bu konuyu gündeme alırlar. Bu artık benim gündemimden çıkmıştır. Bu artık devlet projesi haline gelmiştir."

EREĞLİ-DEVREK YOLU

Ereğli-Devrek yolu konusunda verdiği sözün arkasında olduğunu dile getiren Candan, yolun Subaşı ile Çaylıoğlu arasındaki kısmın stabilize olarak bu yıl açılması için var gücü ile çalışacağını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı'nın bazı bölgelerde öncelik verdiği ve bitirmek istediği yol projeleri olduğunu anlatan Candan, "Nereye öncelikli alırsa alsın ben bilmem. Bizim verdiğimiz bir söz var. Çaylıoğlu'na kadar olan bölümü bu yaz stabilize bile olsa bu yaz bitirip ulaşıma açmak istiyoruz. Arzumuz bu. Oradan ötesi için ben söz verdiğimi hatırlamıyorum" dedi.

ERDEMİR İLE TÜCCAR ARASINDAKİ KAVGA

Bir gazetecinin Erdemir ile ilçedeki tüccarların yaşadığı sorunla ilgili düşüncelerini sorduğu Candan, tarafların arasına girmek istemediğini söyledi. Candan, "Bizim önceliğimiz Ereğli'nin, Alaplı'nın ve Zonguldak'ın menfaatidir. Burada sac tüccarları bir eyleme girmişlerse bundan onlar sorumludur, biz değiliz. Aynı durumda Erdemir'in burada bir şeyi varsa onlar kendi aralarında bu durumu çözmek zorundalar. Ama bunu defalarca söylüyorum Erdemir yüzünü Ereğli'ye dönmek zorundadır. Bakınız iç alımlar diye bir kurum var. Her ne kadar iç alımlar efendim biz Kdz. Ereğli'den mal alıyoruz denilse de Kdz. Ereğli'ye bir şey yapıyoruz denilse de Karabük'ün Ereğli'ye yaptığından çok daha azının yapıldığını ben biliyorum. Yani Karabük Demir Çelik Fabrikaları Ereğli'den daha fazla mal alıyor. Ereğli'de daha çok çalışıyor. Dolayısıyla burada ben bir sıkıntının olduğunu biliyorum. Ancak olay sac tüccarlarına geldiğinde sac tüccarlarıyla Erdemir arasındaki kurum benim içine girmem gereken bir konu değil. Bu bir imalatçıyla ürün satıcısı arasındaki ilişkidir. Dolayısıyla bu konuda işin iç yüzünü bilmeden taraflarla da konuşmadan bu konuda yorum yapmak doğru değildir. Yani sac tüccarı arkadaşlarımız orada bir şey yaptılarsa ki yaptılar basından biz öğreniyoruz. Bunlar kendi arasındaki durum ama bizim için önemli olan Kdz. Ereğli'nin menfaatidir. Bana yansımış bir durum yok. Benim içeriğini bilmediğim bir konu hakkında yorum yapmam sadece tahminden öteye gitmez. Ebetteki sac tüccarlarıyla Erdemir arasındaki bu durumu hepiniz biliyorsunuz. Bunu tutup ta bilmiyormuş durumuna tavrına girmek doğru değil. Ama bir taraftaki üretici diyor ki kardeşim ben malımı tüketiciye satacağım. Aradaki kişide hayır bana satacaksın ben tüketiciye satacağım. Durum böyle mi adını koyalım. Böyle mi? Böyle. Sizin kısmen dediğiniz şey orada başlıyor burada tarafları iyice anlamak gerekiyor. Demek ki mesele altın hisseyi kullandıracak boyutta değil ki Sayın Valimiz kullanmıyor. veya tarafları anlaştırma çalışıyorlardır. Bir taraftaki üretici diyor ki "Kardeşim ben malımı direk tüketiciye satacağım." Aradaki kişi de diyor ki "Hayır kardeşim bana satacaksın, ben tüketiciye satacağım." Durum böyle mi? Adını koyalım" dedi.

"TTK'NIN BU YIL BEKLENEN ZARARI 600-650 MİLYON TL"

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından taşeronlaşmanın kaldırılmasına yönelik çalışmalara ve TTK'nın yıllık zararını da değerlendiren Candan, bu yıl 600-650 milyon TL zarar beklendiğini açıkladı. Candan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Buna bir yol bulmak zorundayız. Bunun adına taşeron koymamak lazım. Ama bu tamamen devlet olduğunda da bu zaman kadar gördük. Hepimiz yaşıyoruz. Burada olaya siyasi mi bakıyoruz, realist mi bakıyoruz. Taşeronlaşmanın sonucunu Soma' da yaşadık. Gördük. Para kazanma hırsının nerelere kadar gidebildiğini gördük. Yalnız, karşımız da her yıl 600 milyon yeni parayla bu yıl 650 milyona çıkacak. 650 trilyon yeni parayla Zonguldak'ta zarar bekliyoruz. Bunu da yaşıyoruz. Dolayısıyla bir orta yolun bir makul yolun bulunması zorunluluğu ortaya çıkıyor. Şimdi bana sorarsanız 'Taşeronlaşmaya karşı mısınız?' Soma' da kine Evet. Peki bu tamamen devletin mi olsun? ya da biz bir 6540 trilyon da Soma' da mı zarar yapalım? Bunu sizin takdirinize bırakıyoruz. Burada bir orta yolun bulunması gerekiyor. Check and balance dediğimiz kontrol ve dengenin sağlandığı bir metodun geliştirilmesi zorunluluğu artık hasıl olmuştur. Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) özelleşmeli mi diye bir konu yok. TTK, en baştan da söyledim. TTK'nın yeniden rehabilite edilmesi gerekiyor.Zonguldak sürekli geri kalındı deniliyor. Doğru mu? Doğru. Zonguldak verdiği verginin çok azını alıyor deniyor. Peki burada verilen 600 milyon TL sübvanseye ne diyoruz? Devlet cebinden çıkana bakıyor. Bunun ne kadarı yatırıma gitti, ne kadarı sübvanse edildi buna bakmıyor. Biz bunu çalışıyoruz. Tarafların 'Doğru yol budur' diyebildiğimiz ortak bir şey bulamadık şimdiye kadar. Bizim önerdiğimize sendika karşı çıktı. Devlet yanlış hatırlamıyorsam 2010 yılında 3-4 bin kişi almış. 'Zarar kesinlikle olamayacak' denilmiş. Ne oldu? Zarar daha da büyüdü. Biz başbakanımızla bu konuyu üç defa görüştük. Sayın Başbakan haklı olarak diyor ki; 'Biz size 4 bin kişi işe aldık mı? Aldık. O zaman siz verdiniz mi bu zarar olmayacaktı. Oldu mu? Oldu' O zaman başka bir yol bulacağız. Buna şu anda yol arıyoruz" dedi.

"SAHİL'E LUNAPAK BENİ DE RAHATSIZ ETTİ"

Sahile kurulan lunapark eleştirilerine de yanıt veren Candan, "Akşamdan sabaha bu işler olmuyor biliyorsunuz. Lunapark kurulması veya başka bir şey kurulması, bu prosedür çok önceden başlıyor. Bu tam belediye seçimlerinin ortasında yazışmalarının olduğu bir iş. Bana söylenen bu. Ben tutup ta 'Kardeşim bunu buraya niye yaptın kardeşim?' deme durumunda değilim. Ben müfettiş değilim. Ama sizi rahatsız ettiği kadar beni de rahatsız etti. Sayın Belediye Başkanımızı da rahatsız etmiş. Siz zannediyor musunuz ki belediye başkanımız bu işten çok mutlu? Hayır, o da çok mutsuz. Mesela orada kondol gibi bir şey var ortada. Bunu oradan kaldırıp atın dedim. Halbu ki anlaşmalarda onun orada olması gerekiyormuş. Anlaşma öyleymiş. Nereden çıktıysa o anlaşma? Şimdi o bir yoluyla oradan kaldırılacak. Tasvip ediyor musunuz? Hayır. Ama ufak tefek eğlence yerleri olmalı mı? Çocukların oynayabileceği tek tük? Evet, olmalı. Çünkü Ramazan geliyor. Akşamları insanlar iftardan sonra sahile inecek. Ama orada göz zevkini, bozacak, tamamen insanları sıkıştıracak şeye bende şiddetle karşıyım. Doğru bir yaklaşım değil" dedi.

AK Parti Milletvekili Ercan Candan ayrıca Çaylıoğlu beldesinde yaşanan sel felaketinde mevcut köprünün ayaklarının birbirine yakın olmasından dolayı yukarıdan gelen kütüklerle tıkandığını ve suyun taştığını belirterek buraya ayaksız yeni köprü yapılacağını söyledi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ercan Candan Zonguldak Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title