Haberler

Milletin Arazisinden 9.5 Milyon Liralık Vurgun

Güncelleme:

Kupon olarak bilinen iki kamu arazisini devlet TOKİ'ye verdi. TOKİ arazilerini ortaklarına sattı onlarda başkasına devredip milyonlar kazandı. Sayıştay olayı belgeledi.

Kupon arazi olarak bilinen kamu arazilerinin, TOKİ'nin iştiraki olan iki şirkete piyasa rayicinin altında satıldığı, şirketlerin de çok kısa süre içerisinde aldığı bu arsaları başka kişilere satarak, yüzde 150'ye varan oranlarda kâr ettiği ortaya çıktı. İstanbul Zeytinburnu'nda 635 milyon TL'ye Emlak Konut GYO'ya devredilen kupon arazi, sadece 11 ay sonra 4.2 milyar TL'ye başkasına satıldı.İstanbul Halkalı'da 4.5 milyon TL'ye devredilen arazi de 3 ay sonra 5.3 milyon TL'ye satıldı.

SAYIŞTAY RAPORU ORAYA ÇIKARDI

TOKİ'ye ait kupon arazilerin nasıl yağmalandığı, Sayıştay tarafından ortaya çıkarıldı.Sayıştay raporunda 1164 sayılı Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Yasa uyarınca, Hazine'ye ait önemli miktarda arsa ve arazinin TOKİ'ye bedelsiz olarak devredildiği, bunun yanında hem Emlakbank'tan hem de Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nden önemli miktarda arsa ve arazinin TOKİ'ye devredildiği belirtiliyor.

BİR ÇOK İLDE AYNI UYGULAMA

TOKİ'ye devredilen farklı illerdeki 1 milyon 304 bin 543 m2'lik taşınmaz, 2013 yılı ile 2014 yılının ilk 6 ayında toplam 2 milyar 278 milyon TL'ye TOKİ'nin iştiraki olan iki şirkete doğrudan satıldı. Bu iki şirket, sermayenin yarıdan fazlası özel şahıs veya şirketlere ait olan Emlak Konut GYO A.Ş. ile Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi A.Ş. Bu çerçevede İstanbul Kartal'da 63 bin 249 m2, Zeytinburnu'nda 127 bin 920 m2, Başakşehir'de 547 bin 300 m2 büyüklüğündeki arsalarla Ankara Çankaya'da 350 bin 750 m2, Etimesgut'ta 18 bin 228 m2, Yenimahalle'de 124 bin 475 m2'lik 3 arsa ve son olarak Kocaeli Derince'deki 72 bin 620 m2'lik bir arsa söz konusu iki şirkete satıldı.

Kısaca Sayıştay raporunda, kupon arazi olarak bilinen kamu arazilerinin, söz konusu iştiraklere piyasa rayicinin altında satılıp, bu iştirakler tarafından çok kısa sürede başka kişilere devredildiği, satış fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtmadığı, kısa sürede önemli fiyat artışlarının yaşandığı belirtiliyor.

635 MİLYONDAN 4.2 MİLYAR LİRAYA

İdarenin arsa ve arazi satışlarında genel prensip olarak açık artırmalı satış yöntemi uyguladığı, alıcılar tarafından fiyat artırılarak en yüksek fiyatı veren alıcıya satış gerçekleştirildiği belirtilen Sayıştay rapounrda, buna karşın idarenin sermayesine ortak olduğu, kamu dışında özel şahıs ve şirketlerin pay sahibi olduğu iştirakler için doğrudan satın alma hakkı verilmesinin satışlarda rekabet ortamını engellediğine işaret edildi. Bu durumun, söz konusu arazi ve arsa satış fiyatlarının piyasa rayicini yansıtıp yansıtmadığının tespitini de zorlaştırdığına vurgu yapılan raporda iki çarpıcı örnek sıralandı

YÜZDE 152 GETİRİ

Bu örneklerden ilki İstanbul Zeytinburnu'ndan. Toplam 127 bin 920 m2'lik arsa, 24 Nisan 2013'te Emlak Konut GYO'ya 635 milyon liraya satıldı. Şirket, yalnızca 11 ay sonra 8 Nisan 2014'te arsayı arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle 4.2 milyar TL'ye sattı. İştirakin bu gelir paylaşımından elde edeceği payın 1.6 milyar TL'ye isabet ettiği, bu satışta bir yıldan kısa bir sürede iştirakin kazancının yüzde 152 olduğu saptandı.

ÜÇ AYDA 800 BİN LİRA DEĞERLENDİ

Bir başka örnek ise, TOKİ'ye ait İstanbul- Halkalı toplu konut alanında bulunan 5 bin 120 m2'lik taşınmazın satışında yaşandı. Mülkiyeti idaredeyken, 1 Nisan 2011'de gayrimenkul satış sözleşmesi ile 4.5 milyon TL'ye Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş'ye satılan taşınmaz, bu iştirak tarafından 3 aydan kısa sürede 26 Haziran 2011'de 5.3 milyon TL'ye başka bir yatırımcıya satıldı.

ALMIŞ SATMIŞ

Söz konusu arazi üzerinde TOKİ tarafından yapılan imar uygulaması sonucu parselin alanı 16 bin 637 m2'ye ulaştı. 21 Aralık 2012'de artan kısım olan 11 bin 517 m2'lik kısım da yine aynı şirkete 13.2 milyon TL'ye satıldı. Bu arsa da irtirakçe ilk parselin satıldığı yatırımcıya 3 aydan daha kısa bir sürede 11 Mart 2013'te 15.5 milyon TL'ye satıldı. Söz konusu araziyi alan yatırımcı, yine 2 aydan daha kısa bir sürede, 3 Mart 2013'te Emlak Planlama Şirketi'ne gönderdiği yazı ile kendisiyle imzaladığı satış vaadi sözleşmelerini tüm hak ve yükümlülükleri ile başka bir yatırımcıya devrettiğini bildirdi. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Zeytinburnu İstanbul Sayıştay Halkalı Emlak Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (21)

AzizMobil-IOS:

Bunlar yapmazlar devletin arazisi bunlardan sorulur çünkü bu ülkeden halk yok sayılıyor

35
1
yanıtYanıtla
39 trakyalı:

toki yaptığı tüm işlerde pislik kokuyor koki yani

32
0
yanıtYanıtla
mustimobilWeb@haberler.com:

Neden diktatörlüğe geçmeye çalıştıkları ortada değilmi.Bunun gibi binlerce hırsızlık ve yolsuzluk var.Eğer istedikleri rejime geçemezlerse başlarına gelecekleri çok iyi biliyorlar ve çoğu rahat bir uykuya hasret.yusuf yusuf

30
0
yanıtYanıtla
toledomobilWeb@haberler.com:

hiç yolsuzluk bu ülkede hepsi yalan bu haberlerin ....ülke büyüyor gelişiyor....

0
19
yanıtYanıtla
baban olurum:

senin gerinden haberin varmı bir bak bakayım görebildinmi abooo

yanıt5
yanıt0
baban olurum:

senin gerinden haberin varmı bir bak bakayım görebildinmi abooo

yanıt5
yanıt0
bakanlarımız çok masum:

bayraktarın kurumu işte, kimbilir neler götürdüler

17
0
yanıtYanıtla
pofff:

şimdi sayıştay daki herkes görevinden alınır :/

16
0
yanıtYanıtla
Ak koyunlar kara koyunlar hepsi koyunlarMobil-ANDROID:

Eyyyy bunu yapanlar diye bunlarada konuşsa keşke. Ama yandaşlara serbest herşey tabi. Yalan, hırsızlık, dalavare..

16
0
yanıtYanıtla
yeni dünya:

sayıştayı paralel ele geçirmiş iddiası gelmesi yakın yine güleceğiz

15
0
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title