Haberler

Mildiyö Hastalığı Bayramiç'te Bağları Kuruttu

Çanakkale'nin en verimli bağlarının bulunduğu, Kazdağları'nın kuzey yamaçlarına bakan Bayramiç ilçesindeki üzüm bağları, Mildiyö hastalığı nedeniyle kurudu.

Çanakkale'nin en verimli bağlarının bulunduğu, Kazdağları'nın kuzey yamaçlarına bakan Bayramiç ilçesindeki üzüm bağları, Mildiyö hastalığı nedeniyle kurudu. İlaçlamaya rağmen düzelmeyen bağlar, üzüm üreticileri çaresiz bıraktı.

Kirazın çatlaması ve elmadaki kara lekenin ardından, üzüm bağlarının da kuruması köylüleri büyük zarara uğrattı. İlçedeki 200 hektarlık alanda Hafızali, Kabarnet, Karasakız gibi sofralık üzüm bağlarının kurumasının yanında, şıralık üzüm bağları da kurumaya başladı. Geçim kaynağının büyük bölümünü üzüm yetiştiriciliği ile sağlayan Gedik, Daloba, Yassıbağ, Serhat, Çavuşlu, Akçakıl ve Köseler köylerindeki bağlarda, 10 gün içinde ilk önce yapraklar sarardı, sonra da salkımları tamamen kurudu. Bağların 10 içinde kuruduğunu belirten Yassıbağ Köyü'nden Çiftçi 59 yaşındaki Ramazan Aykut, kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi. Konuyla ilgili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden mesaj aldıklarını belirten Aykut, Mesajda, bağlardaki hastalığın şu veya bu olabileceği belirtilmiş. Ancak, bu hastalıkla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda kimse bize yardımcı olmadı. Bağlarımız kurumakla kalmadı. Gelecek yıl içinde tehlike sinyali verdi. Gelecek yıl da verim alıp alamayacağımız bilmiyoruz dedi. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bağlarda Mayıs ve Haziran aylarda yağan sağanak yağmurlar ve nem nedeniyle Mildiyö hastalığı başladığını belirterek, Fakat üreticiler bu konuda bilinçli olmadığı için nasıl mücadele edeceğini bilmiyor. Bu hastalığın üzerine külleme, iç kurdu ve salkım güvesi hastalığının görülmesi bağları tamamen kuruttu. Üretici zor durumda dedi.

---KUTU---

MİLDİYÖ HASTALIĞI NEDİR

Yaprakların alt kısmında gri mantar yapısının oluşması. Hastalığa yakalanmış yapraklar aşağıya doğru kıvrılır, kalınlaşır ve yaprakların ön yüzünde renk değişimi olur. Hastalığa yakalanan yaprakların gelişmesi durur. Nemli ve serin iklim koşulları (Yüksek nispi rutubet ve 10-17 oC arasında seyreden sıcaklıklar) enfeksiyonu teşvik eder. Erken ilkbaharda ve sonbaharda hastalık görülebilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Bayramiç Çavuşlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title