Haberler

Milas Zeytin Hasat Şenliği Başladı

Muğla'nın Milas İlçesi'nde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Milas Zeytin Hasat Şenliği' kortej yürüyüşüyle başladı.

Muğla'nın Milas İlçesi'nde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Milas Zeytin Hasat Şenliği' kortej yürüyüşüyle başladı. İki gün sürecek zeytin hasat şenliği, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Milas Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu (MYO), Milas Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü, TARİŞ Milas Zeytin-Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi başta olmak üzere çok sayıda kişi, kurum ve kuruluşun destek ve katkılarıyla Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin 3'üncüsü gerçekleştirildi. Ege'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezleri arasında bulunan ancak hak ettiği yerde olmadığı belirtilen Milas'ta, ilki 2014'te gerçekleştirilen şenlik yürüyüşle başladı. Atapark'tan başlayan Müştakbey, Ulusal Egemenlik, Kadıağa ve Cumhuriyet Caddelerinden geçen kortej yürüyüşü, yine Atapark'ta gelinmesiyle sona erdi. Kortejin ardından Atapark'taki program Yörük Türkmen Kültür Derneği tarafından sunulan halk oyunları gösterisiyle sürdü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program, konuşmalarla sürdü.

"ZEYTİN DEMEK SAĞLIK DEMEKTİR"

İlk olarak kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, "Ülkemizdeki zeytin potansiyelinin çok önemli bir kısmına sahip olan Milas'ımız maalesef bu potansiyelini çok iyi tanıtamamıştır. Fuarlarımız ve etkinliklerimizle, zeytin hasat şenliğimizle ilçemizi ve zeytinimizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma gayreti içerisindeyiz. Zeytin demek sağlık demektir" dedi.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel ise "İlçemizin 80 bin hektar tarım arazisinin 53 bin hektarlık kısmı, zeytinlik alanlardan oluşmakta. Yaklaşık olarak 9 milyon zeytin ağacı potansiyeliyle ülkemiz zeytin ağacı potansiyelinin yüzde 8'ine ev sahipliği yapmaktadır. Milas'ta var yılında 100 bin ton dane zeytin üretimi ve 13 bin litre zeytinyağı üretimi ile ülke zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde 75 zeytin işleme fabrikası, 16 paketleme tesisi ve her geçen gün sayısı artan birçok tescilli zeytinyağı markası bulunmaktadır. Milas zeytin ve zeytinyağı sektörü, ülkemizin zeytin ve zeytinyağı sektörü ile paralel sorunlar yaşamaktadır" dedi.

Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve Muğla Valisi Amir Çiçek de birer konuşma yaptı. Program, Vali Çiçek'in şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür edip plaket vermesiyle sürdü. Şenliğin açılış kurdelesinin kesimi, şenlik alanında açılan stantların ziyaret edilmesiyle program devam etti.

İki gün sürecek zeytin hasat şenliğinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

--- KUTU 1 ---

BUGÜN ŞENLİKTE YAŞANANLAR

Şenlik programı kapsamında bugün saat 10.00'da Öğr. Gör. Sinan Şiveroğlu'nun 'Hasat', Öğr. Gör. Volkan Uzun'un 'Suyun Şenliği', Öğr. Gör. Mutlu Altınay'ın 'Büyülü Yapraklar', Öğr. Gör. Evrim Çoban'ın 'Hayat' adlarıyla yer verdikleri kişisel sergilerinin açılışı gerçekleştirildi. Saat 13.00'te ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda, 'Zeytinyağı ve Sağlık - Markalaşma' konulu panel düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur'un oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Çınar, 'Zeytinyağı ve Sağlıklı Yaşam', Uluslararası Ödüllü Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe 'Neden Zeytinyağı Tüketmeliyiz', Hürriyet Gazetesi Yazarı Yonca Topbaş 'Zeytinyağının Hayatımızdaki Yeri', Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Adanacıoğlu 'Zeytin ve Zeytinyağında Nasıl Markalaşmalıyız' başlıkları altında sunumlar yaptı. Saat 15.00- 17.00 arasında ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda, Akarca Çiftliği'nin katkılarıyla, Zeytin Dostu Derneği tarafından zeytinyağı tadım eğitimi gerçekleştirildi.

Bugün Atapark'ta ayrıca saat 14.00 -17.00 arasında Öğr. Gör. Nagehan Öğsüz'ün 'Zeytince' konulu keçe sanatı, Öğr. Gör. Evrim Çoban'ın 'Şifa' adlı atölye çalışmalarının sunumu, saat 13.30'da Efeler Arası Zeytin Yeme Yarışması, saat 14.00'de Zeytin Kırma Yarışması, saat 14.30'da Merkez İlkokulu'nun Folklor Gösterisi, saat 15.00'de Minikler Zeytin Sıkımı, saat 16.00'da Yaren Grubu'nun konseri gerçekleştirildi.

--- KUTU 2---

2'İNCİ GÜN PROGRAMIYLA SONA ERECEK

Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği'nin ikinci ve son günü olan yarınki (pazar) programı saat 09.00'den itibaren Atapark'ta toplanmayla başlayıp saat 09.30'da zeytin hasadı yapılacak olan Menteş Köyü Özcan Sabancı Çiftliği'ne hareketle sürecek. Programın bu bölümü, saat 12.00'de TARİŞ Milas Zeytinyağı Fabrikasında Soğuk Sıkım ve ikramla tamamlanacak. Yarın ayrıca Atapark'ta Özge Koleji Resim Atölyesi, Milas MYO Çocuk Etkinliği, Arçelik Çocuk Etkinliği, Ada Müzik Konser, Liseler Arası Şiir, Kompozisyon ve Resim Yarışması, Ödül Töreni, Milas Kent Konseyi En Güzel Balkon ve Bahçe Yarışması Ödül Töreni, Zeytin Dostu Derneği Kaliteli Zeytinyağı Tanıma Programı, Sınır Tanımayan Şefler Derneği Uluslararası Yemek Yarışması, Mahalleler Arası Yemek Yarışması ve Ödül Töreni yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muhammet Tokat Amir Çiçek Milas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title