Haberler

Milas'ta İkiz Türbe Restore Ediliyor

Milas Müze Müdürlüğü, Milas'a bağlı Türbe köyüne adını da veren bin yıllık İkiz Türbe'de restore çalışması başlattı.

Milas Müze Müdürlüğü, Milas'a bağlı Türbe köyüne adını da veren bin yıllık İkiz Türbe'de restore çalışması başlattı.

Milas Müze Müdürlüğü, Milas'a 12 kilometre ve Labranda Antik Kenti'ne 2 kilometre uzaklıkta bulunan Türbe - Ortaköy'de yer alan ve köye adını veren türbede restorasyon projesi hazırlanmasına yönelik arkeolojik sondaj ve temizlik çalışmalarına başladı.

Daha önce Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı ve Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden'in gezerek inceleme yaptığı alandaki çalışmalara ilişkin bilgi veren Müze Müdürü Arkeolog Ali Sinan Özbey, çalışmada yerel imkanlarla sağlanan 6 işçi ve müze uzmanları Sanat Tarihçi Lütfi Ekinci ve arkeolog Ayşe Yavuz'un yanı sıra Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pekdaş'ın ve Beçin Kazı ekibinden Sanat Tarihçi Davut Oğuz'un ve arkeolog Zafer Toprak'ın yer aldığını belirterek çalışmaların yaklaşık olarak 1 ay gibi bir sürede tamamlanacağını kaydetti.

Özbey; "İkiz Türbe, rölöve ve restorasyon projeleri Mimar Atilla Düz tarafından tamamen korumacılık duyarlılığı içinde maddi bir beklenti içinde olmaksızın 2008 yılında hazırlayarak Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunuldu. Rölöve projesi ilgili kurulca onaylandı ve restorasyon projesinin hazırlanmasına yönelik bilimsel kazı çalışmaları sonunda sağlıklı restorasyon projesi hazırlanarak ilgili koruma kuruluna sunulacak" dedi.

Alandaki çalışmaları denetleyen Özbey, ayrıca Türk Sanatında ikiz türbelere sıklıkla rastlanmadığından, kazı sonrası restorasyon projesinin tamamlanması ardından yerel taşlarla inşa edilen türbenin restorasyon çalışmalarının çok kısa sürede tamamlanmasını mümkün olabileceğini düşündüğünü ifade etti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bahattin Atçı Ali Sinan Muğla Milas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title