Haberler

Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği Başladı

Muğla’nın Milas ilçesinde çok sayıda kurum ile kuruluşun destek ve katkılarıyla düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

Muğla'nın Milas ilçesinde çok sayıda kurum ile kuruluşun destek ve katkılarıyla düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

Ege'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezleri arasında bulunan ama uzun yıllardır 'hak ettiği yere bir türlü gelemeyen' Milas'ta, ilki 2014 yılında gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin üçüncüsü Cumartesi günü saat 10.00'da Şenlik Yürüyüşü ile başladı.

Milas ekonomisi için büyük önem taşıyan, sofralarımızın vazgeçilmez tadı zeytin ve zeytinyağını ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmak için düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin Atapark'tan başlayan Müştakbey, Ulusal Egemenlik, Kadıağa ve Cumhuriyet Caddelerinden geçen kortej yürüyüşü saat 11.00'de Atapark'ta sona erdi.

Kortejin ardından Atapark'taki program Yörük Türkmen Kültür Derneği tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile sürdü.

"Zeytini ve zeytinyağını çok iyi tanıtamıyoruz"

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın seslendirilmesinin ardından program açılış konuşmalarıyla devam etti. İlk olarak kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Kurumlar arası işbirliği içerisinde bugün yine uyumlu bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Sizlerin değerli katkıları için teşekkür ediyoruz. İlçe Kaymakamlığımızın önderliğinde resmi ve özel kuruluşların uyumlu çalışmaları neticesinde Milas'a ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği başarıyı getirmek için mücadele ediyoruz. Özellikle fuarcılık alanının ilçemizde gelişmesiyle birlikte tarım alanında üreticinin daha çok bilinçlendiğini sahip olduğumuz değerlerin daha çok kıymetini bilmeye başladık. Ülkemizdeki zeytin potansiyelinin çok önemli bir kısmına sahip olan Milas'ımız maalesef bu potansiyelini çok iyi tanıtamamıştır. Fuarlarımız ve etkinliklerimizle, zeytin hasat şenliğimizle ilçemizi ve zeytinimizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma gayreti içerisindeyiz. Zeytin demek sağlık demektir. Özellikle son dönemlerde insanlarımızın yaşadığı sağlık sorunları karşısında çok iyi bir ilaç olacak zeytini ve zeytinyağını çok iyi tanıtamıyoruz" dedi.

"Hasadımız bol, kazancımız bereketli olsun"

Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin gerçekleşmesinde öncülük eden ve önemli katkıları olan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, alanda bulunan katılımcılara "hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Muğlamızın en önemli ilçelerinden biri olan Milas, birçok değere sahip olmanın yanında, en önemli değerlerinden biri ise bugün burada toplanmamıza sebep olan Milas Memecik Zeytini. İlçemizin 80 bin hektar tarım arazisinin 53 bin hektarlık kısmı zeytinlik alanlardan oluşmakta, yaklaşık olarak 9 milyon zeytin ağacı potansiyeli ile ülkemiz zeytin ağacı potansiyelinin % 8'ine ev sahipliği yapmaktadır.

Milas'ta var yılında 100 bin ton dane zeytin üretimi ve 13 bin litre zeytinyağı üretimi ile ülke zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde 75 zeytin işleme fabrikası, 16 paketleme tesisi ve her geçen gün sayısı artan birçok tescilli zeytinyağı markası bulunmaktadır. Milas zeytin ve zeytinyağı sektörü Ülkemizin zeytin ve zeytinyağı sektörü ile paralel sorunlar yaşamaktadır. Türkiye; dünya zeytin ağacı potansiyeli bakımından 4'üncü sırada, zeytinyağı üretiminde ise 5. sırada yer almaktadır. Ancak bu önemli potansiyele sahip olmasına rağmen dünya zeytinyağı ihracat pazarından ancak yüzde 1 pay alabilmektedir.

Tüketim açısından da bakıldığında; bu kadar değerli bir ürüne sahip olmamıza rağmen, Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına tüketilen zeytinyağı 15 litrenin üstünde, Ülkemizde ise bu değer maalesef yüzde 2'lere ancak çıkarılabilmiştir. İhracat ve iç tüketimin yetersiz olmasından dolayı, inişli çıkışlı zeytinyağı fiyatları üreticileri olumsuz yönde etkilemektedir. Zeytin hasat Şenliklerinin yapılmasındaki amacımız; ilçemizin bu önemli değerinin üretiminden, haşatına, zeytinin fabrikaya taşınmasından, sıkılmasına, zeytinyağının saklanmasına ve pazarlanmasına kadar geçen süreçte karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm yöntemlerinin bulunması amaçlanmıştır.

Memnuniyetle görmekteyiz ki, önceki yıllarda birkaç örnek üreticinin şahsi gayretleri ile vermiş olduğu mücadele daha yaygın ve kurumsal olarak verilmeye başlanmış, çiftçilerimiz uygulamış oldukları yanlış yöntemlerden vazgeçerek, daha uygun yöntemleri benimsedikleri görülmektedir.

Bunlar; soğuk sıkımın artık çiftçimizin ve işletmelerin gündeminde önemli yer aldığını, zeytin haşatında hasat makinelerinin daha fazla kullanıldığını, zeytinin kasalarla taşınmasına daha fazla dikkat edildiğini, zeytinin işletme önlerinde daha az bekletildiğini, toplanan zeytinlerin günlük olarak fabrikaya götürülüp sıkıldığını, zeytinyağının krom tanklarda saklanma oranının giderek arttığını, organik zeytinyağı üretiminin arttığını, en önemlisi artık kaliteli zeytinyağı üretiminin daha çok yaygınlaştığını memnuniyetle görmekteyiz. Bundan sonraki yıllarda da bu hususlardaki hassasiyetin giderek artacağını beklemekteyiz. Bunların yanında ilçe ve ülke olarak, dünya çapında zeytinyağı markalarına sahip olmayı, iç tüketimi artırmayı ve daha fazla ihracat yapmayı başarmamız gerekmektedir.

İki gün sürecek zeytin hasat şenliği etkinliği içerisinde değişik faaliyetler bulunmaktadır. Dolu dolu geçecek bu etkinliklerde hem sizlere hoş vakit geçirmeye hem de zeytin ve zeytinyağı ile ilgili duyarlılık ve bilinç oluşturmaya çalıştık. Kıymetli misafirler; Milas Zeytin Hasat Şenliği Düzenleme Komitesini oluşturan kuruluş temsilcileri olarak, başta şenliğimize katılarak onurlandırdığınız için Sizlere, Hasat Şenliğine destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına, odalara, sivil toplum örgütlerine, zeytin ve zeytinyağı işletmelerine, zeytine gönül vermiş zeytin dostlarına ve etkinliğimizin hazırlanmasından sunulmasına kadar emeği geçen bütün arkadaşlarıma şükranlarımı sunarken, şenliğimizin Milas ve ülke zeytinciliğinin gelişmesine katkı sunmasını temenni ederek saygılar sunarım. Hasadımız bol, kazancımız bereketli olsun."

Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve Muğla Valisi Amir Çiçek de birer konuşma yaptığı program Vali Çiçek'in şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür edip plaket vermesinin ardından, şenliğin açılış kurdelesinin kesimi, şenlik alanında açılan stantların ziyaret edilmesiyle devam etti.

Şenlik programı kapsamında bugün saat 10'da Öğr. Gör. Sinan Şiveroğlu'nun "Hasat", Öğr. Gör. Volkan Uzun'un "Suyun Şenliği", Öğr. Gör. Mutlu Altınay'ın "Büyülü Yapraklar", Öğr. Gör. Evrim Çoban'ın "Hayat" adlarıyla yer verdikleri kişisel sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.

Saat 13'te ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda "Zeytinyağı ve Sağlık - Markalaşma" konulu bir panel düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur'un oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Çınar "Zeytinyağı ve Sağlıklı Yaşam", Uluslararası Ödüllü Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe "Neden Zeytinyağı Tüketmeliyiz", Hürriyet Gazetesi Yazarı Yonca Topbaş "Zeytinyağının Hayatımızdaki Yeri", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Adanacıoğlu "Zeytin ve Zeytinyağında Nasıl Markalaşmalıyız" başlıkları altında sunumlar yaptılar.

Panelin ardından saat 15 - 17 arasında Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda Akarca Çiftliği'nin katkılarıyla Zeytin Dostu Derneği tarafından Zeytinyağı Tadım Eğitimi gerçekleştirildi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muhammet Tokat Amir Çiçek Milas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title