Haberler
BBC

Kilisenin Önüne Dikilen Palmiyeler İtalyanları Çileden Çıkardı

Güncelleme:

Milano'nun en merkezi meydanı olan ve büyük bir katedralin de bulunduğu Duomo'ya palmiye ağaçları dikilmesi İtalyanları kızdırdı. Gazeteler "Ülke Ortadoğu'ya benzedi, develer için park yeri nerede?" yazdı.

İtalya'nın kuzeyindeki Milano kentinin en merkezi ve turistik meydanı olan Duomo (Katedral) Meydanı'nda çevre düzenlemesi kapsamında palmiye ağaçları dikilmesi tepki çekti.

İtalya'da ilk kez Milano'da bir şube açacak olan kahve zinciri Starbucks, 2018'de yapılması beklenen açılış öncesi Duomo Meydanı'nın yeşillendirilmesine sponsor oldu.

Ancak geçen Salı gecesi meydana palmiye ağaçlarının dikilmesinin ardından dün sabah meydanın yeni haliyle karşılaşan Milanolular büyük bir şok yaşadı.

"ORTADOĞU KENTİNE BENZEDİ"

Dünyanın üçüncü büyük yüzölçümüne sahip kilisesi olan ve Milano'nun en önemli turistik mekanlarından Duomo'nun (Santa Maria Nascente Katedrali) palmiyeler arasındaki görüntüsü sosyal medyada ve basında hızla yayılarak yeni bir polemik yarattı.

Palmiyeler, kentin karakteristik bitki örtüsüne uymadığı, katedrali gölgede bıraktığı ve meydanı "bir Orta Doğu kentine benzettiği" gerekçesiyle eleştiriliyor.

Meydana palmiyelerin yanı sıra muz ağaçlarının da dikilmesi planlanıyor.

"KATEDRAL CAMİYE BENZİYOR"

Milano'da palmiye ve muz ağacı tartışması bugün birçok gazetenin baş sayfasında yer aldı. Il Giornale gazetesi baş sayfasından "Milano, Afrika" başlığıyla meydanın yeni halinin fotoğrafını yayımladı.

Il Giornale, palmiyeli meydan düzenlemesinin şehirde kafa karışıklığına neden olduğunu ve katedralin palmiyelerin arasında "camiye benzediğini" yazdı.

Ünlü sanat eleştirmeni Vittorio Sgarbi de Il Giornale'de yayımlanan yazısında, palmiyenin sözlük tanımına göre "tropik ve subtropik iklimlerde" yetişen bir ağaç türü olduğunu vurgulayarak ironik şekilde "Milano'nun da tipik bir subtropik iklim kenti olduğunu herkes bilir" dedi.

La Repubblica gazetesi de Duomo Meydanı'nın palmiyelerle donatılmasına baş sayfasında yer verdi ve bu girişimi "Çılgın egzotiklik" diye tanımladı.

Gazetenin yorumuna başvurduğu peyzaj mimarı Paolo Pejrone, "Palmiyeler Kuzey İtalya'nın ne geçmişinde ne geleceğinde yer alıyor" dedi ve Milano'nun soğuğunda özellikle muz ağaçların uzun süre hayatta kalamayacağını söyledi. Pejrone, projeyi "zevksiz örneği" olarak niteledi.

"DEVELER İÇİN PARK YERİ NEREDE?"

Sosyal medyada da başta Milanolular olmak üzere İtalya genelinden eleştiri yağıyor.

Bazı sosyal medya kullanıcıları "Develer için park yeri nerede?", "Yakında minare de yaparlar" gibi yorumlarda bulundu.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini de Twitter'da, "Duomo Meydanı'nda palmiye ve muz ağaçları mı? Çılgınlık. Tek eksik kum ve develer, böylece kanunsuzlar (Salvini'nin yasa dışı olduğunu iddia ettiği göçmenler için kullandığı ifade) kendilerini evlerinde hissedecekler. #elektriklitestere #starbucksgohome" diye yazdı.

Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala ise meydanda 1800'lü yıllarda da palmiyelerin yer aldığını hatırlattı.

Sala, meydanın çevre düzenlemesinin henüz bitmediğini, sonucu görmeden yargıda bulunmak istemediğini söyledi.

BBC

Starbucks Orta Doğu Milano Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title