Haberler

Mıkta Dışişleri Bakanları Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Andaman Denizi'nde yaşanan insani trajediye dikkati çekerek, insan kaçakçılarıyla mücadele edilmesi ve Arakanlı Müslümanların Myanmar'daki durumunun iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Andaman Denizi'nde yaşanan insani trajediye dikkati çekerek, insan kaçakçılarıyla mücadele edilmesi ve Arakanlı Müslümanların Myanmar'daki durumunun iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapılan Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) Oluşumu'nun 5. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Birleşmiş Milletler barış operasyonları, BM Güvenlik Konseyi'nin reformu tartışılırken, Endonezya'nın liderliğinde Andaman Denizi'ndeki mülteciler, Türkiye'nin liderliğinde Suriye konusu, Avustralya'nın liderliğinde terörizm, Güney Kore'nin liderliğinde ise kalkınma işbirliği, iklim değişikliği, siber güvenlik ve Kore yarımadasındaki durum ele alındı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıya, Güney Kore'den Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Meksika'dan Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Avustralya'dan Dışişleri Bakanı Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Endonezya'dan Dışişleri Bakanı Özel Temsilcisi Hasan Kleib katıldı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre toplantının "Küresel ve bölgesel sorunlar" başlıklı ilk oturumunda her bir ülkenin liderliğinde bir konu tartışıldı.

Meksika'nın liderliğinde Latin Amerika, Birleşmiş Milletler barış operasyonları, BM Güvenlik Konseyi'nin reformu tartışılırken, Endonezya'nın liderliğinde Andaman Denizi'ndeki mülteciler, Türkiye'nin liderliğinde Suriye konusu, Avustralya'nın liderliğinde terörizm, Güney Kore'nin liderliğinde ise kalkınma işbirliği, iklim değişikliği, siber güvenlik ve Kore yarımadasındaki durum ele alındı.

Bakan Çavuşoğlu, Andaman Denizi'ndeki mültecilerle ilgili yaptığı konuşmada yaşanan insani trajediye dikkat çekti. Binlerce Arakanlı Müslümanın hala açık denizde olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, durumun insan kaçakçılığını karlı bir iş haline getirdiğini, kaçakçıların gerektiğinde gemileri batırarak insanları öldürmekten çekinmediklerini belirtti.

İnsan kaçakçılarıyla topyekun mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, sorunun ortadan kaldırılması için Rohingyalıların Myanmar'daki durumlarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu konuda Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne ve UNHCR'a bir milyon dolar katkıda bulunacağını ve  bölge ülkelerinin atacağı adımları destekleyeceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin liderliğini yaptığı Suriye başlıklı konuda ise Suriye'de son beş yılda 300 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Soruna siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini ve Cenevre bildirisinin bu konuda iyi bir yol haritası olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Suriye rejimine bu konuda baskı yapılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, çözümsüzlüğün radikalleşmeyi ve DAEŞ terör örgütünü ortaya çıkardığını aktardı.

Hava saldırılarıyla DAEŞ'in ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, bu konuda kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların Türkiye için de tehdit oluşturduğunu belirterek, Türkiye'nin bu kişilerin Suriye'ye geçişini engellemek için güvenlik tedbirlerini artırdığını ancak istihbarat paylaşımına ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Terörizmi ortaya çıkaran temel nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunun da ancak sorunların kaynağı olan Suriye'deki rejimin ortadan kalkmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'den kaçan mültecilere kapılarını açtığını ancak bunun önemli bir mali yükü olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, bu mali yükün de uluslararası toplum tarafından paylaşılması gerektiğini bildirdi.

Toplantıda MIKTA'nın resmi web sitesinin resmi açılışı da yapılırken, Avustralya'nın Eylül 2015'ten itibaren MIKTA'nın koordinatör ülkesi olmasına karar verildi.

MIKTA, üye ülkeler arasında küresel sorunlara yenilikçi çözümler üretilmesine katkı sağlaması için gayrı resmi bir istişare ve eşgüdüm platformu olarak 2013'te hayata geçirilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Myanmar Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title