Haberler

    Microsoft Gecikmesiz Bulut Oyun Servisi İstiyor

    Bulut hizmeti üzerinden oyun oynama uzun zamandır konuşuluyor ama Microsoft bu konuda önemli bir gelişmeye imza attı.

    Bulut hizmeti üzerinden oyun oynama uzun zamandır konuşuluyor ama Microsoft bu konuda önemli bir gelişmeye imza attı.

    Bulut altyapısında oyun oynatma fikrinin iki önemli darboğazı var. Bir tanesi bu hizmeti kullanacak müşterilerin sahip olduğu genelde yetersiz internet bağlantı hızı ve kalitesi. Bu ancak internet sağlayıcıların yapacağı yatırımlarla gelişebilecek bir alan, yani son kullanıcının değiştirmek için pek şansı yok. İkincisi ise oyunu çalıştıran sunucunun elinizin altında değil de, uzakta olması yüzünden oyun sırasında verdiğiniz komutların anında karşı tarafa gidip işlenip aynı hızla size ekranda tepki olarak geri gelememesi, yani "lag" problemi.

    İşte Microsoft en azından ikinci soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Daha yeni yayımlanan bir teknik rapor, Microsoft'un üzerinde çalıştığı "DeLorean" isimli bir teknolojiden bahsediyor. DeLorean, bir çeşit "tahmin ve uygulama motoru" olarak tanıtılıyor. Bu teknoloji sayesinde bulut üzerinden oynanan oyunlarda lag gecikmeleri en aza indirebilecek, hatta belki tamamen ortadan kaldırmak bile mümkün olacak.

    Microsoft'un "Azure" ismindeki oyun odaklı bulut ağında yapılan denemelerde, oyunculara Doom 3 ve Fable 3 oynatmışlar. Oyunculara deney yüzünden söylenmemiş ama bunları Azure ağ üstünden, DeLorean desteği ile oynamışlar ve oyuncular oyunu normal bir konsolda oynadıklarını zannetmişler. Yani oyuncunun komutlarının sunucuya gitmesi ve tepki olarak geri gelip ekranda gösterilmesi arasındaki gecikme, neredeyse farkedilemeyecek kadar azalmış.

    DeLorean motoru bunu şöyle başarıyor; oyundaki bir karaktere zıplama komutu verildiğinde bu komutun bulut sunucusuna gitmesi ve orada gerekli grafik işlemlerin yapılıp, oyundaki zıplama görüntüsünün geri oyuncunun televizyonuna hızla aktarılması lazım. DeLorean motoru, oyuncunun bir sonraki hareketini tahmin etmeye çalışıyor ve vermesi en yüksek ihtimalli komutu hesaplayıp birkaç alternatif olarak grafik işlemleri hazırlıyor. Bu alternatifleri birer oyun görüntüsü olarak son kullanıcının ekranına yolluyor ve oyuncu hangisini seçecek olursa onu ekranda gösteriyor.

    Bu sistem devamlı oyuncu davranışı tahmini yaparak ve alternatif grafikler hazırlayarak, oyuncunu sanki oyunda bulut trafiğinden kaynaklanan bir gecikme yokmuş zannetmesini sağlıyor. Fakat olumsuz bir yanı da var. Alternatif hesaplama ve her komut olasılığı için çoklu grafiklerin oyuncunun ekranına yollanması demek, oyuncu ve sunucu arasındaki internet bağlantısının daha geniş ve hızlı olması gerektiği anlamına geliyor.

    Microsoft'a göre bu sistem devreye alınacak olursa, şu andaki ev internet bağlantılarının en az 1,5 kat, en fazla ise 4,5 kat hızlanması gerekiyor. Dolayısı ile henüz bu sistemin kullanılması mümkün değil. Fakat birkaç yıla kadar bu alanda çok ilginç gelişmeler görmek mümkün gibi gözüküyor.

    Tabii bu konuda çok sıkı çalışan Sony'yi unutmayalım. 2012 yılında Gaikai'yi satın aldıktan sonra, şimdi PlayStation Now ile bulut üzerinden çeşitli hizmetler vermeye başladı bile.

    The post Microsoft Gecikmesiz Bulut Oyun Servisi İstiyor appeared first on Silikon Vadisi TV.

    Kaynak: SilikonVadisi.tv / Teknoloji

    Microsoft Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title